26.03.2013

Suosituslista apuna Kuhmon Kamarimusiikin runsaudessa

Miten valita oma suosikkinsa Kuhmon Kamarimusiikin yli 70 tilaisuudesta? Festivaali on jälleen koonnut suosituslistan, joka auttaa etenkin ensikertalaisia löytämään sopivaa kuunneltavaa. 25 konsertin lista kattaa koko festivaalin kahden viikon keston ja suositukset antavat läpileikkauksen kesän teemoista. Kuhmon Kamarimusiikki järjestetään tänä vuonna 14.−27. heinäkuuta.

Lista on tehty helpottamaan valintoja Kuhmon ylenpalttisessa runsaudessa. Suositukset alkavat Mozartin oopperasta Zaide ja päättyvät viimeisen lauantain Mozart-konserttiin. Välille mahtuu niin Kaija Saariahoa ja Magnus Lindbergiä kuin vanhoja tuttuja klassikoita, kuten kesään ehdottomasti kuuluva Forelli-kvintetto.

Suosituslista syntyi alun perin yleisön toiveesta, kun ensimmäistä kertaa festivaalilla vierailevat halusivat löytää laajasta tarjonnasta festivaalin teemoja sopivasti esittelevät konsertit. Valinta voi olla vaikeaa paitsi ensikertalaisille myös kamarimusiikkiammattilaisille, kuten torstain 25.7. suosituslistasta voi nähdä.

Sunnuntai 14.7.

Konsertti 1
Keskeneräiseksi jäänyt Zaide on jo aitoa Mozartia ja enteilee tekijänsä suuria suosikkioopperoita.

Maanantai 15.7.

Konsertti 4
Ainutlaatuinen tilaisuus kuulla maailmankuulun säveltäjän Kaija Saariahon kertovan työstään ja myös esittää tälle kysymyksiä. Lisäksi Saariahon tytär Aliisa Barrière soittaa teoksen Nocturne sooloviululle. Tilaisuudessa kuullaan myös muiden säveltäjien musiikkia.

Tiistai 16.7.

Konsertti 10 – Maraton 1900-luvun oopperan vihaajille
Monta tuttua melodiaa musikaaleista, näytelmistä ja oopperoista (Viulunsoittaja katolla, Porgy ja Bess, Wozzeck, West Side Story), mukana jokunen oudompikin.

Keskiviikko 17.7.

Konsertti 12
Vuorossa Krzysztof Penderecki. Toinen harvinainen tilaisuus kuulla maailmankuulun säveltäjän kertovan työstään ja myös esittää tälle kysymyksiä. Kuulemme myös kolme teosta Pendereckin eri luomiskausilta.

Torstai 18.7.

Konsertti 19
Vaikka konsertin nimi on Tyhjä taulu, niin konsertti on värikäs ja monipuolinen. Tunnelmaa sähköistävät Puccinin Sähköisku ja Enrico Chapelan Nanobots. Näiden välissä nähdään uusintana Tiina Lindforsin vuonna 2007 Kuhmon Kamarimusiikille tekemä koreografia György Ligetin Sinfoniseen runoon sadalle mekaaniselle metronomille. Väliajan jälkeen Olavi Lindén esittelee rakentamiaan torviviuluja ja -selloja, ja voimme omin korvin todeta, miltä nämä ainutlaatuiset soittimet kuulostavat Vivaldin konsertossa. Olavi Lindén toimi aikoinaan Fiskarsin pääsuunnittelijana ja on muotoillut mm. meille kaikille tutut Fiskarsin sakset!

Perjantai 19.7.

Konsertti 22
Vuorossa Magnus Lindberg. Kolmas tilaisuus kuulla maailmankuulun säveltäjän kertovan työstään ja myös esittää tälle kysymyksiä. Lisäksi tilaisuudessa esitetään kaksi Lindbergin teosta.

Konsertti 24
Schubertin pianotrio Es-duuri ja paljon muuta ah niin kaunista kamarimusiikkia.

Lauantai 20.7.

Konsertti 28
Meta4 ja Sibelius on yhdistelmä, joka on pakko kuulla.

Konsertti 32
Kaikki Gidon Kremeristä, huippuviulistin ja hänen orkesterinsa taival läpi vuosien. Herkkua korville ja silmille.

Sunnuntai 21.7.

Konsertti 34
Enkelit liitelevät musiikin siivin ja ottavat myös tangon askelia.

Maanantai 22.7.

Konsertti 39
Vaikuttava päivän avaus Kuhmon kirkossa: Liszt, Schubert, Pärt ja Debussy.

Konsertti 41
Vanhaa ja uutta lintujen laulun innoittamaa musiikkia. Vivaldin Il gardellino (Tikli) on yksi Kuhmon yleisön suosikeista. Hurmaavia ovat muutkin konsertin linnut (mustarastas, leivo, satakieli).

Tiistai 23.7.

Konsertti 48
Argentiinalainen ja suomalainen tango kohtaavat.

Keskiviikko 24.7.

Konsertti 53
Sofia Gubaidulina: vielä yksi tilaisuus kuulla maailmankuulun säveltäjän kertovan työstään ja myös esittää tälle kysymyksiä. Runsas ja vaihteleva ohjelma sisältää myös Gubaidulinan teoksen Mirage kahdeksalle sellolle.

Torstai 25.7.
Tämän päivän eläinaiheiset konsertit voisi kuunnella vaikka kaikki, mutta jostain pitää valita: konsertissa 54 kuultavaa Eläinten karnevaalia ei voi jättää kuulematta. Myös konsertin 55 linnut on pakko kuulla. Konsertissa 56 taas kuullaan Sibeliuksen harvoin esitetty Sisilisko-näytelmämusiikki. Kuhmoon kuuluu välttämättä myös Forelli-kvintetto, joka kuullaan konsertissa 57.

Perjantai 26.7.

Konsertti 59
J.S. Bachille omistettua konserttia ei voi sivuuttaa. Viulukonserton ja D-molli-konserton välissä kuullaan György Kurtágin mestarillisia sovituksia Bachin koraaleista.

Konsertti 63
Illan viimeinen konsertti temperamenttisen unkarilaismusiikin parissa johdattaa iloisesti festivaalin viimeiseen päivään.

Lauantai 27.7.

Konsertti 64
Uutta ja vanhaa Vivaldia, ehdottomasti kokemisen arvoista!

Konsertti 65
Jos edellisen päivän Bach-konsertti nro 59 jäi kuulematta, asian voi vielä korjata Lentiiran kirkossa, jossa Bach-ohjelman lomassa soitetaan Sofia Gubaidulinan Preludit 1-8 kontrabassolle.

Konsertti 68
Festivaali alkoi Mozartilla ja Mozartiin on hyvä myös päättää. Tästä on hyvä lähteä odottamaan Kuhmon Kamarimusiikkia 2014.

http://www.kuhmofestival.fi