15.02.2010
Sinfonia Lahden 60-vuotisjuhlakonsertit Sibeliustalossa 18. ja 19.2.2010
Sarasteen johtamissa konserteissa konserttiversiona Bartókin ooppera Ritari Siniparran linna
Sinfonia Lahti juhlii 60-vuotista taivaltaan kaupunginorkesterina kahdella juhlakonsertilla Sibeliustalossa torstaina 18.2. ja perjantaina 19.2.2010.
Konserttien avausnumerona on Wolfgang Amadeus Mozartin sinfonia nro 39 Es-duuri, ja pääteoksena kuullaan ensi kertaa Lahdessa konserttiversiona unkarilaissäveltäjä Béla Bartókin ainoaksi jäänyt ooppera, Ritari Siniparran linna. Juhlakonsertit johtaa orkesterin taiteellinen neuvonantaja, kapellimestari Jukka-Pekka Saraste, ja solisteina esiintyvät mezzosopraano Iris Vermillion ja basso Andr´ss Palerdi. Oopperaesityksessä on suomenkielinen tekstitys.
Sinfonia Lahden juhlakonsertti on nähtävissä internetissä osoitteessa classiclive.com kolmen viikon ajan. Orkesterin juhlakonsertteja saapuu Lahteen kuuntelemaan runsas määrä kutsuvieraita niin kotimaasta kuin ulkomailtakin.
Sinfonia Lahti juhlii myös järjestämällä 60-vuotista historiaansa peilaavan juhlanäyttelyn Sibeliustalon Puusepän verstaalla. Näyttely on avoinna to 18.2. klo 17-20 ja pe 19.2. klo 13-20 (pe kutsuvierastilaisuus klo 17-17.45), ja siihen on vapaa pääsy. Näyttely on tehty yhteistyössä Lahden nuorisopalveluiden hallinnoiman nuorten seudullisen työllisyyshanke Dynamon kanssa.
Sinfonia Lahti – Lahden kaupunginorkesteri aloitti toimintansa kunnallisena orkesterina vuosien 1949-50 taitteessa, jolloin orkesteriin kiinnitettiin kapellimestari ja 12 muusikkoa. Orkesterin tämänhetkinen kokoonpano on 67 vakituista muusikkoa. Orkesterin kapellimestareina ovat toimineet Martti Similä (1950-58), Urpo Pesonen (1959-78), Jouko Saari (1978-84), Ulf Söderblom (1985-88), Osmo Vänskä (1988-2008) ja Jukka-Pekka Saraste (2008-). Sinfonia Lahden tuleva ylikapellimestari on syksyllä 2011 kautensa aloittava Okko Kamu. Orkesteri on koko historiansa ajan ollut vahva vaikuttaja lahtelaisessa musiikkielämässä. Useat lahtelaiset muistelevat edelleen erityisellä lämmöllä Urpo Pesosen johdattamia opettavaisia koululaiskonsertteja. Viimeisen kahden vuosikymmenen aikana orkesteri on saavuttanut poikkeuksellisen suuren kansainvälisen menestyksen monien ulkomaankiertueidensa ja levypalkintojensa myötä.
Juhlakonsertissa kuultavan, unkarilaisen säveltäjän, pianotaiteilijan ja musiikintutkijan Béla Bartókin (1881-1945) oopperan Ritari Siniparran linna libretto on Béla Balászin käsialaa. Balászin teksti perustuu Charles Perraultin tarinaan La Berbe-bleue (Siniparta), joka ilmestyi kansansatukokoelmassa Hanhiemon satuja (1697). Esikuvana oli myös Maeterlinckin näytelmä Ariane et Barbe-Bleu (Ariane ja Siniparta, 1902), jonka Paul Dukas sävelsi oopperaksi vuonna 1907. Tapahtumat sijoittuvat Siniparran linnan tarumenneisyyteen, sen pyöreään goottilaiseen saliin.
Teoksessa on vain kaksi henkilöä, Siniparta (basso) ja Judith (sopraano).
Linna edustaa synkän ja yksinäisen Siniparran sisäistä elämää, jonka lapsuudenkotinsa jättänyt, Sinipartaan tulisesti rakastunut Judith pyrkii valloittamaan. Ainoaksi jääneessä oopperassaan Bartók onnistui tavoittamaan romanttisten perinteiden ja uudempien, itsenäisempien tyylipiirteiden liki täydellisen synteesin.
Sinfonia Lahti järjestää myös kansainvälisen Sibelius-festivaalin 9.-12.9.
http://www.sinfonialahti.fi