27.01.2011

Suomen suurin nykymusiikkifestivaali Musica nova valtaa Helsingin 3.–12.2.

Kansainvälisten ja suomalaisten huipputekijöiden tähdittämä Musica nova Helsinki viettää 30-vuotisjuhliaan näyttävästi teemanaan saksalainen uusi musiikki

Kotimaisen nykymusiikin merkkitapauksiin kuuluva biennaali Musica nova Helsinki levittäytyy ympäri kaupunkia 3.–12. helmikuuta. Monipuolisen festivaalin ohjelmiston helmiä ovat mm. ensimmäistä kertaa Helsingissä vieraileva kölniläinen musikFabrik, saksalainen menestyskvartetti Arditti Quartet, Jimi Tenorin, UMO:n ja afrobeat-legenda Tony Allenin yhteisprojekti, sekä M.A. Nummisen teksteihin ja defunensemblen musiikkiin perustuva Checkpoint Numminen -konsepti.

Lisäksi Musica novassa saavat kantaesityksensä säveltäjä Lotta Wennäkosken ja kuvataiteilija Elina Brotheruksen Λελελε Lelele -teos ja Perttu Haapasen musiikkiin sekä Tomi Paasosen koreografiaan perustuva Nothing to Declare. Ensi-iltansa nyt saavista monodraamoista povataan suomalaisen uuden musiikin seuraavaa kansainvälisiä menestystä.

Festivaalin avajaiskonsertissa Tapiola Sinfonietta tulkitsee Wolfgang Rihmin ensi kertaa Suomessa kuultavan kulttiteoksen Jagden und Formen ja nuorta voimaa Novan ohjelmistoon puolestaan tuo vuonna 1992 syntyneen säveltäjälupaus Heta Ahon sävellys Himmerrä ja Valo. Musica novassa mukana ovat myös mm. Kamariyhtye Uusinta, Helsingin kaupunginorkesteri, Kaartin soittokunta, Avanti!, Tapiolan Kamarikuoro ja Bernd Alois Zimmermannin sävellysten kanssa dialogia käyvä pianisti Emil Holmström.

Myös elokuva on läsnä Musica novassa. Klassikkofilmi Nosferatu saa uuden soundtrackin saksalaisen Interzone Perceptiblen toimesta ja lisäksi nähdään harvinainen Beethoven-dokumentti Ludwig van.

Ohjelmistoon sisältyy myös ilmaistapahtumia, luentoja ja taiteilijatapaamisia.

Musica nova Helsinki 2011 pääjärjestäjiä ovat Helsingin juhlaviikot, Helsingin
kaupunginorkesteri, Sibelius-Akatemia ja Yleisradio

Musica nova Helsinki