05.11.2018

Tampere Jazz Happening: Suomen Jazzliiton ja Ylen Jazzradion Yrjö-palkinnot jaettiin Tampereella

Suomen Jazzliitto myönsi arvostetun Yrjö-tunnustuspalkinnon rumpali Jussi Lehtoselle. Vuoden 2018 palkintoteoksen toteutti taiteilija Ines Sederholm. Yleisradion Varjo-Yrjö luovutettiin tuottaja Raisa Siivolalle. Yrjöjä juhlittiin jo perinteeksi muodostuneeseen tapaan Tampere Jazz Happeningissä Tullikamarin Pakkahuoneella perjantaina 2. marraskuuta.

Suomen Jazzliiton Yrjö-palkintoa on jaettu vuodesta 1967 kunakin vuonna ansioituneelle suomalaiselle jazzmuusikolle. Tänä vuonna palkinnon vastaanotti Tampere Jazz Happeningissä rumpali Jussi Lehtonen, jonka uusin soololevy julkaistiin hetki sitten. Jazzliiton hallitus ja samalla palkintoraati ylistää palkitun ahkeruutta ja monipuolista osaamista:

– Jussi Lehtonen on kansainvälisen huipputason jazzrumpali, säveltäjä, sovittaja, yhtyeenjohtaja, pedagogi ja kaikissa näissä rautainen ammattilainen. Hän on musiikintekijänä rohkea, määrätietoinen ja erittäin ahkera. Lehtosen osaaminen ja ymmärtämys jazzmusiikista on jotain hyvin poikkeuksellista, ei pelkästään Suomen, vaan myös koko maailman mittakaavassa, raati perustelee valintaa.

Vuonna 1977 syntynyt rumpali aloitti opintonsa Pop & Jazz Konservatoriossa, josta hän siirtyi Sibelius-Akatemian jazzosastolle vuonna 2000. Lehtonen on ollut kysytty soittokumppani vuosien varrella paitsi kotimaisten suuruuksien, kuten Jukkis Uotilan ja Eero Koivistoisen yhtyeissä, myös kansainvälisten huippunimien, kuten Dave Liebmanin ja Randy Breckerin kanssa. Keikkailun ohella Lehtonen on valmistumisensa jälkeen opettanut Sibelius-Akatemian jazzosastolla jazzrytmiikkaa ja ensembletyöskentelyä. Ensimmäisen oman levytyksensä Firstborn Lehtonen julkaisi vuonna 2009, ja tänä vuonna juuri Tampere Jazz Happeningin kynnyksellä tuli ulos miehen neljäs albumi Jussi Lehtonen Quartet – Live at Koko Jazz Club (Koko Records). Suomalais-virolaisen kvartetin musiikkia kuultiin myös Pakkahuoneen lavalla palkintoseremonian jälkeen.

Yrjö-palkinto on vuosittain vaihtuvan taiteilijan tilausteos. Tänä vuonna taiteilijana toimi vuonna 1991 syntynyt Ines Sederholm. Katutaiteestaan parhaiten tunnettu Sederholm toteutti Lehtoselle teoksen Ikirummutin (spray- ja akryylimaali levylle, 2018). Sederholm kertoo värikkään ja graafisen työnsä kummunneen suoraan palkitun musiikista:

– Kuuntelin Jussin musiikkia maalatessani Yrjö-palkintoa. Musiikista välittyi positiivinen, hyvä meininki jonka halusin huokuvan myös teoksesta. Koin musiikin olevan energistä, jonka perusteella tein teoksen värivalintoja, mutta myös herkkää, joten lisäsin pienenpieniä yksityiskohtia. Halusin sommittelun olevan rytmikäs ja jatkuvassa liikkeessä niin kuin Jussikin, Sederholm kuvailee.

Ylen Jazzradio jakoi tapahtumassa myös Varjo-Yrjö-palkinnon työstä jazzkulttuurin hyväksi. Palkinnon vastaanotti tänä vuonna tuottaja-tiedottaja Raisa Siivola. Siivola (s. 1982) on työskentellyt 15 vuoden ajan kotimaisella jazzkentällä monipuolisissa tuottajan ja tiedottajan tehtävissä, muun muassa UMO Jazz House -klubilla, UMO Jazz Orchestrassa, Tampere Jazz Happeningissä ja nykyään Suomen Jazzliitossa. Varjo-Yrjö-palkinto jaettiin nyt 16. kertaa. Aikaisempina vuosina palkinnon on saanut muun muassa helsinkiläinen jazzklubi Koko Jazz Club sekä valokuvaaja Maarit Kytöharju.