28.08.2015

Sibelius-juhlavuoden huipentuma, Sinfonia Lahden Sibelius-festivaali alkaa 31.8.2015

Viikon kestävän festivaalin kapellimestareina Kamu, Vänskä, Saraste, Oramo ja Segerstam

Vuonna 2015 musiikkimaailma juhlii Jean Sibeliusta. Sinfonia Lahti juhlistaa merkkivuotta järjestämällä Lahden Sibeliustalossa viikon mittaisen Sibelius-festivaalin 31.8.–6.9.2015, jonka aikana on yli 20 konserttia ja tapahtumaa. Musiikilliselta sisällöltään juhlavuoden kansainvälisesti kattavimmassa yksittäisessä tapahtumassa Sinfonia Lahden lisäksi esiintyvät Sibeliustalossa BBC:n sinfoniaorkesteri Lontoosta (BBC Symphony Orchestra) ja Helsingin kaupunginorkesteri. Nyt 16. kertaa Sibeliustalossa järjestettävä Sibelius-festivaali on jälleen herättänyt runsaasti kansainvälistä mielenkiintoa. Tällä hetkellä ulkomaisten konserttivieraiden osuus myydyistä lipuista on lähes 40 %, ja lehdistöä saapuu paikalle mm. Itävallasta, Yhdysvalloista, Japanista, Kiinasta, Meksikosta, Alankomaista, Venäjältä, Iso-Britanniasta, Etelä-Afrikasta, Israelista ja Turkista.

Kolme orkesteria, viisi kapellimestaria

Kuudennentoista kansainvälisen Sibelius-festivaalin kaikkiaan kuuden orkesterikonsertin kapellimestarit ovat tapahtuman taiteellinen johtaja Okko Kamu, Osmo Vänskä, Jukka-Pekka Saraste, Sakari Oramo ja Leif Segerstam. Näistä kapellimestareista Vänskä ja Saraste ovat omien kausiensa aikana kantaneet vastuun Sinfonia Lahden ja Sibelius-festivaalin taiteellisesta toiminnasta ennen Kamun vuonna 2011 alkanutta ylikapellimestarikautta. Erityisesti Vänskän kaksi vuosikymmentä kestäneen ylikapellimestarikauden aikana Sinfonia Lahti nousi maailmanmaineeseen pitkälti Sibeliuksen musiikin parissa tehdyn työn ansiosta.

BBC:n sinfoniaorkesteria johtavat kahdessa konsertissa Okko Kamu ja orkesterin ylikapellimestari Sakari Oramo, ja Helsingin kaupunginorkesterin konsertin johtaa orkesterin ylikapellimestari emeritus Leif Segerstam. Sinfonia Lahtea festivaalilla johtavat Osmo Vänskä, Jukka-Pekka Saraste ja Okko Kamu.

 

Orkesterikonsertit maailmalle YLE:n ja Classicliven välityksellä

YLE lähettää festivaalin orkesterikonsertit radiossa ja internetissä (videosuoratoistona yle.fi/klassinen). Lisäksi konsertit tullaan esittämään Classiclive.com-sivustolla.
Orkesterikonserttien lähetysajat YLE Radio 1 -kanavalla:

Maanantai 31.8. konsertti: suora lähetys klo 19.03

Tiistai 1.9. konsertti: lähetys 7.9.2015 klo 19.03
Keskiviikko 2.9. konsertti: suora lähetys klo 19.03

Torstai 3.9. konsertti: lähetys 5.9.2015 klo 19.03
Perjantai 4.9. konsertti: suora lähetys klo 19.03

Lauantai 5.9. konsertti: lähetys 9.9.2015 klo 19.03

YLE:n Kantapöytä-ohjelma lähetetään niin ikään Sibeliustalosta keskiviikkona 2. syyskuuta klo 14.

 

Festivaalin solisteina esiintyvät mm. Anu Komsi, Waltteri Torikka ja Sergei Malov

Festivaalikonserteissa kuullaan suurin osa Sibeliuksen keskeisestä orkesterituotannosta, mm. kaikki seitsemän sinfoniaa, Kullervo, viulukonsertto, Lemminkäis-sarja sekä useita sävelrunoja. Luonnottaren solistiosuuden laulaa festivaalin avaavassa Helsingin kaupunginorkesterin konsertissa sopraano Anu Komsi. BBC:n sinfoniaorkesterin konsertissa festivaalikeskiviikkona kuullaan Sakari Oramon johdolla mm. Kullervo, jossa solisteina esiintyvät sopraano Johanna Rusanen ja baritoni Waltteri Torikka, mieskuoro-osuudesta vastaa Polyteknikkojen Kuoro (PK). BBC:n sinfoniaorkesterin toisessa konsertissa festivaalitorstaina kuullaan Okko Kamun johdolla viulukonsertto solistinaan Sergei Malov.

 

Festivaalilla myös mm. resitaaleja, kamarimusiikkia, klubikonserttisarja ja juhlanäyttely

Orkesterikonserttien lisäksi festivaalilla on resitaali- ja kamarimusiikkikonsertteja ja muuta Sibelius-aiheista ohjelmaa. Pianomusiikkia esittävät festivaalilla Folke Gräsbeck ja Paavali Jumppanen omissa resitaalikonserteissaan, ja kamarimusiikkia kuullaan Sibelius Piano Trion ja Tempera-kvartetin sekä Jaakko Kuusiston että Heini Kärkkäisen esittäminä. Sibeliusta pyhäaamuna -konsertissa kuullaan Järvenpäässä huhtikuussa 2015 järjestetyn III kansainvälisen Sibelius-laulukilpailun palkintovoittajaa, mezzosopraano Erica Backia pianistinaan Kristian Attila.

Orkesterikonserttien yhteydessä järjestetään kaikkiaan kahdeksan Johdatus konserttiin -tilaisuutta, kuusi englanniksi ja kaksi suomeksi.

Uusia näkökulmia Sibeliuksen musiikkiin tarjoaa Alternative Sibelius -klubikonserttisarja kolmena iltana Lahden Jazz Club Metrossa ja torstain orkesterikonsertin jälkeen Sibeliustalossa. Alternative Sibelius on Jean Sibeliuksen 150-vuotisjuhlavuoteen liittyvä suomalais-englantilainen hanke, jonka tavoitteena on lisätä maidemme taiteilijoiden välistä yhteistyötä sekä kehittää ja rakentaa keskinäisiä ammatillisia verkostoja. Hankkeessa Taiteen edistämiskeskuksen projektijohtajana toimii Hämeen säveltaiteen läänintaiteilija Jarmo Julkunen ja Englannin puolen taiteellisena asiantuntijana London Symphony Orchestran kontrabasisti Jani Pensola.

Sinfonia Lahden tuottama Sibelius-juhlanäyttely avataan maanantaina 31.8.2015 Sibeliustalossa. Näyttely on esillä syksyn ajan Sibeliustalon Metsähallissa. Osana Sibelius-juhlavuoden ohjelmaansa orkesteri on tuottanut Sibeliuksen elämää ja Suomea esittelevän näyttelyn, joka on aiemmin tänä vuonna avattu mm. Kiinassa viidessä kaupungissa mm. Pekingissä ja Shanghaissa sekä Argentiinassa, Brasiliassa, Kreikassa, Ukrainassa ja Venäjällä, mm. Pietarissa. Näyttelyn graafisen ilmeen on suunnitellut graafikko Esa Ojala ja sen tekstisisällön on toimittanut Lahden Sibelius-juhlavuoden asiantuntija Tuomas Kinberg.

Festivaali tarjoaa vierailleen myös teemaretkiä Töyrylän kartanoon Artjärvelle sekä Järvenpäähän Ainolaan ja Aino Sibelius -näyttelyyn.

 

Festivaalin yhteydessä jaetaan myös kaksi palkintoa

Spirit of Nature -puuarkkitehtuuripalkinto jaetaan Lahden Sibeliustalossa joka toinen vuosi. Puu kulttuurissa -yhdistys myöntää palkinnon henkilölle tai ryhmälle, joka on töissään edistänyt taitoa ja innovatiivisuutta puumateriaalin käytössä. Sibelius-festivaalin 2015 yhteydessä jaettava palkinto on yhdistyksen kahdeksas Spirit of Nature -puuarkkitehtuuripalkinto.

Askon Säätiön myöntämä Asko-Avonius -muotoilupalkinto jaetaan tiistaina 1.9.2015. Palkinto on suuruudeltaan 20 000 euroa. Askon Säätiö tukee suomalaisen muotoilu- ja ympäristökulttuurin kehittämistä ja lähiympäristömme teollisten valmisteiden laadun kohottamista.

 

BBC:n sinfoniaorkesterilla ensivierailu Suomessa Sibeliuksen merkeissä jo vuonna 1956

”Vuoden 2015 festivaalilla Sibeliuksen musiikin ystäville tarjoutuu viikon aikana ainutkertainen tilaisuus kokea maailmalla Sibelius-tulkkeina mainetta niittäneiden kapellimestarien näkemykset säveltäjämestarin keskeisestä tuotannosta. Kapellimestarikollegat ovatkin olleet ilahduttavan yksimielisiä laatimastani ohjelmarungosta”, festivaalin taiteellinen johtaja Okko Kamu toteaa ja jatkaa: ”On upeaa, että jo 1950-luvulla Suomessa Sibelius-ohjelmalla esiintynyt BBC:n sinfoniaorkesteri otti kutsumme vastaan ja tulee Lahteen kiireisimpään Proms-festivaaliaikaan. On myös itsestään selvää, että kutsuimme mukaan vahvan Sibelius-historian omaavan Helsingin kaupunginorkesterin, jonka muusikkona isänikin ehti toimia Sibeliuksen aikana ja johon myös minulla on vahva henkilökohtainen suhde. Hienoa on myös, että pystymme tarjoamaan tämänkaltaiselle suurtapahtumalle itsestään selvät puitteet upeassa kotisalissamme Sibeliustalossa.”

“BBC:n sinfoniaorkesterille oli suuri kunnia saada kutsu esiintymään vuoden 2015 Sibelius-festivaalille Lahteen, erityisesti tällaisena Sibeliuksen musiikin juhlavuonna”, kertoo BBC:n sinfoniaorkesterin intendentti Paul Hughes ja jatkaa: ”Olemme erittäin innoissamme päästessämme esiintymään festivaalilla ylikapellimestarimme Sakari Oramon johdolla. On myös hienoa saada harvinainen tilaisuus työskennellä Okko Kamun kanssa esiintyen Sinfonia Lahden kollegojen kanssa samalla festivaalilla.” BBC:n sinfoniaorkesteri esiintyi ensi kerran Suomessa kesäkuussa 1956 Sir Malcolm Sargentin johdolla esiintyen Helsingissä kahdessa konsertissa pelkästään Sibeliuksen musiikista koostuvalla ohjelmalla. Orkesteri ja Sargent tapasivat myös säveltäjän itsensä tämän kodissa Ainolassa.

”Konserttikutsu Lahden maineikkaalle Sibelius-festivaalille kansallissäveltäjämme juhlavuonna on suuri ilo ja kunnia Helsingin kaupunginorkesterille”, sanoo Helsingin kaupunginorkesterin intendentti Gita Kadambi. Robert Kajanuksen vuonna 1882 perustama Helsingin kaupunginorkesteri on kautta pitkän historiansa pitänyt kunnia-asianaan vaalia Kajanuksen ja Jean Sibeliuksen monikymmenvuotisen yhteistyön perintöä. Vuosina 1892–1923 Kajanuksen orkesteri kantaesitti valtaosan Sibeliuksen sinfonisesta tuotannosta säveltäjän itsensä johdolla. Sibelius oli myös mukana orkesterin ensimmäisellä ulkomaankiertueella kesällä 1900, jolloin hänen musiikkinsa soi ensi kerran Keski-Euroopan konserttisaleissa.

 

Sinfonia Lahden Sibelius-festivaali

Sibelius-tulkinnoistaan niin levytysten kuin kiertueiden myötä runsaasti kansainvälistä tunnustusta saanut Sinfonia Lahti järjestää vuosittain syyskuussa kansainvälisen Sibelius-festivaalin säveltäjämestarin nimeä kantavassa Sibeliustalossa. Festivaali on järjestetty vuodesta 2000 eli Sibeliustalon valmistumisesta lähtien. Festivaalin ajatuksena on tarjota Jean Sibeliuksen (1865–1957) musiikin ystäville ympäri maailman pitkä viikonloppu (torstai-sunnuntai) monipuolisella, säveltäjän musiikkia eri näkökulmista peilaavalla ohjelmalla parhain esittäjävoimin. Siinä missä Bayreuthin maineikkaalla festivaalilla kuullaan ainoastaan Wagnerin musiikkia, Sinfonia Lahden Sibelius-festivaalin ohjelma koostuu puhtaasti Sibeliuksen musiikista.

Festivaali on herättänyt kansainvälistä mielenkiintoa koko historiansa ajan. Tänä vuonna festivaali on kiinnostanut maailman laajuisesti ja ulkomaisia konserttivieraita on tulossa festivaalille runsaasti, tällä hetkellä ulkomaisten konserttivieraiden osuus myydyistä lipuista on lähes 40 %. Kaukaisimmat vieraat tulevat Australiasta, Yhdysvalloista, Kanadasta, Etelä-Koreasta ja Japanista sekä eri puolilta Eurooppaa mm. Englannista, Hollannista, Saksasta, Ranskasta, Sveitsistä, Espanjasta ja Belgiasta.

Festivaali kiinnostaa vuosittain myös kansainvälistä lehdistöä, ja mm. arvovaltainen itävaltalainen Die Presse -sanomalehti nimitti vuonna 2003 festivaalia lajissaan tärkeimmäksi maailmassa.  Vuosien varrella festivaaliraportteja ovat tehneet myös mm. mm. The Times Lontoosta, Die Welt Berliinistä ja New York Public Radio (WNYC).

 

Konsertit löytyvät osoitteesta:

www.sinfonialahti.fi/sibelius