12.10.2010

Sinfonia Lahti Kamun johdolla kiertueelle Ruotsiin 15.-21.10.2010

Kiertueen läksiäiskonsertissa 14.10. kuullaan kantaesityksenä J. Kuusiston teos Leika

Sinfonia Lahti tekee syksyllä 2011 ylikapellimestarikautensa aloittavan Okko Kamun johdolla kiertueen Ruotsiin. Kiertueen kuusi konserttia ovat 15.-21.10.2010 Malmössä, Göteborgissa, Jönköpingissä, Ytterjärnassa, Linköpingissä ja Västeråsissa. Kiertueen solistina esiintyy viulisti Elina Vähälä solistiteoksinaan Bruchin ja Sibeliuksen viulukonsertot. Kiertueen muu ohjelma koostuu Sibeliuksen kolmannesta sinfoniasta, Beethovenin toisesta sinfoniasta ja Jaakko Kuusiston uudesta orkesteriteoksesta Leika, joka kuullaan kantaesityksenä kiertueen läksiäiskonsertissa Lahdessa 14.10.2010. Läksiäiskonsertissa kuullaan Kamun johdolla myös Bruchin viulukonsertto nro 1 solistinaan Vähälä ja Beethovenin toinen sinfonia. Konsertti on nähtävissä kolmen viikon ajan internetissä osoitteessa www.classiclive.com.

Sinfonia Lahden syksyn 2010 Ruotsin-kiertuekonserttien päivämäärät ovat
seuraavat:
15.10. Malmö
16.10. Göteborg
17.10. Jönköping
19.10. Ytterjärna
20.10. Linköping
21.10. Västerås

Edellisen, niin ikään kuusi konserttia sisältäneen Ruotsin-kiertueensa Sinfonia Lahti teki Osmo Vänskän johdolla vuonna 1997, ja tämän jälkeen orkesteri on esiintynyt Tukholmassa yksittäisillä konserteilla vuosina 1998 ja 2003. Tämän syksyn kiertuepaikkakunnista Västeråsilla on erityinen historiallinen merkityksensä, sillä nykyään eri puolilla maailmaa säännöllisesti konsertoivan orkesterin kaikkein ensimmäinen ulkomailla soitettu konsertti oli juuri siellä vuonna 1963, ja kaupungissa vierailtiin tämän jälkeen myös vuosina 1966 ja 1980.

Jaakko Kuusiston Leika (op. 24) on uusi teos jonka ainekset syntyivät kuitenkin jo vuonna 1998. ”Kirjoitin Kuhmon Kamarimusiikin tilauksesta kvartettoa pianolle, viululle, sellolle ja klarinetille, ja teos tahtoi koko ajan rönsyillä suuremmaksi kuin mihin käsillä ollut kokoonpano antoi mahdollisuuksia. Siitä syntyi sitten teos joka sai nimekseen Play, mutta oikeastaan jo silloin päätin että tästä materiaalista tehdään jonain päivänä orkesterikappale”, Kuusisto toteaa. Hän kertoo sanan leika olevan islantia ja tarkoittaa leikkiä – yhtä play-sanan monista merkityksistä.

”Mitään erityistä kytkyä Islantiin tällä teoksella ei ole, mutta kyseinen sana osoittautui kaikista play-sanan käännöksistä jotenkin osuvimmaksi.
Leikki on teoksessa läsnä lähinnä tiettyjen virtuoosisten soolo-osuuksien kautta, mutta teos leikittelee kyllä myös sointiväreillä”, Kuusisto kuvailee. Leika on kirjoitettu erityisesti Sinfonia Lahden Ruotsin-kiertuetta silmällä pitäen, ja se on myös omistettu orkesterille ja sen tulevalle ylikapellimestarille Okko Kamulle.

Sinfonia Lahti järjestää myös kansainvälisen Sibelius-festivaalin 8.-11.9.2011.

http://www.sinfonialahti.fi