09.02.2011

Sinfonia Lahden tämän viikon Lennon-konserteissa aitoa brittitunnelmaa

Konsertin solisteista Mark McGann on Britanniassa tunnettu televisio- ja elokuvapersoona

Sinfonia Lahti esittää tällä viikolla Beatles-tähti John Lennonin elämää ja musiikkia peilaavan konsertin ”Imagine” aitojen brittiläisten taiteilijavierailijoiden kera. John Wilsonin johtamissa konserteissa laulusolisteina esiintyvät Mark McGann, Claire Martin ja Joe Stilgoe. Myös kertojana konsertissa esiintyvä McGann on tehnyt pitkän uran Britanniassa ollen siellä tuttu hahmo niin televisiossa kuin elokuvissa tekemästä työstään. Käsikirjoituksen konserttiin on tehnyt Lennon-projekteista vuosikymmenten kokemuksen omaava teatterinjohtaja Bob Eaton. Konsertit Hämeenlinnan Verkatehtaalla torstaina 10.2.2011 ja Lahden Sibeliustalossa perjantaina 11.2.2011 klo 19 ovat loppuunmyydyt, mutta perjantain klo 13 konserttiin Sibeliustalossa on vielä saatavana lippuja. Lahden-konsertti on nähtävissä kolmen viikon ajan internetissä osoitteessa www.classiclive.com.

Nyt kuultavaan Lennon-konserttiin käsikirjoituksen laatinut Bob Eaton teki ensimmäisen Lennon-tuotantonsa vain muutamaa kuukautta Lennonin murhan jälkeen keväällä 1981 toimiessaan Liverpool Everyman Theatren johtajana.
Tuloksena oli Lennonin elämää ja musiikkia kunnioittava teatterikappale.
”Yritimme olla mahdollisimman rehellisiä tämän monimutkaisen hahmon tarinan kertomisessa, minkä teki samanaikaisesti helpommaksi ja vaikeammaksi Johnin oma avoimuus hänen puhuessaan ja laulaessaan omasta elämästään. Minulla oli myös erinomainen onni saadessani tavata nuori liverpoolilainen näyttelijä Mark McGann, jonka esittämä nuori Lennon oli kertakaikkisen hämmästyttävää”, Eaton kertoo. Liverpoolin kuninkaallinen filharmoninen orkesteri teki vuonna 2008 Lennonin teoksia esittelevän konserttikokonaisuuden, joka nyt kuullaan Lahdessa, ja tämän suunnitteluun Eaton kutsuttiin jälleen mukaan: ”Ottaen huomioon nyt kuultavan kokonaisuuden monin osin omaelämäkerrallisen luonteen, minusta tuntui tärkeältä saada lauluille jonkinlainen kerronnallinen konteksti, ja ilokseni tähän oli mahdollisuus. Tapasin kapellimestari John Wilsonin, jolla oli myös selkeitä ajatuksia siitä, mitkä laulut toimisivat parhaiten orkesterin kanssa, ja kun olimme päättäneet mukaan kutsuttavista laulajista, hän ehdotti lauluja, joihin tekisin elämäkerrallisen taustatekstin. Olin jälleen hyvin onnekas voidessani ottaa mukaan Mark McGannin kertojaksi ja laulajaksi.”

Sinfonia Lahti järjestää myös kansainvälisen Sibelius-festivaalin 8.-11.9.2011.

http://www.sinfonialahti.fi