04.09.2015

Sinfonia Lahden Sibelius-festivaalilla 2016 teokset keskustelevat keskenään musiikillisesti

Dima Slobodeniouk aloittaa työnsä festivaalin taiteellisena johtajana

Sinfonia Lahden 17. kansainvälinen Sibelius-festivaali järjestetään Sibeliustalossa 8.–11.9.2016. Festivaalin kolme orkesterikonserttia johtaa orkesterin ylikapellimestarina ja festivaalin taiteellisena johtajana aloittava kapellimestari Dima Slobodeniouk. Myös kamarimusiikkikonsertteja ja muuta Sibelius-aiheista ohjelmaa sisältävän festivaalin koko ohjelma julkistetaan myöhemmin.

Sibelius-festivaalin 2016 orkesterikonserttien ohjelmat

 

Torstai 8.9.2016

Pohjolan tytär

Tapiola

Sinfonia nro 1

 

Perjantai 9.9.2016

Dryadi

Myrsky, konserttisarja

Sinfonia nro 4

 

Lauantai 10.9.2016

Pan och Echo

Pelléas ja Mélisande

Sinfonia nro 3

 

Slobodeniouk: ”Kaikkea musiikissa ei voi eikä tarvitse selittää”

Kapellimestari Dima Slobodeniouk uskoo musiikkiin sellaisenaan ja sen voimaan absoluuttisena taiteena. ”Mielestäni Sibeliuksen tuotanto todistaa sen, ettei kaikkea musiikissa voi eikä tarvitse selittää. Historian faktat toki syventävät ymmärrystämme, mutta itse musiikki pysyy primus motorina”, Slobodeniouk kertoo. ”Valitsin vuoden 2016 Sibelius-festivaalin orkesterikonsertteihin teoksia eri aikakausilta, joiden koen keskustelevan toistensa kanssa”, Slobodeniouk kuvailee ja jatkaa: ”Yksi konserttiohjelmista koostuu teoksista, jotka Sibelius sävelsi peräkkäisinä vuosina – Pelléas ja Mélisande (1905), Pan och Echo (1906) ja kolmas sinfonia (1907). Niissä on mielestäni niin selkeä musiikillinen punainen lanka, etten voinut olla laittamatta niitä lähekkäin. Muiden orkesterikonserttien ohjelmien kohdalla ajatuksinani olivat kontrastit sekä musiikillinen yhteenkuuluminen.”

”Kullervon kohdalla Sibelius totesi löytäneensä sävelkielensä ja aikovansa pysyä siinä. Siihen on helppo samaistua, koska mielestäni kenenkään säveltäjän musiikki ei kuulosta edes etäisesti Sibeliuksen musiikilta”, Slobodeniouk pohtii. Slobodeniouk kertoo itselleen olevan mielenkiintoisinta se, kuinka paljon eri tunnelmia, värejä, filosofiaa, kipua, iloa sekä luonnon kauneutta Sibelius onnistuu luomaan omassa musiikissaan riippumatta sävellysajankohdasta. ”Olen aika tuore Sibelius-fani: olen tosissani ”harrastanut” Sibeliusta vasta 23 vuotta, ja tuleva Sibelius-festivaali on ensimmäinen makupala minun Sibeliuksestani.”

Lipunmyynti käynnistyy 11.1.2016, ryhmä- ja ennakkovarauksia otetaan vastaan jo syksyllä 2015.

http://www.sinfonialahti.fi