26.06.2017

Suvisoitto alkaa: konserttistriimausta ja kantaesityksiä, maailman ensimmäinen foley-konsertto

Avantin järjestyksessään 32. Suvisoitto alkaa keskiviikkona 28.6. ja jatkuu viiden päivän ajan sunnuntaihin 2.7. asti. Festivaalilla kuullaan kaikkiaan 14 konserttia, joista suurin osa Porvoon Taidetehtaalla. Tänä vuonna festivaalia voi seurata suorana myös netin ja radion ääressä. Festivaaliohjelman on suunnitellut säveltäjä Lotta Wennäkoski.

Suvisoittoa voi seurata kotisohvalta netin ja radion välityksellä

Tänä vuonna konserttielämyksen voi kokea liven lisäksi myös netin ja radion välityksellä. Yksi Suvisoiton pääkonserteista, perjantaina 30.6. klo 19 alkava konsertti, streamataan ja konserttia voi seurata suorana lähetyksenä Avantin nettisivujen www.avantimusic.fi kautta. Streamaus on laatuaan ensimmäinen Suvisoiton historiassa ja sen on mahdollistanut yhteistyö Aktiasäätiö Porvoon kanssa. Luvassa on varsin visuaalinen elämys, sillä kaksituntisessa konsertissa nähdään niin jongleerausta kuin maailman kantaesitys elokuviin ääniraitoja tuottavalle foley-artistille ja kamariorkesterille sävelletystä teoksesta.

Myös Yleisradio radioi Suvisoiton konsertteja. Avajaiskonsertti torstaina 29.6. klo 19 lähetetään suorana Yle Radio 1:ssä. Sunnuntain 2.7. päätöskonsertti jälkilähetetään samalla kanavalla keskiviikkona 5.7. klo 19:03.

Maailman ensimmäinen foley-konsertto, kantaesityksiä ja Suomen ensiesityksiä

Maailman ensiesityksensä Suvisoitossa saa Sami Klemolan sävellys Jack and the Specifics foley-artistille ja kamariorkesterille. Tämä on tiettävästi ensimmäinen kerta, kun konserton solistiset osat on kirjoitettu foley-artistille, tässä tapauksessa Heikki Kossille, joka on elokuvien ääniraitoihin mm. askelten kopinaa ja ovien narinaa loihtiva äänitaitelija. Kossi on työskennellyt kymmenissä suomalaisissa elokuvissa ja niittänyt menestystä myös kansainvälisesti. Hän loi äänimaailmoja mm. animaatioelokuva Pikku Prinssiin (2015) ja hiljattain Cannesissa palkittuun Sofia Coppolan elokuvaan The Beguiled (2017).

– Yhteistyö Sami Klemolan ja Avantin kanssa kutkuttaa. Tähänastiset yhteiset hetket ovat hämmentäneet ja saaneet valtavan inspiraationtunteen valloilleen. Koen, että en ole koskaan aikaisemmin tehnyt mitään vastaavaa kuin Klemolan teos, Kossi tunnelmoi.
– Kossi tekee foley-äänet livenä konserttitilanteessa. Mukana onkin vahva visuaalinen elementti, kun hän tuo mukanaan valtavan kioskillisen tavaraa, josta hän tuottaa ääniä, kertoi Klemola Rondo-lehden haastattelussa aiemmin keväällä.

Kantaesityksensä saa myös festivaalin avaava Suvifanfaari. Tämänvuotisen ohjelmiston koonnut Lotta Wennäkoski kertoo säveltäneensä fanfaarin ajatellen keskiaikaisen linnanpihan ilonpitoa.

Viikon aikana kuullaan runsaasti Suomen ensiesityksiä, mm. Agata Zubelilta, André Tchaikovskylta, Salvatore Sciarrinolta, Gloria Coatesilta, Rozalie Hirsiltä, Tristan Murailta ja Minna Leinoselta.

Suvisoitto-viikon Sävellyspajassa nuoret säveltäjät takovat uutta musiikkia, ja tulokset kuullaan Kulttuuritalo Grandin ilmaiskonsertissa perjantaina 30.6.

Monimuotoisen ohjelman suunnitteli Lotta Wennäkoski

Festivaali ohjelmisto on tänä vuonna hyvin monipuolinen. Se tarkoittaa tyylikirjon lisäksi myös monimuotoisuutta: solisteina esiintyvät ”tavanomaisempien” instrumentalistien lisäksi myös jonglööri Sakari Männistö sekä jo edellä mainittu foley-artisti Heikki Kossi. Mukana on nimekkäitä ulkomaalaisia vieraita, mm. puolalainen sopraano-säveltäjä Agata Zubel ja saksalainen, arvostetun hollantilaisen Kuninkaallisen Concertgebouw -orkesterin huilisti Kersten McCall. Mielenkiintoinen tulee olemaan myös konsertti, jossa Emma Salokoski tulkitsee Eva Dahlgrenin lauluja Jag vill se min älskade komma från det vilda -albumilta. Konsertissa kuullaan myös Salokosken omia kappaleita, mm. Veden alla ja Omani uni, uusina kotimaisina orkesterisovituksina. Koko ohjelmisto on nähtävillä osoitteessa www.avantimusic.fi/suvisoiton-ohjelma/

Suvisoiton tämän vuotinen taiteellinen suunnittelija Lotta Wennäkoski on tällä hetkellä kiireinen nainen. Häntä voi huoletta kutsua yhdeksi kuumimmista suomalaisista säveltäjänimistä. Britannian yleisradioyhtiö BBC on tilannut Wennäkoskelta orkesteriteoksen BBC Promsiin, joka on maailman suurin klassisen musiikin festivaali. Wennäkoskella on työn alla tilaussävellykset myös Radion sinfoniaorkesterin 90-vuotisjuhliin itsenäisyyspäiväksi sekä Helsingin kaupunginorkesterille.
– Kesäfestivaalin sommittelu on ollut tavattoman mieluisaa puuhaa, eikä vähiten siksi, että olen seuraillut Avantia kuulijana jo 1980-luvulta lähtien. Myöhemmin olen saanut suuren ilon tutustua tähän ainutlaatuiseen muusikkoryhmään myös omien nuottieni kautta, ja nyt on käsillä heille suunnittelemani festivaali, iloitsee Wennäkoski.

Ilmaiskonsertteja ja 1986 syntynet ilmaiseksi konsertteihin

Viime vuonna käynnistetyt, suuren suosion saaneet ilmaiset kaupunkikonsertit jatkuvat Porvoon keskustassa. Konsertit ovat pienimuotoisia ja helposti lähestyttäviä tapahtumia, makupaloja koko festivaalin ohjelmistosta – ja tietysti taattua Avanti!-laatua. Niillä halutaan tuoda Suvisoitto sekä kaikkien porvoolaisten että turistien ulottuville.

Vuonna 1986 perustettu Suvisoitto kutsuu kaikki v. 1986 syntyneet aikalaisensa mukaan kesäfestivaalille antamalla ilmaislipun asiakkaan valitsemaan orkesterikonserttiin.
– Haluamme tarjota ruuhkavuosiaan eläville kolmekymppisille irtaantumisen arjesta. Sinä v. 1986 syntynyt, ota yhteyttä toimistoomme, ja saat ilmaislipun valitsemaasi orkesterikonserttiin, Avantin toiminnanjohtaja Maati Rehor yllyttää.

Liput ja festivaalibussit

Liput ovat myynnissä ennakkoon Lippupisteessä. Niitä myydään myös konserttipaikkojen ovella ennen konsertteja. Festivaalibussit kuljettavat Helsingistä Porvoon Taidetehtaalle ja takaisin konserttipäivinä. Tarkemmat tiedot lipuista ja busseista löytyvät osoitteesta www.avantimusic.fi

Kamariorkesteri Avanti!
Kamariorkesteri Avanti! syntyi vuonna 1983 kapellimestari Esa-Pekka Salosen, huilisti Olli Pohjolan ja kapellimestari Jukka-Pekka Sarasteen aloitteesta. Orkesterin tavoitteena on mahdollisimman korkealaatuinen yhteismusisointi innostuneiden ja taitavien muusikoiden kesken. Ennakkoluulottoman ja kokoonpanoltaan joustavan Avantin myötä Suomessa on voitu kuulla sellaista ohjelmistoa, joka muuten jäisi soittamatta. Orkesterin taiteellinen johtaja on klarinettitaiteilija Kari Kriikku.
Avanti! tarjoaa musiikkia avarakatseisille ja vie kuulijansa rohkeisiin valintoihin: aiemmin tuttu vaikuttaa tuoreelta ja uudelta, uusi pian tutulta. Avanti! liikkuu vapaasti eri aikakausissa ja tyylilajeissa, erilaisina kokoonpanoina ja tinkimättömästi laatua vaalien.

Avantin Suvisoitto
Avantin vuosittainen Suvisoitto-kesäfestivaali perustettiin vuonna 1986. Suvisoitto on poikkileikkaus Avantin toimenkuvasta: festivaalin keskiössä on Avanti! eri kokoonpanoissaan. Uusi musiikki on jonkinlaisessa pääosassa, mutta musiikillinen aikahaarukka ulottuu barokista kantaesityksiin. Myös Porvoon kaupunki on liittänyt muusikoiden saapumisen pitkään kulttuuriperintöönsä. Suvisoiton taiteellisia johtajia ovat olleet muun muassa viulisti Pekka Kuusisto, kapellimestari Hannu Lintu ja säveltäjä Kaija Saariaho. Festivaali järjestetään Opetus- ja kulttuuriministeriön, Porvoon kaupungin, Suomen Kulttuurirahaston, Jenny ja Antti Wihurin rahaston sekä Aktiasäätiö Porvoon tuella.