25.04.2012

Sommelon seminaarit esittelevät balladeja, säkkipilliä ja Pohjolan musiikkikulttuureja

Musiikkijuhla Sommelon seminaareissa ovat esillä tänä vuonna balladit, säkkipilli ja Pohjolan musiikkikulttuurit, joita jokaista käsitellään omassa yleisöluennossaan. Luennot taustoittavat päivän musiikillista teemaa ja niiden tavoitteena on tarjota lisätietoa yleisölle. Aiheet näkyvät myös Sommelon konserttiohjelmassa päivien pääkonserteissa klo 19. Yleisöllä on seminaareihin vapaa pääsy. Seminaarien kielenä ovat suomi ja englanti. Muut kansainväliset puheenvuorot tulkataan suomeksi.

Torstain 28.6. seminaarissa aiheena ovat balladit. Teemaa käsittelevät MuT Anneli Aspund ja muusikko, MuM Maija Karhinen-Ilo. Asplundin näkökulmana ovat kansanballadit, kun taas Karhinen-Ilo puhuu balladeista taiteellisen tohtorintutkinnon aiheena ja innoittajana. Illan konsertissa esiintyvät mm. Maija Karhinen-Ilo Freija-yhtyeen kanssa sekä Susanne Rosenberg (Ruotsi) ja Brigitte Kloareg (Ranska).

Pohjolan musiikkikulttuureihin pureudutaan perjantain 29.6. seminaarissa, jossa alustajina ovat laulaja Susanne Rosenberg Ruotsista ja inuiittiperinnettä edustava Hivshu Grönlannista. Rosenbergin aiheena on kulning-laulutekniikka ja Pohjolan musiikki. Rosenberg onkin luvannut, että myös yleisö pääsee halutessaan kokeilemaan kulningia. Hivshu kertoo omassa puheenvuorossaan inuiittiperinteestä. Hivshu antaa laulunäytteitä ja kertoo inuiittiperinteestä englanniksi omassa konsertissaan Sommelon teltassa.

Lauantaina 30.6. kuullaan säkkipilliperinteestä, josta yleisölle kertovat muusikko, soitinrakentaja Dmitri Demin (Venäjä) sekä Bretagnesta saapuva säkkipillinsoittaja. Deminin aiheena ovat erityisesti suomalais-ugrilaisten kansojen säkkipillit ja bretagnelainen muusikko kertoo paikallisesta säkkipilliperinteestä Ranskassa.

Konserttiohjelmassa säkkipilli ja Pohjoismainen musiikki näkyvät perjantaina ja lauantaina. Perjantain pääkonsertissa esiintyvät Dmitri Deminin ja bretagnelaisen säkkipillin ja bombardin soittajan lisäksi säkkipilliyhtyeet RO:TORO (Viro) sekä Päre (Suomi). Lauantain pääkonsertissa kuullaan Emilia Lajusen, Nordicin (Ruotsi) sekä duo Kim André Rysstadin & Trym Bjønnesin (Norja) musiikkia.

Kesä-heinäkuun vaihteessa 28.6. – 2.7.2012 järjestettävä Musiikkijuhla Sommelo levittäytyy Kainuuseen ja Vienan Karjalaan tänä vuonna seitsemättä kertaa. Tapahtuma koostuu konserttien lisäksi seminaareista, kursseista ja taidenäyttelyistä. Ohjelmistossa on monipuolisesti esillä runolaulu sekä muut vanhat ja uudet kansanmusiikin muodot.

Sommelon seminaarit 2012

Balladit
To 28.6. klo 12.00 – 13.45
Kuhmo-talo, Pajakka-sali
Alustajina MuT Anneli Asplund ja muusikko, MuM Maija Karhinen-Ilo
Vapaa pääsy

Seminaarin ohjelma:
12.00–13.15 Anneli Asplund: Kansanballadit – rakkautta ja draamaa
13.15–13.45 Maija Karhinen-Ilo: Balladilaulaja, leikaritanssija – balladit tohtoritutkinnon aiheena ja innoittajana

Säkkipilli
Pe 29.6. klo 12.00 – 13.45
Kuhmo-talo, Pajakka-sali
Alustajina muusikko, soitinrakentaja Dmitri Demin sekä bretagnelainen säkkipillinsoittaja ja bombardinsoittaja
Vapaa pääsy

Seminaarin ohjelma:
12.00–12.50 Dmitri Demin: Suomalais-ugrilaisten kansojen säkkipillit
12.55–13.45 Bretagnelainen bombardin- ja säkkipillinsoittaja

Pohjolan musiikkikulttuurit
La 30.6. klo 12.00 – 13.45
Kuhmo-talo, Pajakka-sali
Alustajina laulaja Susanne Rosenberg (Ruotsi), Hivshu (Grönlanti)
Vapaa pääsy

Seminaarin ohjelma:
12.00–12.50 Susanne Rosenberg: KULNING – the special vocal technique and music of the nordic countries
12.55–13.45 Hivshu: All is Life, Life is All! The Life of Inuit and their heritage