25.08.2022

Sibelius-festivaali Lahdessa tarjoaa elämyksiä kaikenikäisille

Jean Sibelius on maamme tunnetuimpia säveltäjiä ja ensi viikolla juhlitaan hänen musiikkiansa, kun Sibelius-festivaali starttaa keskiviikkona 31.8.2022 Lahdessa. ”Tänä vuonna pääsemme kokemaan Sibeliuksen musiikkia säveltäjän itsensä suunnittelemilla ohjelmakokonaisuuksilla”, kertoo festivaalin taiteellinen johtaja ja Sinfonia Lahden ylikapellimestari Dalia Stasevska. ”Sibelius-festivaalin ohjelmistossa on rekonstruktioitu suurteosten kuten neljäs ja seitsemäs sinfonia sekä Tapiola kantaesitysohjelmat kokonaisina vuosilta 1911 ja 1927”, hän jatkaa.

”Jane ja Aatos Erkon säätiön apurahan avulla olemme saaneet ohjelmistoon myös vierailukonsertin upealta Viron festivaaliorkesterilta”, toteaa vt. intendentti Maija Kylkilahti. Festivaaliorkesteri konsertoi Paavo Järven johdolla avaten tämän vuoden Sibelius-festivaalin. Vierailukonsertissa kuullaan Lemminkäinen sekä Tuonelan joutsen, jotka vievät kuulijan matkalle taisteluiden kautta romanttiseen finaaliin.

Tanskalainen David Munk-Nielsen (s. 1998) esittää perjantaina 2.9. pianoresitaalin Sibeliuksen musiikista Kalevi Aho -salissa. Munk-Nielsen kuuluu Pohjoismaiden tämän hetken kiinnostavimpiin nuoriin pianisteihin ja hän voitti Tampereen pianokilpailun vuonna 2021. Ohjelmassa kuullaan mm. iki-ihana ”Puusarja”.

Sibelius-festivaali tarjoaa elämyksiä myös perheen pienimmille kuulijoille, kun lauantaina 3.9. järjestetään Soiva Metsä -elämyskonsertti. Kuulijat pääsevät taiteilijoiden kanssa aikamatkalle Sibeliuksen maailmaan: lastenlapset kertovat muistoja isoisästään Janne-papasta (Tapani Kalliomäki), Kolin kansallismaisemissa soi Finlandia ja matkalla Eurooppaan kuullaan Valse triste. Musiikin konserttiin esittävät sellisti Jussi Makkonen ja pianisti Nazig Azezian. Konsertti kestää noin 30 min ja se järjestetään ennakkotiedoista poiketen Lahden Pikkuteatterilla.

Uudenlainen yhteistyö on myös festivaalin päätös, Lahden Ristinkirkossa sunnuntaiaamuna 4.9. toimitettava Keski-Lahden seurakunnan messu, jonka musiikillinen sisältö painottuu Sibeliuksen tuotantoon.

Oheisohjelmaa Lahdessa, Järvenpäässä sekä Hämeenlinnassa

Sibelius-festivaalin aikana pääset musiikin lisäksi sukeltamaan syvälle Sibeliuksen sekä hänen vaimonsa Ainon elämään. Oheisohjelmaa on tarjolla niin Lahden Sibeliustalolla kuin hänen synnyin kodissaan Hämeenlinnassa ja pitkäaikaisessa kodissa Ainolassa Järvenpäässä. Molempiin kotimuseoihin pääsee vierailemaan alennettuun hintaan Sibelius-festivaalin lippua näyttämällä.

Sibeliuksen vaimolle, Ainolle, puutarha oli erityisen tärkeä paikka. Taiteilijat Siiri Hänninen ja Lea Lintula ovat luoneet Sibeliustalon Puusepän Verstaalle Locus Amoenus -installaation. Tämä ”Ainolan puutarha” -tilateos johdattelee kävijöitä tutkimaan Aino Sibeliuksen vastavuoroista suhdetta puutarhaan. Vapaa pääsy Sibelius-festivaalin aikana Sibeliustalon aukioloaikojen mukaisesti.

Maksuttomat Nuoren Sibeliuksen jalanjäljillä -kävelykierrokset alkavat Sibeliuksen syntymäkodilta Hämeenlinnassa keskiviikkona 31.8. klo 17.00 sekä lauantaina 3.9. klo 13.00. Kierroksen pituus on noin kilometri ja kesto noin tunnin. Lue lisää www.hmlmuseo.fi.

Ainolassa on tarjolla erikoisopastuksia: Flora ja Fauna: Luonto Sibeliuksen musiikissa sekä Flora ja Fauna: Opastettu kierros Ainolan puutarhassa ja metsässä. Katso lisää www.ainola.fi.

Festivaalin sivuille