
19.05.2025
Sodankylän elokuvajuhlilla klassikot elävät Mestariluokissa ja karaokenäytöksissä – vieraslista täydentyy tutulla nimellä
11.–15. kesäkuuta järjestettävien Sodankylän elokuvajuhlien Mestariluokissa elokuvahistoriaa avataan niin animaation, kokeellisen elokuvan kuin klassikoiden näkökulmasta. Karaokenäytöksissä puolestaan matkataan Rovaniemen markkinoilta Newportin folkfestivaalille. Festivaalilla nähdään myös kreikkalaisohjaaja Athina Rachel Tsangari, joka on vieraillut Sodankylässä aiemminkin.
Festivaalilla viimeksi vuonna 2011 vieraillut Athina Rachel Tsangari saapuu Sodankylään viimeisimpien teostensa kanssa. Tsangarilla on iso osa kreikkalaisen uuden aallon nosteessa. Hänen pitkä esikoiselokuvansa, Venetsian elokuvajuhlien kilpasarjassa debytoinut Attenberg (2010), määritteli osaltaan kreikkalaiselokuvaa uusiksi ja lisäsi siihen annoksen kummaa. Sitten viime vierailun Tsangari on käsikirjoittanut ja ohjannut kaksi pitkää elokuvaa: Chevalier (2015) annostelee buñuelilaista huumoria keskusteluun maskuliinisuudesta. Jim Cracen kiitettyyn romaaniin pohjaava historiadraama Harvest (2024) taas puhkoo maaseutuyhteisön idylliä terävällä katseellaan.
Athina Rachel Tsangari täydentää kansainvälisten vieraiden joukon, johon kuuluvat myös ohjaajat Margarethe von Trotta, Chris Petit, Julien Temple, Alan Guiraudie ja Léonor Serraille sekä näyttelijä Dominique Sanda.
Karaokenäytökset ovat Sodankylän elokuvafestivaalin riemukkainta ohjelmistoa. Tapahtuman 40-vuotisjuhlissa iloa ja yhteislaulua lietsotaan muun muassa aikanaan parjatun rillumarein sävelillä. Rovaniemen markkinoilla (1951) on festivaalille erityisen rakas elokuva. Se aloitti koko tapahtuman karaoketradition vuonna 2005, ja sen veijarikööri johti musiikillisia juhlallisuuksia myös tapahtuman edellisen tasakymmenen kohdalla. Toivo Kärjen ja Reino Helismaan rallit edustavat kulttuurihistoriallisesti merkittävää ja kollektiiviseen alitajuntaan tarttunutta perinnettä, jota festivaalilla vaalitaan Kaisa Kukkola & co:n johtamalla yhteislaululla. ”Elon kurveissa oikaista ei”, mutta sävelkuluissa se on sallittua!
Festivaalin karaokenäytökset vievät myös aikamme kiistatta arvostetuimman lyyrikon, Nobel-palkitun Bob Dylanin kryptisen hahmon äärelle. A Complete Unknown -elokuvassa (2024) legendaarinen laulaja-lauluntekijä ei paljasta kaikkia korttejaan mutta vetää takataskustaan sellaisen pakan lauluja, että muusta viis. Olavi Uusivirran ja Aino Torttilan johtaman karaokenäytöksen sähköistävät viimeistään sähkökitarat, jotka Dylan ottaa mukaan musiikkiinsa Newportin folkfestivaalilla 1965 – kuten elokuvassa kuullaan.
Festivaalin Mestariluokissa kansainväliset elokuvavaikuttajat sukeltavat yleisön kanssa vaikuttaviin klassikoihin, jotka resonoivat myös tässä ajassa. Venäläiskriitikko Andrei Plahov saapuu festivaalille nykyisestä kodistaan Berliinistä. Kansainvälisen elokuvakriitikoiden liiton Fiprescin presidenttinäkin toiminut arvostelija-kirjailija perehdyttää yleisön satavuotisjuhliaan viettävään Panssarilaiva Potjomkiniin (1925), elokuvatietämyksen ja kapinakuvausten iskevimpään perusteokseen. Nykyisen Ukrainan alueella syntynyt Plahov on yksi elokuvavaikuttajista, jotka allekirjoittivat vetoomuksen Venäjän hyökkäyssotaa vastaan Ukrainassa. Panssarilaiva Potemkinin kohtaus Odessan portailla tapahtuvasta verilöylystä resonoi tässä ajassa uudella voimalla. Elokuva on ajankohtainen myös Lauri Piispan vastikään julkaistun, hienon Sergei Eisenstein -ohjaajaelämäkerran ansiosta.
Elokuvafestivaali Viennalea ja Itävallan elokuvamuseota johtanut Alexander Horwath tunnetaan myös elokuvahistoriaan tarkentavista kirjoistaan. Viime vuonna hän ohjasi esikoiselokuvansa, Sodankylässäkin esitetyn ja monissa kriitikkoäänestyksissä vuoden parhaiden ensi-iltojen joukkoon valitun dokumentin Henry Fonda for President. Horwath ottaa Fondan käsittelyyn myös Mestariluokassaan, sillä hän esittelee John Fordin pysäyttävän lamakuvauksen Vihan hedelmät (1940), jossa tähtinäyttelijällä on pääosa. Elokuva on ajankohtainen myös Yhdysvaltojen kuvauksena ja Ford puolestaan Lauri Timosen hiljattain julkaistun mahtavan ohjaajatutkielman takia.
Mestariluokan vetää myös arvostettu yhdysvaltalainen leikkaaja Melody London, joka tunnetaan ennen kaikkea yhteistyöstään ohjaaja Jim Jarmuschin kanssa, aiempia Sodankylä-vieraita hänkin. London on leikannut myös valtavirtaisia Hollywood-tuotantoja ja vaikuttavia dokumentteja, ja hänen yhteistyökumppaneihinsa kuuluu muitakin nimekkäitä ohjaajia Fatih Akinista Laura Poitrasiin. Sodankylässä London esittelee näytteen omasta työhistoriastaan. Memphisiin sijoittuva Mystery Train (1989) on hurmaava elokuvatriptyykki, jossa popkulttuuri kohtaa melankolian ja arthouse saa katu-uskottavan ilmiasun.
Festivaalilla nähdään myös yleisölle jo vuosien varrelta tutuiksi ja suorastaan välttämättömiksi tulleita esittelijöitä. Saksalainen elokuvatuntija Olaf Möller tuo tullessaan huikean metaelokuvasarjan, jonka teokset ovat vuosilta 1986–1990 – Sodankylän festivaalin alkutaipaletta kunnioittaen. Ne käsittelevät elokuvaa, sen teknologiaa ja kokemusta: toisen maailmansodan jälkeisessä Saksassa maan uudelleenrakennusta tarkastellaan Alpeilla sijaitsevasta elokuvateatterista (Schön war die Zeit, 1988), ja puolalaiselokuvassa melodraaman hahmot puhuvat suoraan yleisölle (Escape From the ’Liberty’ Cinema, 1990).
Yhdysvaltalainen elokuvatutkimuksen professori Jennifer Barker tuo Sodankylään jälleen palan animaatiohistoriaa. Hänen Cosmic Zoom -sarjansa elokuvat esittelevät hengästyttävää skaalaa pikkuruisesta kosmiseen ja näkökulmasta toiseen. Barkerin kuratoima kokonaisuus on saanut nimensä Eva Szaszin elokuvalta (1968), jossa ihmetellään universumia. Sen ohella nähdään muun muassa Tove Janssonin kirjaan pohjaava ja Jaromir Weselyn ohjaama What Happened Then? (1994), jonka ääniraidalla kuullaan rakastetun kirjailijan omaa ääntä.
Ohjaaja ja kuvataiteilija Mika Taanila puolestaan vastaa Kokeellisen elokuvan yökoulusta, joka vie yleisön kohti odottamatonta. Taanila esittelee kuratoimansa kokoelman lyhytelokuvia, kuten teoksen Revolving Rounds (2024), joka Taanilan mukaan kuuluu ”herne-elokuvien aateliin”. Itävaltalaisten Johann Lurfin (Sodankylä 2019) ja Christina Jauernikin elokuvassa nykyaikainen tehoviljely rinnastuu elokuvan katsomiseen. Kotimaisista teoksista esitetään Ville Koskisen Hampaat (2024), jossa Itä-Helsingin metro vie tuonpuoleiseen.
Ohjelmisto julkaistaan perjantaina 23.5. Festivaalin ohjelmakartta julkaistaan maanantaina 26.5., ja samana päivänä tulevat myyntiin sarjakortit. Näytöslippujen ennakkomyynti alkaa verkossa keskiviikkona 28.5. kello 12.
Sodankylän elokuvajuhlat kiittää yhteistyökumppaneitaan:
Ammattiliitto Pro ry, Finland Festivals ry, EU Creative Media, Goethe-Institut Finnland, Kemijoki Oy, Laitilan Wirvoitusjuomatehdas Oy, Kansallinen audiovisuaalinen instituutti (KAVI), Suomen elokuvasäätiö (SES), Sodankylän kunta, Suomen Kulttuurirahasto, Taiteen edistämiskeskus (Taike), Tähtikuitu oy, YLE Teema