26.06.2014

”Silmät on sielun peili, mutta ääni itse sielu” Haapavesi Folk Music Festivalilla etsitään omaa ääntä, myös kurssilaiset nousevat lavalle

Festivaalialueen konsertit aloittavan torstain epävirallinen teema on oma ääni. Maanantaista asti Haapaveden opistolla järjestettyjen kurssien opettajat ovat valmistelleen yhdessä kurssilaisten kanssa festivaalilla nähtäviä esityksiä. Esityksiä nähdään kaksi kappaletta sekä nykykansantanssista että myös viime vuodelta tutuksi tulleelta Laulun kieli -kurssilta. Nykykansantanssikurssilla on opeteltu mm. rytmisesti haastavia unkarilaisia kansantansseja, että kansantanssille ominaista sosiaalista tanssia. Laulun kieli kurssin tavoitteena on tutkia ja syventää omaa luonnollista ääni-ilmaisua sekä etsiä itselle tutun laulumateriaalin avulla omaa persoonallista laulua, kehon sisältä luonnollisesti kumpuavaa voimaääntä. ”Silmät on sielun peili, mutta ääni itse sielu”, kertaavat kurssin opettajat Marianne Oivo sekä Susanna Haavisto.

 

Kurssit tapahtuman selkäranka

Festivaali sai alkunsa 26. vuotta sitten Haapavedelle tilattujen kurssiopettajien konserteista. Kurssit ovatkin olleen koko festivaalin historian sen selkäranka. Kurssin koko on kasvanut tasaisesti viimeisen vuosikymmenen, tänäkin vuonna on saavutettu uusi ennätys, yli 200 kurssilaista. Taiteellisen ryhmän jäsen Timo Hannulan mukaan kurssilaiset ovat kyltymättömiä opetuksen. Tänä vuonna kursseilla näkyy amerikkalaisten opettajien vahva kirjo, Eric Bibb opetta Fingerstyle bluesia ja gospel kitaransoittoa ja laulua. Viulun soittajia hemmotellaan sekä Ruthie Dornfeldin amerikan tyylien kurssin sekä Kevin Burken Irlannin viulun muodossa. Mukana on myös monia muita kursseja edustettuna ovat mm. ruotsalainen kansanmusiikki, keskiajan laulut ja virret, brasilian rytmit kotiseudun omaa perinnettä unohtamatta. Mukaan mahtuu myös lasten kurssi vasta-alkajille. Tätä kautta syntyvät uudet kansanmusiikin sukupolvet, jotka etsivät eri musiikkilajeja kokeilemalla omaa persoonallista tyyliään.

 

Irinan musiikkityyli muuttumassa?

Torstai-illan päättää keväällä Tähdet, tähdet ohjelmassa MTV3:lla koko kansaa viihdyttänyt Irina. Uuden levyn julkaisun kynnyksellä oleva, eri musiikkityylejä tv-ohjelmassa kokeillut, laulaja-lauluntekijä on omien sanojensa mukaan löytänyt uudelleen itsensä artistina. Tyyli on muuttumassa ja kysymys kuuluukin, nähdäänkö tyylinmuutoksesta viitteitä illan keikalla? Onko oma ääni löytymässä siis vielä vahvemmin myös Irinalle? Irina on tehnyt kuusi pitkäsoittoa ja singlet on myös julkaistu kokoelmana. Vuonna 2005 hänet palkittiin Emma-palkinnoilla vuoden pop-tulokkaana sekä debyyttialbumistaan. Irinan suosio on pysynyt tasaisen varmana koko hänen uransa ajan. Uusi levy ja kevään julkisuus ennakoi uralle noususuhdannetta.

 

Haapavesi Folk Music Festival järjestetään 23.-29.6.2014.

www.haapavesifolk.com