08.09.2017

Souldiiva Laura Mvula keväällä April Jazzeille – Syyskauden kruunaa Grammy-voittaja Patti Austinin vierailu

April Jazz on julkaissut ensimmäisen pääesiintyjänsä. Espoossa 25.-29. huhtikuuta järjestettävän festivaalin vetonaulana nähdään englantilainen laulaja-lauluntekijä Laura Mvula. Tämän syksyn ohjelmassa puolestaan on vielä kolme April Jazz Special -konserttia, joissa Espoo Big Bandin solisteina esiintyvät kolminkertainen Grammy-ehdokas, blueslaulaja Ruthie Foster, useaan kertaan Englannin parhaaksi trumpetistiksi valittu Gerard Presencer sekä Ella Fitzgeraldin manttelinperijäksi kutsuttu Grammy-voittaja Patti Austin. Kaikkien tapahtumien liput ovat myynnissä Lippupisteen toimipisteissä ja verkkokaupassa.

Melkoisella vauhdilla Britteinsaarilta koko nykysoulia seuraavan maailman tietoisuuteen singahtanut laulaja-lauluntekijä Laura Mvula on vuoden 2018 April Jazz -festivaalin ensimmäinen artistikiinnitys. Luovasti soul-, jazz- ja popmusiikkia fuusioiva Mvula konsertoi Espoon kulttuurikeskuksen Tapiolasalissa lauantaina 28. huhtikuuta. Mvulan Suomen ensivierailu syksyllä 2015 UMO:n ja HKO:n solistina oli jättimenestys, jota todisti loppuunmyyty katsomo Helsingin Musiikkitalossa. Elokuussa 2016 hän palasi Helsinkiin oman yhtyeensä kanssa esiintyen Flow-festivaalin päälavalla.

Yhdysvaltalainen jazzlaulaja Patti Austin saapuu Helsinkiin Espoo Big Bandin solistiksi ja esittää Ella Fitzgeraldin syntymän 100-vuotisjuhlan kunniaksi ”For Ella” -albuminsa ohjelmistoa Finlandia-talossa tiistaina 7. marraskuuta. Ella Fitzgerald on ollut Patti Austinin suurin esikuva ja tärkein musiikillinen innoittaja. Nämä kaksi laulajatarta ystävystyivät ja myös esiintyivät monesti yhdessä. Loistavana esiintyjänä tunnettu Austin osaa viihdyttää yleisöään ja muistelee ”Lady Ellaa” usein konserteissaan kertoen laulujen lomassa tarinoita heidän yhteisistä kokemuksistaan ja sattumuksistaan.

Neljä kertaa Britannian parhaana trumpetistina British Jazz Awards -gaalassa palkittu Gerard Presencer esiintyy EBB:n solistina Espoon kulttuurikeskuksessa lauantaina 4. marraskuuta. Konsertissa kuullaan Presencerin viimeisimmän, Danish Radio Big Bandin kanssa äänitetyn, ”Groove Travels” -albumin materiaalia. Kyseessä on miehen neljäs sooloalbumi. Presencer on entuudestaan tuttu vierailija EBB:ssä, jonka riveissä hän esiintyi viimeksi April Jazzeilla vuonna 2015 EBB:n 35-vuotisjuhlakonsertissa.

Yhdysvaltalainen blueslaulaja Ruthie Foster sulatti pari vuotta sitten loppuunmyydyssä April Jazz -konsertissa koko Sellosalin yleisön sydämet. Syyskuussa Ruthie palaa Suomeen ja esiintyy Espoo Big Bandin solistina Espoon kulttuurikeskuksen Tapiolasalissa torstaina 28.9. klo 19.30 alkaen. Fosterin vaikuttavalla meriittilistalla on muun muassa kolme Grammy –ehdokkuutta sekä lukuisia Austin Music Awards ja Blues Music Awards –gaalojen parhaan naisartistin palkintoja.

April Jazz Special -konserteissa esiintyvä Espoo Big Band on yksi Suomen suurten jazzorkestereiden valioista. Aasian, Australian ja Brasilian kiertueiden lisäksi EBB on esiintynyt useilla maailman kuuluisimmista jazzfestivaaleista – Detroit, Montreaux ja Pariisi mukaan lukien – sekä julkaissut kymmenen albumia. EBB:n laulusolistina on vieraillut useita maailmantähtiä kuten Diane SchuurStacey Kent sekä Kevin Mahogany. Muita solistivieraita ovat olleet muiden muassa Ray CharlesFreddie Hubbard sekä McCoy Tyner.

 

LAURA MVULA

Laura Mvulan vuonna 2013 julkaistu debyyttialbumi ”Sing To The Moon” menestyi Euroopan albumilistoilla ja tuotti useita ehdokkuuksia arvostetuissa brittiläisissä musiikkigaaloissa. Kahden BRIT Awards -ehdokkuuden lisäksi tuloksena oli kaksi MOBO Awards ja yksi Urban Music Awards -palkinto. Kakkosalbumi ”The Dreaming Room” julkaistiin kesällä 2016. Albumi toi Mvulalle maineikkaan Ivor Novello -palkinnon vuoden parhaasta levystä. British Academy of Songwriters, Composers and Authorsin lauluntekijöille ja säveltäjille myöntämiä ”the Ivors” -palkintoja on jaettu vuodesta 1956 lähtien ja aiemmin palkittujen joukossa ovat muiden muassa Elton John, Robbie Williams sekä Emeli Sandé.

 

PATTI AUSTIN WITH ESPOO BIG BAND

Grammy-palkittu ja jazzlistojen kärkisijoille ympäri maailman yltänyt Patti Austin syntyi New Yorkin Harlemissa vuonna 1950. Hän teki laulajadebyyttinsä musikaaleissa ja julkaisi ensilevytyksensä 1969. Hänen uransa lähti nopeaan nousuun, ja vuonna 1980 Austin muun muassa duetoi Michael Jacksonin kanssa It’s the Falling in Love -kappaleen Jacksonin Off the Wall -albumilla.

Vuonna 2002 Austin teki ”For Ella” -nimisen albumin jazzmaailman suurimpiin legendoihin lukeutuvan rakkaan ystävänsä Ella Fitzgeraldin kunniaksi. Vuonna 2012 Austin vieraili April Jazzeilla, jossa hän esitti albumin ohjelmistoa EBB:n solistina.

 

GERARD PRESENCER WITH ESPOO BIG BAND

Gerard Presencer on levyttänyt ja esiintynyt lukemattomien nimekkäiden jazzmuusikoiden kanssa. Omasta mielestään merkittävimpiin ja inspiroivimpiin työnantajiinsa hän nimeää muiden muassa Chick Corean, Herbie Hancockin, Mark Turnerin, Vince Mendozan, Randy Breckerin, Mike Gibbsin ja Steve Swallown. Jazzlevyjen ohella hänen soittoaan kuullaan myös esimerkiksi Joni Mitchellin, Pet Shop Boysin, Stingin, Take Thatin sekä Robbie Williamsin äänitteillä.

Presencer on soittouran ohella ollut aina myös aktiivinen pedagogi. Hän johti Berliinin jazzinstituutin vaskipuhallinosastoa 17 vuotta ja toimi Lontoon Royal Academy of Musicin jazzosaston johtajana 11 vuoden ajan.

 

RUTHIE FOSTER WITH ESPOO BIG BAND

Ruthie Fosterin monivivahteisesta musiikillisesta taustasta on kehittynyt helposti leimahtava sekoitus soulia, bluesia, rockia, folkia ja gospelia. Ruthien sielukas ääni on johdattanut tämän Texasin maaseudun kirkkokuorojen kasvatin monen mutkan kautta erääksi 2000-luvun arvostetuimmista naispuolisista bluesmuusikoista.

Konsertin jälkeen kannattaa suunnata jatkoille April Jazz Clubille Sokos Hotel Tapiola Gardeniin. Ruthie Fosterin konserttilipulla sisäänpääsy jatkoklubille puoleen hintaan (5€) ja lisäksi -20% alennus Grill it! -ravintolan ruokalistalta. Baarin puolella on myös tarjolla erikoishintaisia virvokkeita. Illan esiintyjänä klubilla on modernia pohjoismaista jazzia soittava Hela havet stormar.