28.02.2017

Sydäntä ja tanssivia roskasankareita Täydenkuun tansseilla

Pyhäjärven Täydenkuun tanssit -festivaalin 2017 Hyvä elämä teema tuo nähtäville esityksiä, joilla on sydän ja sielu niin arjessa kuin näyttämölläkin. Taiteellisen johtajan, Ihminen tavattavissa mentorinakin työskentelevän Kirsi Törmin kokemus kouluttajana erilaisissa taiteen ja hyvinvoinnin rajapintoihin liittyvissä tapahtumissa näkyy myös ohjelmistossa. Festivaalitarjottimella on kymmenisen teosta, joista festivaaliorganisaatio julkaisee nyt kolme: Kinetic Orchestran Rohkeat, Antti Lahden ja Panu Varstalan Trash Heroes sekä inarinsaamelaisen Auri Aholan Jotteeh. Lopullinen ohjelmisto julkaistaan myöhemmin.

Rohkeat on Kinetic Orchestran vuonna 2015 valmistunut koko perheen tanssiesitys. Koreografi Jarkko Mandelin kertoo, että ideana teosta valmistettaessa oli luoda maailma, joka aukeaa aikuisille ja lapsille, aikuisia unohtamatta ja lapsia aliarvioimatta. Mukana on laulua ja autoradalla ajoa, paljon vaativaa liikettä sekä liikuttavia hetkiä. Läpi teoksen kulkee rohkeuden teema, jota koetellaan hyvin konkreettisesti varsin akrobaattisella liikemateriaalilla, mutta lähestytään myös sosiaalisten haasteiden, läheisyyden, jännityksen ja esiintymisen näkökulmasta.

– Hieman runollisesti mutta täysin sydämestä voisi sanoa että olemme keskittyneet luomaan tilanteita joissa liikkumisella voi kommunikoida, rohkeudella saavuttaa jotain erityistä ja kiintymisellä luoda luottamusta, Jarkko Mandelin sanoo.

Täydenkuun tansseilla 2015 nähty Trash Heroes tulee festivaalin ohjelmistoon uudestaan. Esitys on Antti Lahden ja Panu Varstalan ehdotus paremmasta kaupungista. Siinä kaksi arjen supersankaria ajaa ympäri keskustaa erikoisvarustelluilla kuormapyörillä ja siivoavat alueita yksi kerrallaan, jotta niissä olisi parempi tanssia. Siivottuaan sankarit joko tanssivat itse tai järjestävät katujuhlat, joihin kaikki ohikulkijat ovat tervetulleita.

Auri Aholan ensimmäinen pitkä tanssiteos Jotteeh (suom. kulkijat) on saanut inspiraationsa saamelaisten ikiaikaisesta elämäntavasta, vuoden kierron mukaan tapahtuneesta vuotuismuutosta. Yhdessä kulkeminen on muutakin kuin eteenpäin menemistä: se on sosiaalinen ja riitinomaisesti toistuva tapahtuma, joka lujittaa luottamusta ja sitoo yksilöt toisiinsa. Auri Ahola kertoo, että ryhmän jokaisella jäsenellä on kuljettaessa oma tehtävänsä.

– Kaikkien on oltava valppaina ja jokainen askel on tärkeä.

Täydenkuun Tanssit järjestetään 23.-26.7.2017.

www.fullmoondance.fi