19.05.2022

Sommelo avaa jälleen Kainuun festivaalikesän

Jo 16. kerran järjestettävä Musiikkijuhla Sommelo toteutuu kesä-heinäkuun vaihteessa monipuolisella ohjelmalla. Kahden vuoden tauon jälkeen toteutuvat myös kurssit, joiden ilmoittautuminen on parhaillaan meneillään. Kursseilla on tilaa, ilmoittautumisia otetaan vastaan tässä osoitteessa.

Uutena elementtinä Sommelon ohjelmassa tänä vuonna on yhteistyö Joutsentanssin kanssa. Päivittäin ohjelmaan on sijoitettu vähintään yksi Joutsentanssin järjestämä tilaisuus, joten Kuhmoon saapuvalla konserttivieraalla on valinnanvaraa.

Sommelon avajaiset ovat Kuhmon torilla keskiviikkona 29.6. kello 10. Sen jälkeen ohjelma jatkuu kulttuurimatkailuaiheisella seminaarilla, jossa keskeisenä aiheena on kulttuurimatkailun tulevaisuus Itä-Suomessa, nyt vallitsevassa uudessa tilanteessa. Yhteydet Keski-Euroopan suuntaan ovat nyt aikaisempaa huomattavasti tärkeämmät, kun Venäjä on poissa pelistä todennäköisesti vuosien ajan eteenpäin.

Värttinän juhlakiertue alkaa Sommelosta!

Avajaispäivän, eli keskiviikon 29.6. ehdoton helmi on kello 19 toteutuva Värttinän Oi Dai -juhlakiertueen konsertti Kuhmo-talon Lentua-salissa. Ilmassa on nostalgian havinaa, sillä laulajariviin (Mari Kaasinen, Susan Aho ja Karoliina Kantelinen) liittyy nyt neljäntenä myös Värttinä-yhtyeen perustaja ja alkuperäisjäsen, muusikko Sari Kaasinen. Ja ne kukkamekot, ne on myös kaivettu naftaliinista. Juhlavuoden kunniaksi suomen tunnetuin kansanmusiikkiyhtye päätti kokeilla, vieläkö Ukko Lumi irtoaisi yhtä nopealla tempolla tai miten sujuisi Marilaulu tai inkeriläinen röntyskälaulu Vot vot ja niin niin. Ja hyvinhän ne sujuvat, entistä ehompina ja päivitettyinä versioina. Sarin kaksirivinen haitarikin soi aivan kuin 90-luvulla.

Torstaina ja perjantaina Sommelon ohjelma jatkuu täysipainoisena, on lasten satunäytelmää sekä konsertteja Juminkeossa, perinteisiä kesämuusikkojen konsertteja sekä illalla iso gaalakonsertti. Illan päättää aina klubikonsertti Kaesan kotileipomon yläkerrassa.

Torstaina afrikkalaisen teeman konsertissa on useita erittäin hyviä esiintyjäryhmiä, mm. tansanialaisesta perinteestä ammentava Mpondas Family Band, senegalilainen korataiteilija Cheik Chissokho ja Gergely Varkonyi, suomalainen Marjo Smolander & yhtye sekä tansanialaislähtöinen Arnold Chiwalala ja Taito Hoffrén.

Perjantai-illan huipentaa Sommelon ja Joutsentanssin yhteiset iltamat, joiden monipuolisesta esiintyjäjoukosta ehdottomasti on nostettava kantelevirtuosi Ida Elina. Hänen konserttiosuutensa on iltamien aluksi klo 20 Lentua salissa, ja iltamat jatkuvat Kuhmo-talon aulassa ja muissakin tiloissa välittömästi sen jälkeen. Ohjelmassa on Hytkyt-kuoron esityksiä, Joutsentanssin tanssiesityksiä sekä yksittäisten muusikkojen iltamaohjelmaa. Illan lopuksi on aulatanssit.

Lauantaina Sommelon ohjelmassa on tanssinäytöksiä Keiketyksen toimesta, sekä Joutsentanssin leirin loppunäytös Kalevalakylässä. Osa ohjelmasta siirtyy lauantaina Kuhmon pohjoisosaan, Rimmin kylälle Uljaskan Pirttiin. Siellä kuullaan Maari Kallbergin ja Ilona Korhosen runolaulukonsertti Kullervo, Kalerva ja Untamo.

Sommelon kursseilla, jotka alkavat 28.6. on vielä tilaa. Erityisesti Näppärikurssille ja kantelekurssille toivotaan vielä ilmoittautumisia.

Sommelon koko ohjelman voi nähdä osoitteessa www.sommelo.net

Musiikkijuhla Sommelo järjestetään 29.6.-4.7.2022.

Festivaalin sivuille

Lisää aiheesta

27.03.2024

Kansanmusiikkijuhla Sommelon kesän 2024 ohjelma on nyt julkaistu!

Tulevan kesän festivaalin teemana on Paimenessa ja koko Sommelon ohjelmisto on suunniteltu toteuttamaan tätä teemaa: niin jokainen päivä, jokainen tunti kuin koko festivaalikin esittelee paimenen mielenmaisemaa ja luonnon läsnäoloa yhtenä kokonaistaideteoksena. Kuhmo-talon Lentua-salin keskiviikkoillan konsertissa…