31.08.2015

Sinfonia Lahden ja Okko Kamun kokonaislevytys Sibeliuksen sinfoniasta julkaistu

Robert von Bahr: ”Kamu löytänyt tulkinnoilleen Sinfonia Lahdesta ihanteellisen orkesterin”

Sinfonia Lahden ja orkesterin ylikapellimestari Okko Kamun kokonaislevytys BIS-levymerkille Sibeliuksen sinfonioista julkistetaan Lahden Sibelius-festivaalin avauspäivänä Sibeliustalossa maanantaina 31.8.2015. Julkistustilaisuuteen osallistuvat Okko Kamun lisäksi myös mm. BIS-levy-yhtiön johtaja Robert von Bahr.

Kapellimestari Okko Kamu on vuosien varrella levyttänyt lukuisia Sibeliuksen teoksia eri orkestereiden kanssa, mutta nyt julkaistu kokonaisuus (BIS-2076) on hänen ensimmäinen kokonaislevytyksensä sinfonioista. Voitettuaan ensimmäisen Herbert von Karajan -kapellimestarikilpailun vuonna 1969 Kamu jakoi 1970-luvun alussa sinfoniasarjan levytyskokonaisuuden itsensä Karajanin kanssa. Sinfonia Lahti on aiemmin levyttänyt teokset Osmo Vänskän kanssa BIS-levymerkille, nyt julkaistun kokonaisuuden ollen näin orkesterin toinen kokonaislevytys teoksista.
Robert von Bahr ja Andrew Barnett kuulevat levyillä Kamun pitkän elämänkokemuksen

BIS-levy-yhtiön johtaja Robert von Bahrin mielestä on tämän päivän äänitemarkkinoiden valossa yllättävää, ettei pitkän uran tehnyt Okko Kamu ole koskaan aiemmin tehnyt Sibeliuksen sinfonioiden kokonaislevytystä. ”Kamu aloitti uransa voittamalla ensimmäisen Karajan-kapellimestarikilpailun ja levytti Sibeliusta mm. Berliinin filharmonikkojen kanssa, minkä lisäksi hän on levittänyt laajalti Sibeliuksen musiikkia, mutta vasta nyt, lähes 70-vuotiaana hän on tarttunut kokonaislevytykseen”, von Bahr toteaa ja jatkaa: ”Ja mikä sarja siitä tulikaan! Hän on käyttänyt siihen koko elämänikäisen tietämyksensä, ja yhdessä tämän musiikin etu- ja takaperin tuntevan Sinfonia Lahden kanssa Okko on löytänyt tehtävään ihanteellisen muusikkokunnan – tästä osoituksena mm. palkittu kokonaislevytys Osmo Vänskän kanssa. Ja kun tämä tehtiin Russell Johnsonin suunnittelemassa Sibeliustalon akustiikassa, voi tästä olla vain tuloksena suuri saavutus!”

”Okko Kamu käyttää koko elämänkokemuksensa Sibelius-esityksiinsä, ja tämä kokonaislevytys huipentaa osuvasti hänen kautensa Sinfonia Lahden ylikapellimestarina”, toteaa BIS-levy-yhtiön Sibelius-asiantuntija, Sibelius-elämänkerturi Andrew Barnett. ”Nyt kun Kamun tulkinnat ovat viimein tallennettu levyille, voimme kuulla pettämättömän sivistyneen muusikon, hienostuneen ja intuitiivisen sibeliaanin parhaimmillaan. Kamun oivallukset yhdessä Sinfonia Lahden – joka viimeisen neljännesvuosisadan aikana on herättänyt henkiin niin monta Sibeliuksen tunnettua ja tuntematonta teosta – ainutlaatuisen soiton kera muodostavat unohtumattoman ja syvästi vaikuttavan lopputuloksen.”
Kamu: ”Tärkeä levytys Sibeliuksensa hyvin tuntevan Sinfonia Lahden kanssa”

”Jokaiselle kapellimestarille on tärkeää joskus tallentaa laajalle yleisölle omat näkemyksensä tälle läheisimmästä musiikista. Olen onnellinen saadessani mahdollisuuden levyttää Sibeliuksen sinfoniat erinomaisen Sibelius-orkesterin kanssa, orkesterin, joka tuntee nämä teokset kenties paremmin kuin mikään muu orkesteri maailmassa”, ylikapellimestari Okko Kamu kertoo. ”Toivon, että musiikissa kuuluu se että olen saanut jo pikkupojasta lähtien kuulla näitä teoksia orkesteriharjoituksissa ja -konserteissa isäni ollessa mukana soittamassa. Lisäksi täytyy olla erityisen tyytyväinen siihen korkeaan laatuun, jota BIS-levy-yhtiö pystyy tuottamaan äänitteissään.”

 

Sinfonia Lahdelle nyt Sibeliuksen sinfonioiden toinen kokonaislevytys

Sinfonia Lahden osalta nyt julkaistava taltiointi on toinen Sibeliuksen sinfonioiden kokonaislevytys. Ensimmäinen sarja tehtiin pitkään orkesterin ylikapellimestarina työskennelleen Osmo Vänskän kanssa lähes 20 vuotta sitten. Intendentti Teemu Kirjosen mielestä oli perusteltua ryhtyä hankkeeseen kahdesta syystä: ”Okko Kamulta ei ole ollut aiemmin saatavilla kokonaislevytystä, ja jo suomalaisen musiikkihistorian kannalta sellaisen tekeminen Kamun kanssa oli välttämätöntä, etenkin kun Kamun kokemuksella ja taiteellisella näkemyksellä varustettuja Sibelius-kapellimestareita on niin harvassa. Toiseksi akustiikaltaan loistavassa Sibeliustalossa ei sinfonioita ole aiemmin levytetty.”

Kokonaislevytys täydentää merkittävällä tavalla sitä Sibelius-työtä mistä Sinfonia Lahti on tullut tunnetuksi maailmanlaajuisesti. ”Kaiken lisäksi Kamun ja orkesterin ensimmäinen yhteinen Sibelius-äänite (BIS) palkittiin välittömästi Ranskassa merkittävällä Diapason d’Or de l’Année -palkinnolla, ja se on saanut lukuisia muitakin huomionosoituksia osakseen. Levysarjan julkistaminen juhlavuonna Sibelius-festivaalin yhteydessä huipentaa Sinfonia Lahden ja Kamun yhteistyön oikeaan mittakaavaan”, toteaa Kirjonen.

http://www.sinfonialahti.fi