03.12.2010

Sinfonia Lahti juhlistaa itsenäisyyspäivää 6.12. kotimaisella kantaesityksellä

Sinfonia Lahti juhlistaa itsenäisyyspäivää 6.12. kotimaisella kantaesityksellä Olli Virtaperkon kaksoiskonsertto sellolle ja harmonikalle sai innoituksensa Italo Calvinosta

Sinfonia Lahden perinteinen itsenäisyyspäivän juhlakonsertti on Sibeliustalossa 6.12.2010 klo 15. Kapellimestari Ari Rasilaisen johtamassa konsertissa kuullaan mielenkiintoinen kotimainen kantaesitys, säveltäjä Olli Virtaperkon teos ”Calvinon viisi sanaa”, kaksoiskonsertto sellolle, harmonikalle ja orkesterille. Konserton solisteina esiintyvät nuoret kotimaiset huippunimet, sellisti Timo-Veikko Valve ja harmonikkataiteilija Veli Kujala. Konsertissa kuullaan myös Leevi Madetojan kolmas sinfonia ja Jean Sibeliuksen Finlandia.

Säveltäjä Olli Virtaperko (s. 1973) kertoo kirjailija Italo Calvinon
(1923-1985) määrittelevän mielikuvituksen ”paikaksi, jonne sataa sisään”.
”Voi sanoa, että ”Calvinon viisi sanaa” niittää sitä musiikillista satoa, jota Calvinon ajatussade on mielikuvitukseeni kylvänyt. Konserton osat on nimetty esseiden nimikkosanojen mukaan, ja teoksen musiikillinen pohdinta kietoutuu Calvinon tapaan keveyden ja raskauden käsitteiden ympärille”, Virtaperko luonnehtii, ja toteaa puolituntisen teoksensa ”Calvinon viisi sanaa” rakentuvan kahdesta musiikillisesta jatkumosta. ”Konserton lajityypin historiaan suhteutettuna ”Calvinon viisi sanaa” on olemukseltaan perinteisiin, toimiviksi havaittuihin hyveisiin luottava.

Konsertossa on kaksi tasavertaista solistia, joista kumpaakin todella kohdellaan solistina sanan varsinaisessa merkityksessä: he ovat puolituntisen musiikkiaktin kiistämättömiä keskipisteitä, jotka esittelevät säveltäjän musiikillisen ajatustoiminnan ohella omaa osaamistaan ja soittimiensa teknisiä mahdollisuuksia”, Virtaperko summaa.

Konsertti on nähtävissä kolmen viikon ajan internetissä osoitteessa www.classiclive.com.

Ohjelma esitetään Hämeenlinnan Verkatehtaalla keskiviikkona 8.12.2010, ja YLE Radio 1 lähettää konsertin torstaina 9.12.2010 klo 19.03. Lisäksi Sinfonia Lahti esittää osan ohjelmasta sotiemme veteraaneille suunnatussa matineassa Sibeliustalossa perjantaina 3.12.2010 (kutsuvierastilaisuus).

Sinfonia Lahti järjestää myös kansainvälisen Sibelius-festivaalin 8.-11.9.2011.

http://www.sinfonialahti.fi