26.11.2013

Suomimetallin suurnimi Amorphis esiintyy Savonlinnan Oopperajuhlilla 13.7.2014

Savonlinnan Oopperajuhlien taiteellinen johtaja Jorma Silvasti kertoo idean Amorphis-vierailusta syntyneen Aulis Sallisen Kullervosta. ”Mietin, että missä muussa suomalaisen musiikin huipputuotteessa katsotaan miehen sielunmaisemaa kalevalaisin silmin. Halusin sen tarjoavan jotain yleisölle, joka ei ole ehkä koskaan käynyt Savonlinnassa Oopperajuhlien aikaan.” 

Konsertissa Amorphis esittää omaa tuotantoaan uransa alkutaipaleelta lähtien keskittyen kuitenkin viimeisimpään  Circle-albumiin. Vuonna 2006 julkaistu, Kullervon tarinaa käsittelevä Eclipse tulee myös olemaan keikalla vahvasti läsnä. Paavo Haavikon teksteihin ja Anselm Hollon käännöksiin perustuvat tekstit olivat aikanaan omiaan luotsaamaan Amorphiksen rakettimaista nousua suomalaisen metallin eliittiin.

Amorphis on tehnyt vakuuttavaa jälkeä metallimusiikin saralla jo yli kahden vuosikymmenen ajan. Toukokuussa 2013 bändi julkaisi 11. albuminsa Circle, joka palkittiin arvostetun brittiläisen Metal Hammer -lehden toimesta The Album of The Year -palkinnolla.  

Taipaleensa aikana yhtyeen musiikki on vaihdellut death metalista progressiiviseen metaliin, mutta pääasiassa Amorphis esittää raskaammankin antinsa melko melodisesti, ja laulutyyli vaihtelee puhtaasta ”murinaan”. Vaikka Amorphiksen tyyli on vaihdellut vuosien varrella, yhtye on ollut tunnistettavissa melodisista kitarariffeistään.

Musiikillisen uudistuminen on pitänyt pyörät pyörimässä ja Amorphis on keikkaillut viime vuosina runsaasti ulkomailla. Samalla bändin tavaramerkiksi muodostuneet Kalevala– ja Kanteletar-aiheiset laulut ovat tavoittaneet uusia faneja ympäri maailmaa. Amorphista voisikin kutsua suomalaisen mytologian hevilähettilääksi.

Amorphiksen perustaja ja kitaristi Esa Holopainen on keikasta innoissaan: ”Oopperajuhlat sekä varsinkin Olavinlinna on meille uusi, upea ympäristö toteuttaa Amorphiksen produktio. Toivotamme Oopperajuhlien kävijät lämpimästi ja ennakkoluulottomasti mukaan luomaan kanssamme unohtumaton ilta.”

www.operafestival.fi