05.01.2017

Sinfonia Lahden Sibelius-festivaali järjestetään Suomi 100 -teemalla laajennettuna 30.8.–3.9.2017

Göteborgin sinfonikkojen ja Rouvalin vierailu jatkaa ulkomaisten orkesterien vierailusarjaa

Sinfonia Lahden 18. kansainvälinen Sibelius-festivaali 2017 juhlistaa Suomen 100-vuotista itsenäisyyttä. Perinteisesti nelipäiväinen tapahtuma järjestetään juhlavuoden kunniaksi viisipäiväisenä Sibeliustalossa 30.8.–3.9.2017. Sinfonia Lahti esiintyy kolmessa orkesterikonsertissa ylikapellimestarinsa, festivaalin taiteellisen johtajan Dima Slobodenioukin johdolla, ja vierailuorkesterina kuullaan vahvan Sibelius-historian omaavaa Göteborgin sinfonikkoja orkesterin tuoreen lahtelaislähtöisen kapellimestarin Santtu-Matias Rouvalin johdolla. Lisäksi ohjelmassa on kolme kamarimusiikkikonserttia ja muuta Sibelius-aiheista ohjelma. Festivaali jalkautuu myös Sibeliuksen kotiin Ainolaan, ja ensi kerran festivaalin historiassa järjestetään konsertti myös Lahden konserttitalon Felix Krohn -salissa. Festivaali on myös osa valtakunnallista Suomi 100 -ohjelmaa.

Festivaalin orkesterikonserttien ohjelmat on julkistettu, ja lipunmyynti kaikkiin festivaalikonsertteihin on käynnissä Ticketmasterissa ja Sibeliustalon lipunmyynnissä.

 

Itsenäisyyden juhlateemaohjelmassa kuullaan mm. Kullervo ja toinen sinfoni

18. kansainvälisen Sibelius-festivaalin teema on Suomen 100-vuotinen itsenäisyys, ja orkesterikonserteissa kuullaan mm. toinen ja viides sinfonia, Kevätlaulu, Satu, Metsänhaltija ja Sanomalehdistön päivien musiikkia. Keskiviikkoisen avajaiskonsertin aloittaa Ylioppilaskunnan Laulajien (YL) a cappella -osuus, jonka jälkeen konsertin päätösnumerona esitetään Kullervo. Teoksen solisteina esiintyvät sisarukset sopraano Johanna Rusanen-Kartano ja baritoni Ville Rusanen. Torstain konsertissa kuullaan Sibeliuksen yksinlauluja, Lemminkäis-sarja ja Luonnotar, ja solistina esiintyy sopraano Anu Komsi. Göteborgin sinfonikkojen vierailukonsertissa perjantaina kuullaan mm. viiden sinfonia, ja lauantain orkesterikonsertissa Sinfonia Lahden ja Slobodenioukin esittämänä kuullaan mm. toinen sinfonia.

 

Sibeliusta resitaalina, yksinlauluina, elokuvana ja tanssina

Festivaalitorstaina 31.8. esitetään vuonna 2003 julkaistu Timo Koivusalon ohjaama ja käsikirjoittama Sibelius-elokuva aidolta 35 mm -filmiltä tunnelmallisessa Vaahterasalissa. Näytöksen toteuttaa Sinfonia Lahden kanssa yhteistyössä Reel Lahti, joka ylläpitää ja edistää paikallista filmikulttuuria järjestämällä elokuvanäytöksiä ja -tapahtumia Lahden Kansantalolla. Orkesterina elokuvassa toimi Sinfonia Lahti Osmo Vänskän johtamana, ja elokuvan soundtrack ylitti aikanaan platinalevyn myyntirajan.

Perjantaina 1.9. kuullaan pianisti Juhani Lagerspetzin pianoresitaali Kalevi Aho -salissa. Ohjelmassa on Sibeliuksen pianokappaleita. Konsertista kuullaan makupaloja Sibeliuksen kodissa Ainolassa edellisenä viikonloppuna ja 31.8. torstaina. Makupalat sisältyvät museolipun hintaan.

Lauantaina 2.9. lahtelaislähtöinen Lilli Paasikivi tulkitsee yhdessä pianisti Ilmo Rannan kanssa Sibeliuksen yksinlauluja Felix Krohn -salissa.

Festivaalin päättää pyhäaamun kamarimusiikkikonsertti, jossa on tällä kertaa mukana musiikin lisäksi myös tanssia. Tähtitanssija Minna Tervamäen ja nykyflamencon edelläkävijän, koreografi Kaari Martinin tanssiteos On a String on tulkinta Sibeliuksen viulukonsertosta. Teoksessa kohtaavat perinne ja nykyisyys, suomalaisuus ja kansainvälisyys sekä herkkyys ja demonisuus. Naiset lähestyvät Sibeliusta flamencon musikaalisuuden ja herkkyyden sekä nykybaletin ilmaisukeinojen kautta. Sibeliustalossa teos kuullaan ja nähdään neljän naisen tasavahvana tulkintana: tanssijoiden lisäksi lavalla ovat viulussa Minna Pensola ja pianossa Heini Kärkkäinen.

 

Musiikkia makunystyröille

Herkullinen Festivaali-buffet katetaan Sibelius-festivaalin konsertti-iltoina keskiviikosta lauantaihin Sibeliustalon ravintola Lastuun. Buffet on rakennettu kauden parhaista kotimaisista raaka-aineista Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi.

Myös Villa Rauhala tarjoaa festivaalin juhlalounasta. August Fellmanin vuonna 1879 itselleen kesähuvilaksi rakennuttama Villa Rauhala toimii tilausravintolana ja tarjoaa tunnelmalliset puitteet erilaisten tilaisuuksien järjestämiseen. Sibelius-festivaalin aikana sunnuntaina 3.9. Villa Rauhala on avoinna kaikille.

 

Göteborgin sinfonikot ja Santtu-Matias Rouvali jatkavat Sinfonia Lahden vierailevien orkestereiden sarjaa

Sinfonia Lahti on kutsunut vahvan Sibelius-historian omaavan Göteborgin sinfonikot esiintymään Sibelius-festivaalin konserttiin Sibeliustalossa perjantaina 1.9.2017. Kapellimestarina on orkesterin ylikapellimestarina samana syksynä aloittava lahtelaislähtöinen kapellimestarikomeetta Santtu-Matias Rouvali, joka tuo syntymäkaupunkiinsa uuden orkesterinsa heti kautensa alussa. Kyseessä onkin myös Ruotsin kansallisorkesterina tunnetun Göteborgin sinfonikkojen ja Rouvalin ensimmäinen yhteinen ulkomaanvierailu.

Sibelius-festivaalin taiteellinen johtaja Dima Slobodeniouk pitää Göteborgin sinfonikkojen vierailua tärkeänä askeleena Sibelius-festivaalille. ”Yksi Sibeliuksen tärkeimmistä puolestapuhujista Suomen ulkopuolella oli säveltäjä ja kapellimestari Wilhelm Stenhammar, joka toimi Göteborgin sinfonikkojen pääkapellimestarina vuosina 1907–22. Kun puhutaan Suomen itsenäisyydestä, vuosi 1917 osuu myös Sibeliuksen elämässä tärkeään ajanjaksoon, jolloin tietämys hänen musiikistaan levisi voimakkaasti Suomen ulkopuolelle, ja Göteborgin orkesterilla oli tässä suuri rooli”, Slobodeniouk toteaa. Erityisesti Slobodeniouk iloitsee mahdollisuudesta saada tämä maineikas orkesteri Sibelius-festivaalille tuolloin ylikapellimestarikautensa aloittaneen Santtu-Matias Rouvalin johdolla. ”Uskaltaisin väittää, että tällä vierailulla olemme rakentamassa hyvin tärkeää kahta kulttuuria yhdistävää siltaa”, Slobodeniouk summaa.

Göteborgin sinfonikkojen toimitusjohtaja ja taiteellinen johtaja Sten Cranner kertoo orkesterin olevan hyvin otettu ja kiitollinen kutsusta tulla esiintymään vuoden 2017 Lahden Sibelius-festivaalille: ”Tämä erityisesti siksi, koska Jean Sibeliuksella on niin tärkeä rooli Göteborgin sinfonikkojen ohjelmistossa, historiassa ja identiteetissä, mutta on luonnollisesti erityisen kiehtovaa tulla festivaalille esiintymään ensi kerran juuri Suomen juhlavuonna. Tämä tulee myös olemaan aivan ensimmäinen konserttimme Ruotsin ulkopuolella uuden ylikapellimestarimme Santtu-Matias Rouvalin kanssa, joka on kaiken kukkuraksi syntynyt Lahdessa. Odotamme maestro Rouvalin kanssa vierailuamme ja kohtaamistamme suomalaisyleisön kanssa jo suurella innostuksella.”

 

Sinfonia Lahden Sibelius-festivaali

Sibelius-tulkinnoistaan niin levytysten kuin kiertueiden myötä runsaasti kansainvälistä tunnustusta saanut Sinfonia Lahti järjestää vuosittain syyskuussa kansainvälisen Sibelius-festivaalin säveltäjämestarin nimeä kantavassa Sibeliustalossa. Festivaali on järjestetty vuodesta 2000 eli Sibeliustalon valmistumisesta lähtien. Festivaalin ajatuksena on tarjota Jean Sibeliuksen (1865–1957) musiikin ystäville ympäri maailman pitkä viikonloppu (torstai-sunnuntai) monipuolisella, säveltäjän musiikkia eri näkökulmista peilaavalla ohjelmalla parhain esittäjävoimin. Siinä missä Bayreuthin maineikkaalla festivaalilla kuullaan ainoastaan Wagnerin musiikkia, Sinfonia Lahden Sibelius-festivaalin ohjelma koostuu puhtaasti Sibeliuksen musiikista.

Festivaali on herättänyt kansainvälistä mielenkiintoa koko historiansa ajan. Yleisöä festivaali on kerännyt niin ryhminä kuin yksittäisinä konserttimatkailijoina eri puolilta Eurooppaa sekä mm. Yhdysvalloista, Kanadasta, Japanista ja Australiasta. Parhaimmillaan mm. vuonna 2015 n. 40 % lipuista on myyty ulkomaisille konserttivieraille.

Festivaali kiinnostaa vuosittain myös kansainvälistä lehdistöä, ja mm. arvovaltainen itävaltalainen Die Presse -sanomalehti nimitti vuonna 2003 festivaalia lajissaan tärkeimmäksi maailmassa.  Vuosien varrella festivaaliraportteja ovat tehneet myös mm. mm. The Times Lontoosta, Die Welt Berliinistä ja New York Public Radio (WNYC).

 

Liitteenä ohjelmisto kokonaisuudessaan.

www.sinfonialahti.fi/sibelius