09.06.2010

Sinfonia Lahdelta Kalevi Ahon 2. pianokonserton ja 13. sinfonian sisältävä levy

Osmo Vänskän johtamalla levyllä solistina esiintyy pianisti Antti Siirala

Sinfonia Lahdelta on ilmestynyt levy (BIS-CD-1316), joka sisältää orkesterin nimikkosäveltäjä Kalevi Ahon pianokonserton nro 2 ja sinfonian nro 13. Orkesterin pitkäaikaisen ylikapellimestari Osmo Vänskän (1988-2008) johtamalla levyllä solistina esiintyy pianisti Antti Siirala.

Kalevi Ahon toisen pianokonserton tilasi Mäntän Musiikkijuhlat, ja sen kantaesitys oli festivaalilla kesäkuussa 2003. Solistina oli Antti Siirala ja Sinfonia Lahden jousistoa johti Osmo Vänskä. Soolo-osuutta säveltäessään Aho pyrki ottamaan huomioon myös Antti Siiralan soittajapersoonallisuutta. Teoksen vaatima pianistinen tekniikka liittyy ennen kaikkea Siiralan erinomaisesti hallitsemaan ”beethoven-liszt-brahmsmaiseen” pianonkäsittelyn perinteeseen.

Ahon sinfonia nro 13 ”Sinfonisia luonnekuvia” oli Lahden Sibeliustalon tilaus sen viisivuotisjuhliin, ja sävellyksessä on käytetty hyväksi Sibeliustaloa musiikillisena tilana. Trumpetit ja käyrätorvet soittavat nimittäin välillä ylhäältä Sibeliustalon valaistusparvilta, konserttisalia ympäröivistä kaikukammioista tai orkesterilavan yllä olevalta parvelta.

Sävellys on kuitenkin mahdollista esittää muissakin konserttisaleissa.
Osmo Vänskän johtama Sinfonia Lahti kantaesitti teoksen Sibeliustalossa maaliskuussa 2005.

Suomen huomattavimpiin nykysäveltäjiin kuuluvan Kalevi Ahon (s. 1949) tuotannon keskeinen osa muodostuu laajoista orkesteri-, kamarimusiikki- ja
vokaaliteoksista: hänen tuotantoonsa kuuluu neljä oopperaa, 15 sinfoniaa, kolme kamarisinfoniaa jousiorkesterille, 15 konserttoa, muuta orkesteri- ja vokaalimusiikkia sekä runsaasti kamari- ja soolosoitinmusiikkia. Hän on tehnyt myös lukuisia sovituksia ja orkestrointeja muiden säveltäjien teoksista. Vuodesta 1992 Aho on toiminut Sinfonia Lahden nimikkosäveltäjänä.

Sinfonia Lahti on saanut levytyksistään lukuisia kansainvälisiä levypalkintoja sekä useita kulta- ja platinalevyjä. Syksyllä 2009 orkesterin BIS-levymerkille tekemien levyjen kansainvälinen myynti ylitti miljoonan kappaleen rajan. Viimeisin kotimainen myyntimenestys on yhdessä lauluyhtye Rajattoman kanssa tehty Queen-levy, joka ylitti platinalevyyn oikeuttavan 30.000 kappaleen myyntirajan huhtikuussa 2010.

Sinfonia Lahti järjestää myös kansainvälisen Sibelius-festivaalin 9.-12.9.2010.

http://www.sinfonialahti.fi