31.03.2009

Sidi Larbi Cherkaouin ylistetty tanssiteos Sutra Helsingin juhlaviikoille

Helsingin juhlaviikot tuo Helsingin Kaupunginteatterin suurelle näyttämölle menestyskoreografi Sidi Larbi Cherkaouin ohjaaman ja lontoolaisen Sadler’s Wells London -tanssiteatterin tuottaman Sutran.

Teos yhdistää uudella tavalla länsimaista nykytanssia, kung fu -mestareiden taisteluakrobatiaa ja live-musiikkia. Lavalla nähdään nykytanssijan lisäksi 17 kiinalaisen Shaolinin temppelin buddhalaismunkkia, joista nuorin on 12-vuotias.

– Jos et ole kertaakaan nähnyt tanssiesitystä, niin tämä on syytä kokea. Teos koskettaa monella tavalla ja luo upeita maailmoja, sanoo Helsingin juhlaviikkojen tanssiohjelmiston taiteellinen neuvonantaja Kenneth Kvarnström.

Kiinassa Henanin maakunnassa sijaitseva, vuonna 495 ekr. perustettu Shaolin-temppeli tunnetaan ympäri maailmaa kiinalaisten kamppailutaitojen syntysijana. Munkit seuraavat tiukkaa buddhalaista oppia, jossa kung fu ja tai chi -taistelulajit ovat keskeinen osa päiväohjelmaa. Larbi Cherkaouin teoksen lähtökohtana ovat buddhalaismunkkien taidot, voima ja henkisyys. Koreografi työskenteli munkkien kanssa useita kuukausia perehtyen Shaolin-filosofiaan, kung fuhun ja uskonnon rooliin nyky-yhteiskunnassa.

Teoksen lavastuksesta vastaa palkittu brittiläinen kuvataiteilija Antony Gormley. Hän on rakentanut lavastuksen 21 puulaatikosta, jotka muuttuvat munkkien käsissä milloin ansoiksi ja luonnon ihmeiksi, milloin kaupungeiksi ja temppeleiksi. Gormley on tuttu vieras Helsingissä, sillä noin 2000 ihmistä osallistui hänen Savi ja kollektiivinen keho -teoksensa savityöskentelyyn Kaisaniemen puistossa maalis-huhtikuun vaihteessa 2009. Larbi Cherkaouin ja Gormleyn edellinen yhteistyö Juhlaviikoilla oli tanssiteos Zero Degrees vuonna 2007.

Puolalainen säveltäjä Szymon Brzóska on tehnyt teokseen live-musiikin pianolle sekä lyömä- ja jousisoittimille.

Sidi Larbi Cherkaoui / Sadler’s Wells London: Sutra
Helsingin Kaupunginteatteri
25.8. klo 19.00 Pohjoismaiden ensi-ilta
26.8. klo 19.00
27.8. klo 19.00

Konsepti ja koreografia Sidi Larbi Cherkaoui
Visualisointi Antony Gormley
Tanssi Ali Thabet, Shaolin-temppelin munkit
Musiikki Szymon Brzóska, Alies Sluiter, Olga Wojciechowska, Laura Anstee, Coordt Linke
Tuotanto Sadler’s Wells London

Liput 49–44/25 € + Lippupisteen palvelupalkkio alk 1,50 € / lippu.
S-Etu -4 euroa 25.8. esitykseen 13.8. saakka.

Liput tulevat myyntiin Lippupisteessä tiistaina 31.3.
Lippupiste, puh. 0600 900 900 (1,75 € / min+pvm/mpm) joka päivä klo 7–22.
Liput voi ostaa myös Lippupisteen nettikaupasta www.lippu.fi.

Helsingin juhlaviikot järjestetään 13.-30.8.2009

Helsinki Festival