15.09.2011

Sykähdyttävää pianomusiikkia syyspimeään PianoEspoossa

Korkeatasoista pianomusiikkia kansainvälisin ja kotimaisin maustein on jälleen tarjolla Espoossa 25.31. lokakuuta PianoEspoo festivaali täyttää jo 11. kerran syyspimeän pianomusiikin iloilla.

Festivaalivieraiden joukkoon mahtuu mm. kaksi nuorta tähtipianistia, jotka esiintyvät Suomessa ensimmäistä kertaa. Häikäisevä itävaltalainen Ingolf Wunder voitti toisen palkinnon Varsovan kansainvälisessä Chopin‐kilpailussa vuonna 2010 ja hänen esityksiään hehkutettiin niin tuomariston kuin yleisönkin puolesta. Englantilais‐taiwanilainen Kit Armstrong on superlahjakkuus, joka pianonsoiton ohella myös säveltää. Tämän vasta 19‐vuotiaan nuoren komeetan mentorina toimii pianistilegenda Alfred Brendel. Siperian Irkutskista lähtöisin oleva Denis Matsujev nähdään Suomessa tänä vuonna useamman kerran, mutta PianoEspoon esiintyminen on näistä ainoa sooloresitaali. ”Pianon voimamies” tunnetaan kapellimestarilegenda Valeri Gergievin suojattina ja erityisesti venäläisen musiikin lähettiläänä maailmalla.

Suomeen kotiutunut tanskalainen pianisti Emil Jensen esiintyy festivaalilla, kuten myös suomalainen nuori lahjakkuus Roope Gröndahl. Suomeen asettuneen kanadalaissäveltäjän Matthew Whittallin 12 preludia Walt Whitmanin runoihin edustaa festivaalilla uuden musiikin antia. Preludit esittää Risto-Matti Marin ja runot lausuu konsertissa näyttelijä Hannu-Pekka Björkman. Runot on suomennettu tätä konserttia varten.

Viikon tapahtumissa myös espoolaisten musiikkiopistojen nuoret taiturit näyttävät kyntensä. Ja kokeneita mestareitakaan ei tietenkään unohdeta – festivaaliviikon avaa Eero Heinonen jännittävällä resitaaliohjelmalla, jossa kuullaan mm. Musorgskin Näyttelykuvat sekä liettualaisen Mikalojus Konstantinas Čiurlionisin musiikkia. Festivaalin konserttipaikkoina ovat Espoon kulttuurikeskus / Tapiolasali, Tapiolan kirkko, Sellosali ja Suomen Kansallisooppera. Kirkon päivämatineoihin on vapaa pääsy, muihin konsertteihin lippuja myydään Lippupisteestä, hinnat 5‐25 €.

PianoEspoo on pianomusiikkiin erikoistunut joka toinen vuosi järjestettävä festivaali, jonka tuottaa Espoon Musiikkifestivaalit yhdistys ry. PianoEspoon kanssa vuorottelee parillisina vuosina KuoroEspoofestivaali, joka on erikoistunut kuoroja lauluyhtyemusiikkiin. PianoEspoon vuoden 2011 festivaalin taiteellisena johtajana toimii pianotaiteilija Marita Viitasalo. Tapiola Sinfoniettan ja Ingolf Wunderin konsertti tuotetaan yhteistyössä Tapiola Sinfoniettan ja Denis Matsujevin konsertti yhteistyössä Suomen Kansallisoopperan kanssa.

http://www.pianoespoo.fi