24.08.2009

Sinfonia Lahden levymyynti rikkoi miljoonan levyn rajan

Ruotsalaisen BIS-levy-yhtiön kanssa tehty yhteistyö on tuottanut yli 60 levyä

Sinfonia Lahden BIS-levymerkille tekemien levytysten kansainvälinen myynti on ylittänyt miljoonan kappaleen rajan. Miljoona myytyä levyä on klassisen musiikin puolella yksittäiselle taiteilijalle tai yhtyeelle harvinaista ja suomalaisessa mittakaavassa jopa ainutlaatuista. Lähes kaikki Sinfonia Lahden kaikkiaan yli 60 BIS-levytyksestä on tehty orkesterin pitkäaikainen ylikapellimestarin (1988-2008) Osmo Vänskän johdolla.

Sinfonia Lahden ja BIS-levy-yhtiön yhteistyönä on syntynyt monia kansainvälisesti suurta huomiota herättäneitä ensilevytyksiä, mm. levytykset Sibeliuksen Metsänhaltijasta ja viidennen sinfonian ja Sadun alkuperäisversioista. Suurin yksittäisen levyn myynti kansainvälisesti on yli 70.000 kappaletta, jonka on saavuttanut Sibeliuksen viulukonserton alkuperäisen ja lopullisen version sisältävä levytys. Sinfonia Lahti on myös pääorkesterina 65 levyä sisältävässä Sibelius-kokonaislevytysprojektissa, joka valmistuu vuonna 2010.

Sibeliuksen lisäksi Sinfonia Lahden kaikkiaan yli 60 BIS-levytyksestä löytyy runsas määrä orkesterin nimikkosäveltäjän Kalevi Ahon tuotantoa sekä mm. Rautavaaran, Paciuksen, Marttisen, Kokkosen ja Crusellin musiikkia. Myyntimenestyksen myötä tulleiden lukuisten kulta- ja platinalevyjen lisäksi Sinfonia Lahden BIS-levytykset ovat keränneet merkittävän määrän kansainvälisiä levypalkintoja mm. (Grand Prix du Disque 1993, Gramophone Award 1991 ja 1996, Cannes Classical Award 1997 ja 2001 sekä MIDEM Classical Award 2006).

Sinfonia Lahden intendentti Tuomas Kinberg toteaa: “Jo yli kahden vuosikymmenen mittainen yhteistyö on ollut suuressa roolissa Sinfonia Lahden kehittymisessä maailmalla arvostetuksi orkesteriksi BIS-yhtiön erinomaisen ammattitaidon ja kansainvälisen jakeluverkoston myötä. Miljoonan levyn myyntirajan saavuttaminen on todella upea merkkipaalu pitkäjänteisessä työssä, joka jatkuu edelleen.”

”Pidän kiehtovana sitä, että BIS:n ja Sinfonia Lahden tapaisella yhteistyöllä voidaan saavuttaa näin uskomattomia tuloksia”, toteaa BIS-levy-yhtiön perustaja Robert von Bahr ja jatkaa: ”Tämä vahvistaa minua näkemyksessäni, että todellinen musiikillinen ymmärrys yhdistettynä haluun tehdä erittäin lujasti töitä – mikrofonin kummallakin puolella – voi muodostaa reseptin merkittävään kansainväliseen menestykseen.”

Sinfonial Lahti järjestää myös kansainvälisen Sibelius-festivaalin 10.-13.9.2009.

http://www.sinfonialahti.fi