28.10.2009

Sinfonia Lahden ja Jukka-Pekka Sarasteen ensimmäinen yhteislevy ilmestynyt

Levy sisältää ukrainalaissäveltäjä Valentin Silvestrovin 4. ja 5. sinfonian

Sinfonia Lahden ensimmäinen levytys taiteellisen neuvonantajansa, kapellimestari Jukka-Pekka Sarasteen johdolla on ilmestynyt.
BIS-levymerkille tehdyllä levyllä (BIS-CD-1703) kuullaan ukrainalaissäveltäjä Valentin Silvestrovin (s. 1937) neljännen ja viidennen sinfonian, joista viimeksi mainittua teosta pidetään yleisesti säveltäjän pääteoksena.

Kapellimestari Jukka-Pekka Saraste toteaa tuoreen levyn teoksista: ”Johdin Silvestrovin viidennen sinfonian ensimmäisen kerran Radion sinfoniaorkesterin konsertissa tammikuussa 1992 säveltäjän itsensä läsnä ollessa. Teos on mielestäni poikkeuksellisen hypnoottinen ja hyvin erikoinen tapahtumattomuudessaan ja ajankäytössään olematta kuitenkaan suoranaisesti minimalistinen teos”, ja jatkaa: ”Teos on kuin nostalginen haaveuni, joka näyttää vangitsevan poikkeuksetta konserttiyleisön mielenkiinnon”. Neljäs sinfonia oli Sarasteelle uusi tuttavuus: ”Tämä sinfonia on luonteeltaan hyvin paljon viidennen kaltainen, mutta ideat ovat esitetty tiiviimmässä mittakaavassa. Pidän sitä vahvana teoksena ja aion pitää sen ohjelmistossani.”

Viimeisen neljän vuosikymmenen aikana Valentin Silvestrov (s. 1937) on ollut Ukrainan musiikkielämän johtava hahmo siirtyen kiistanalaisesta marginaalistatuksesta keskeiseen asemaan ja lisäten Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen arvostustaan myös kansainvälisesti. Sukupolvensa entisistä neuvostosäveltäjistä hän on lähes ainoa, joka on pitänyt asuinpaikkansa kotimaassaan, jossa hän myös opiskeli ja kehitti hyvin omaperäisen musiikillisen tyylinsä. Opiskeluvuosinaan 1958-64 Kievin konservatoriossa Silvestrov imi itseensä vaikutteita Webernin, Skrjabinin ja uuden puolalaisen koulukunnan musiikista, jotka hän sitten yhdisti debussymaiseen äänenvärien hienostuneisuuteen, ja 1970-luvulla hän lisäsi musiikkiinsa enenevässä määrin 1800-luvun laulumusiikin idiomeja.
Silvestrovin mukaan hänen vuonna 1976 säveltämänsä neljäs sinfonia ja vuosina 1980?82 sävelletty viides sinfonia ovat esimerkkejä sinfonian ”kuoleman” jälkeisistä teoksista. Näitä teoksia hallitsee ajatus kulttuurisesta muistista ja kauneuden kaipuusta.

Sinfonia Lahden taiteellinen neuvonantaja ja Sibelius-festivaalin taiteellinen johtaja Jukka-Pekka Saraste on yksi sukupolvensa merkittävimmistä kapellimestareista. Hän on aktiivisesti tuonut konserttiohjelmissaan esille pohjoismaisten nykysäveltäjien, mm. Kaija Saariahon, Magnus Lindbergin ja Esa-Pekka Salosen musiikkia. Saraste aloitti syksyllä 2006 alussa Oslon filharmonikkojen taiteellisena johtajana, ja syksyllä 2010 hän aloittaa WDR-sinfoniaorkesterin ylikapellimestarina Kölnissä. Sarasteen vierailuorkestereista mainittakoon Lontoon filharmonikot, Philharmonia-orkesteri, Bostonin sinfoniaorkesteri, Amsterdamin Concertgebouw-orkesteri ja Chicagon sinfoniaorkesteri. Saraste on levyttänyt mm. Sibeliuksen ja Nielsenin sinfoniat Radion sinfoniaorkesterin kanssa sekä Bartókin, Dutilleux’n, Mussorgskin ja Prokofjevin musiikkia Toronton sinfoniaorkesterin kanssa.

Sinfonia Lahtea (Lahden kaupunginorkesteri) on kutsuttu ”pienen kaupungin ihmeeksi”. Levytysyhteistyön aloittaminen ruotsalaisen BIS-levy-yhtiön kanssa oli ensimmäinen vahva signaali paikallistason toimijan suuntautumisesta kohti kansainvälistä orkesterimaailmaa, ja orkesteri on toteuttanut suurimman osan villeimmistä utopioistaan yhdessä ylikapellimestarinsa Osmo Vänskän kanssa (1988-2008). Syyskauden 2008 alusta lähtien orkesterin taiteellinen neuvonantaja ja Sibelius-festivaalin taiteellinen johtaja on kapellimestari Jukka-Pekka Saraste. Orkesterin ylikapellimestarina ja Sibelius-festivaalin taiteellisena johtajana aloittaa syksystä 2011 lähtien Okko Kamu. Vuodesta 2000 lähtien orkesterin koti on ollut loistavasta akustiikastaan tunnettu Sibeliustalo. Lukuisten levypalkintojen myötä (mm. Grand Prix du Disque 1993, Gramophone Award 1991 ja 1996, Cannes Classical Award 1997 ja 2001 sekä MIDEM Classical Award 2006) ovat ovet auenneet myös kansainvälisille areenoille. Orkesterin BIS-levymerkille tekemien levyjen kansainvälinen myynti ylitti miljoonan levyn rajan syksyllä 2009.

Sinfonia Lahti järjestää myös kansainvälisen Sibelius-festivaalin 9.-12.9.2010.

http://www.sinfonialahti.fi