14.08.2009

Suurta sinfoniaa Turun musiikkijuhlien lauantaissa

Musiikkijuhlaviikonloppua juhlitaan lasten musiikkisadulla ja upealla sinfoniakonsertilla. Turkulainen BART-ryhmä loihtii Koulun takapihalle maailman, jossa Touhukas Vauva seikkailee lasten iloksi. Helsingin kaupunginorkesteri taas juhlistaa Turun 50-vuotiasta festivaalia vierailukonsertilla konserttitalolla. Ilta päättyy jälleen Koululla jazzkitaran huolettomaan tunnelmaan.

Sinfoniamusiikin loistoa Helsingin kaupunginorkesterin konsertissa

Helsingin kaupunginorkesteri ja Okko Kamu saapuvat Turkuun lauantaina 15.8. Upeassa sinfoniakonsertissa Turun konserttitalolla kuullaan Jean Sibeliuksen Finlandia, Dmitri Shostakovitshin 1.pianokonsertto sekä Richard Straussin Ein Heldenleben. Pianosolistina loistaa ihana Valeria Resjan, ja trumpettisoolon soittaa Pasi Pirinen.

Okko Kamu kuuluu Suomen menestyneimpiin kapellimestareihin. Herbert von Karajan -kilpailun voiton jälkeen vuonna 1969 hän on johtanut maailman parhaita orkestereita, toiminut ylikapellimestarina ympäri maailmaa ja tehnyt runsaasti levytyksiä. Pro Finlandia -mitalin vuonna 1999 vastaanottanut Kamu on myös kantaesittänyt mm. Aulis Sallisen teoksia.

Helsingin kaupunginorkesteri on maamme vanhin ammattisinfoniaorkesteri, joka on ansioitunut niin kiertueilla kuin levytyksillä. Orkesteri kantaesitti suurimman osan Jean Sibeliuksen tuotannosta säveltäjän itsensä johdolla, joten kansallinen klassikko Finlandia on oiva valinta konsertin ohjelmaan. Sibeliuksen alun perin eri teoksen viimeiseksi osaksi säveltämä Finlandia on suomalaisten suosikki, jonka kuuleminen konserttisalissa on aina yhtä vaikuttavaa.

Dmitri Shostakovtshin pianokonserton nro 1 pianolle, trumpetille ja jousiorkesterille c-molli pianosolistina kuullaan turkulainen Valeria Resjan. Runsaasti konsertoinut ja useasti palkittu Resjan on Maj Lind -pianokilpailun voitosta vuonna 1992 alkaen ollut yksi suomalaisten suosikkipianisteista, jonka tulkintoja ylistetään eri puolilla maailmaa.

Helsingin orkesterin vierailu päättyy Richard Straussin upeaan sinfoniseen runoon Ein Heldenleben, joka kertoo sankarin seikkailuista. Straussin monipuolinen teos todistaa hätkähdyttävällä tavalla, kuinka musiikki voi liikuttaa, kertoa ja välittää.

Touhukas Vauva seikkailee Koulun pihalla

Koulun takapiha muuttuu salaperäiseksi maailmaksi, kun turkulainen BART-ryhmä esittää lasten musiikkisadun ”Touhukas Vauva”. Pauliina Isomäki on säveltänyt mm. Kirsi Kunnaksen, Emma Puikkosen ja Kari Kipinoisen runoista jännittävän koko perheen esityksen, jossa seurataan Touhukkaan Vauvan seikkailuja. Vuonna 2007 perustettu BART on esiintynyt paljon kouluissa ja päiväkodeissa Varsinais-Suomessa ja aikoo syksyllä 2009 Ahvenanmaalle. Ryhmään kuuluvat sopraano Kirsti Tuominen, näyttelijä-laulaja Matti Rauramo sekä pianistit Pasi Helin ja Jaana Luuppala.

Jazzklassikkoja ja uusia tuttavuuksia Koulun viimeisessä Jälki-istunnossa

Lauantain Jälki-istunnossa vuoroon pääsevät ansioituneet jazzkitaristit Niklas Winter ja Teemu Viinikainen, joiden kitaraduo on perustettu vuonna 2008. Kun kumpikin kitaristi on Suomen huippua, ei illalta voi odottaa kuin mahtavaa virtuositeettia. Ohjelmassa on materiaalia levyltä, joka ilmestyy syksyllä 2009.

Iltapäivän Bach -sarjassa Sini-Maaria Simonen ja sooloviulusonaatti nro 3

Viime vuoden suursuosikki Iltapäivän Bach -konserttisarja jatkuu tänä vuonna viulusonaatein ja -partitoin. Iltapäivän Bach -konsertit tarjoavat kuulijalle mahdollisuuden hiljentyä Tuomiokirkon rauhaan puolen tunnin ajaksi päivittäin. Jokainen konsertti tarjoaa eri tunnelman valon osuessa kirkon holveihin eri aikoihin.

J.S. Bachin sooloviuluteokset kuuluvat klassisen viulumusiikin perusohjelmistoon ja niitä on myös sovitettu paljon eri soittimille.
Näissä kuudessa kappaleessa kiteytyy Bachin taiturillinen soittimen käyttö, ja kuusi nuorta viulistia saavatkin ottaa mittaa toisistaan virtuoosimaisissa kappaleissa.

Bachin kolmas sooloviulusonaatti C-duuri on teknisen taituruuden ohessa sooloviulusävellysten loistavimpia teoksia. Viulisti Sini-Maaria Simonen opiskelee Lara Levin johdolla Hannoverin musiikkikorkeakoulussa. Hänet on palkittu useissa kansainvälisissä kilpailuissa.

Päivän ohjelma:

12.00 & 14.00 Touhukas Vauva
Ravintola Koulun piha
Liput: 5 €

17.00 Iltapäivän Bach
Tuomiokirkko
Sini-Maaria Simonen, viulu
Liput: 10 / 5 €

19.00 Helsingin kaupunginorkesteri
Okko Kamu, joht., Valeria Resjan, piano, Pasi Pirinen, trumpetti Konserttitalo Sibelius – Shostakovitsh – Strauss
Liput: 35 / 25 / 15 €

19.00 Shostakovitsh.Arvoitus.
Manilla
Liput: 35 / 25 / 15 €

21.30 Jazzduo: Niklas Winter & Teemu Viinikainen Ravintola Koulu
Liput: 15 / 10 €

Lipunmyynti

Lippuja konsertteihin saa Lippupalvelun myyntipisteistä kautta maan, Turun konserttitalon lippukassalta ma-pe klo 12–15 sekä konserttipaikoilta tuntia ennen konsertin alkua.

Turun musiikkijuhlat järjestetään 10.-16.8.2009.

http://www.tmj.fi