06.07.2022

Suven runoilijan Runokivi paljastettiin Kajaanin Runoviikolla

Runokivi paljastettiin Kajaanin Runoviikolla – Suven runoilija on Anja Erämaja

46. Kajaanin Runoviikko järjestetään 6.–10. heinäkuuta. Tänään keskiviikkona 6.7. on Runoviikon avajaiset ja Eino Leinon päivä. Suven ja runon juhlaa vietettiin jo aamulla lipunnoston merkeissä sekä julkistamalla Runokivi Kaukametsän pihalla. Vuoden 2022 Suven runoilija on Anja Erämaja. Hän on valinnut runokiveen säkeen:

 

OLET TÄSSÄ, JO SE

ETTÄ OLET, JA TÄSSÄ

 

JA TÄSSÄ SANA MENEE

JALAN ALLE, TÄSSÄ

ON KOHTA TANSSIA

 

Anja Erämajan (s. 1963) esikoisteos proosarunokokoelma Laulajan paperit ilmestyi vuonna 2005. Erämaja voitti teoksella Ehkä liioittelen vähän (2016) Yle:n Tanssiva karhu -runopalkinnon. Uusin kokoelma Olen nyt täällä metsässä ilmestyi viime vuoden elokuussa.

Hänen proosarunoissaan maailma rakentuu ajatuksenpätkistä ja nopeista mielikuvista. 2000-luvun arki levittäytyy ympärille katseen kautta, nähtynä ja visuaalisena. Identiteetti on muuttuva, arjessa liikkuva minäkuva, joka ei sido vaan tarjoaa mahdollisuuksia.

–  Anja Erämaja käsittelee laajalla spektrillä elämää. Hän zoomaa havainnosta reaktioon sekunnissa. Hänen teksteissään on sekä huumoria että kielen ilottelua, hän kirjoittaa salaa viisaita runoja, Runoviikon taiteellinen johtaja Kati Outinen perustelee valintaansa.

Erämajan runoja kuullaan Runoviikolla muun muassa torstaina 7.7. esityksessä Järjestetään maailma näin ja perjantaina häntä haastatellaan Runoilijan ääni -tapahtumassa.

Runoviikon avajaisissa perinteisen Kajaani-puheen esittää Seela Sella. Avajaisissa kuullaan muun muassa Einoa yhtyeen musiikkia, joka perustuu Eino Leinon runoihin ja Sina Kujansuun lausumana katkelma Eeva-Liisa Mannerin runosta Lapsuuden hämärästä.

runoviikko.fi

Festivaalin sivuille

Lisää aiheesta

12.05.2023

Kajaanin Runoviikon ohjelma on runsas – Pandemia ajan paineet purkautuvat ohjelmatarjonnassa

Ensi kesän Kajaanin Runoviikon Ohjelma julkistetaan tänään ja liput tulevat saman tien myyntiin sekä Kajaani Infossa että Lippupisteissä. Runoviikon taiteellinen johtaja Kati Outinen sanoo, että tarjonta oli ennätysmäistä ja tämä näkyy valittujen esitysten määrässä: Runoviikolla…

17.01.2023

Arja Tiainen on Suven runoilija 2023 – Kajaanin Runoviikon ennakko-ohjelma julki

Tunteet ja tapahtumat virtaavat kesällä Kajaanin Runoviikolla – Suven runoilija on Arja Tiainen 47. Kajaanin Runoviikko järjestetään 5.–9. heinäkuuta. Runoviikon taiteellinen johtaja Kati Outinen kutsuu kaikki Kajaaniin ihmettelemään maailmaa taiteilijoiden kanssa ja avulla. Negatiivisen tulevaisuuskuvan…