04.01.2011

Sinfonia Lahti levyttää Okko Kamun johdolla Sibeliuksen sinfoniat BIS-levymerkille

Tällä viikolla levytetään orkesterin ja Kamun ensimmäinen Sibelius-äänite

Sinfonia Lahti levyttää tulevan ylikapellimestarinsa Okko Kamun kanssa kaikki Jean Sibeliuksen seitsemän sinfoniaa ruotsalaiselle BIS-levymerkille. Okko Kamun kansainvälisen levytysuran aloitti Sibeliuksen sinfonioiden kiitetty kokonaislevytys Deutsche Grammophon -levymerkille yhdessä Herbert von Karajanin kanssa, mutta nyt tehtävä kaikkien Sibeliuksen sinfonioiden levytyssarja on Kamulle ensimmäinen.

Kaikkiaan Kamu on tehnyt yli 100 levytystä mm. Deutsche Grammophon -, BIS-, Ondine- ja Naxos-levymerkeille. Sinfonia Lahti on aiemmin levyttänyt Sibeliuksen sinfoniat pitkäaikaisen ylikapellimestarinsa Osmo Vänskän kanssa BIS-levymerkille. Sinfonia Lahti esittää Kamun johdolla kaikki Sibeliuksen sinfoniat 12. kansainvälisellä Sibelius-festivaalillaan Lahden Sibeliustalossa 8.-11.9.2011, ja sinfonioiden levytyssarja on määrä julkaista kokonaisuutena säveltäjän 150-vuotisjuhlavuonna 2015.

Tällä viikolla Sibeliustalossa levytetään Sinfonia Lahden ja Kamun ensimmäinen Sibelius-äänite. Levyllä kuullaan mm. Sibeliuksen Myrsky-sarjat ja Tapiola.

Kamu: ”Sibeliuksen sinfoniat elävät ja muuttuvat ajassa.”

”Sinfonisuuden idean tärkeimmät tunnusmerkit, kuten tunnustuksellisuus, maailmankuvan välittäminen, laajan muodon vaatima sitko ja ilmaisun tiukka fokus, toteutuivat Sibeliuksella musiikin sisäisen logiikan ankaria vaatimuksia kunnioittaen, pienistä hahmoista isompiin edeten, johdonmukaisuuden ehdoilla”, Okko Kamu pohtii Sibeliuksen sinfonioiden olemusta ja jatkaa: ”Ei aiheuttane soraääniä toteamus, että samankaltaisen ajattelun suuruuteen ovat yltäneet hänen lisäksensä vain Beethoven, Bruckner ja Brahms.”

Tulevasta Sibelius-levytysprojektista Sinfonia Lahden kanssa Kamu toteaa: ”Suuren taiteen vahvuus havaitaan vaihtoehtojen loputtomassa määrässä. Jokaiselle suomalaiselle kapellimestarille tuntuu olevan tärkeätä saada jättää jälkipolville oma käsityksensä Sibeliuksen sinfonioista. Ne elävät ajassa, muuttuvat siinä missä kapellimestaritkin muuttuvat.”

Sinfonia Lahden intendentti Tuomas Kinberg toteaa: ”On kunnia-asia orkesterille päästä jälleen levyttämään Sibeliuksen sinfoniat uuden hienon ja kokeneen ylikapellimestarimme kanssa. On myös tärkeää saada näin esille suurelle yleisölle Kamun kokonaisnäkemys säveltäjämestarin sinfonioista.”

BIS-levy-yhtiön johtaja Robert von Bahr kertoo: ”BIS iloitsee aloittaessaan jälleen uuden Sibelius-sinfoniasyklin! Toinen levytyskierros Sinfonia Lahdelle – maineikkaalle Sibelius-orkesterille ja BIS:n paljon kiitosta saaneelle levytyskumppanille jo yli 20 vuoden alalta – mutta ensimmäinen Okko Kamulle, jonka erinomaiset ansiot Sibelius-tulkkina luotiin jo hänen uransa alkuaikoina ja jonka tulkinnat Sibeliuksen sinfonioista saadaan viimein talteen jälkipolville.”

Sinfonia Lahden aiemmilla levytyksillä paljon palkintoja ja myyntimenestyksiä

Sinfonia Lahden BIS-levymerkille tekemien levytysten kansainvälinen myynti ylitti miljoonan kappaleen rajan syksyllä 2009. Valtaosa Sinfonia Lahden kaikkiaan n. 70 BIS-levytyksestä on tehty orkesterin pitkäaikaisen ylikapellimestarin (1988-2008) Osmo Vänskän johdolla. Yhteistyön tuloksena on syntynyt monia kansainvälisesti suurta huomiota herättäneitä ensilevytyksiä, mm. levytykset Sibeliuksen Metsänhaltijasta ja viidennen sinfonian ja Sadun alkuperäisversioista. Suurin yksittäisen levyn myynti kansainvälisesti on yli 70.000 kappaletta, jonka on saavuttanut Sibeliuksen viulukonserton alkuperäisen ja lopullisen version sisältävä levytys. Sinfonia Lahti on myös pääorkesterina 65 levyä sisältävässä Sibelius-kokonaislevytysprojektissa. Sibeliuksen lisäksi Sinfonia Lahden BIS-levytyksistä löytyy runsas määrä orkesterin nimikkosäveltäjän Kalevi Ahon tuotantoa sekä mm. Rautavaaran, Paciuksen, Marttisen, Kokkosen ja Crusellin musiikkia. Myyntimenestyksen myötä tulleiden lukuisten kulta- ja platinalevyjen lisäksi Sinfonia Lahden BIS-levytykset ovat keränneet merkittävän määrän kansainvälisiä levypalkintoja mm. (Grand Prix du Disque 1993, Gramophone Award 1991 ja 1996, Cannes Classical Award 1997 ja 2001 sekä MIDEM Classical Award 2006).

Sinfonia Lahti järjestää myös kansainvälisen Sibelius-festivaalin 8.-11.9.2011.

http://www.sinfonialahti.fi