26.05.2014
Sibeliuksen ennenkuulumattomat teokset soivat Sibelius-festivaalilla syyskuussa
Okko Kamun johdolla kuullaan myös mm. viulukonserton virtuoosinen alkuperäisversio
Sinfonia Lahden tulevan syksyn Sibelius-festivaalilla Sibeliustalossa 4.–7.9.2014 kuullaan Okko Kamun johdolla kantaesityksinä säveltäjän orkesteriteosten varhaisia versioita. Lauantain 6.9. konsertissa kuullaan ensi kerran elävänä esityksenä teoksen In memoriam alkuperäisversio ja torstain 4.9. konsertissa kolmannen sinfonian toisen osan alkuperäisversio. Lauantaina 6.9. esitettävää vuoden 1911 versiota teoksesta Rakastava ja ei niin ikään ole kuultu ennen julkisessa konsertissa. Perjantain 5.9. konsertissa kuullaan puolestaan varhaiset versiot Lemminkäis-sarjan I ja IV osasta, joita ei ole esitetty julkisesti vuoden 1896 jälkeen. Harvoin kuullusta ohjelmistosta mainittakoon myös torstain 4.9. konsertissa oleva virtuoosinen viulukonserton alkuperäisversio solistinaan Ilja Gringolts.
Sibelius-elämäkerran kirjoittanut tutkija Andrew Barnett kertoo, Sibeliuksen saaneen valmiiksi kymmenminuuttisen teoksen In memoriam alkuperäisen version 14.12.1909 ja lähetti sen kustantajalleen Breitkopf & Härtelille. ”Hän päätti kuitenkin antaa marssille ’uuden muodon’ ja kävi maaliskuussa 1910 käsiksi muutostyöhön”, Barnett kertoo ja jatkaa: ”Hän pyyhki lopullisesta versiosta pois tunnelmalliset avaustahdit, pehmensi pääteeman rytmistä hahmoa poistamalla kohotahdin pisteellisen rytmin ja tarkisti koko orkestraation.” Lokakuussa 1911 Sibelius vieraili Pariisissa, jossa hän työsti uudelleen vuonna 1894 säveltämänsä kuorosarjan Rakastava kappaleeksi jousiorkesterille, triangelille ja patarummuille. Barnettin mukaan tämä versio säilyi kustantamattomana: ”Pian lähetettyään teoksen kustantajalleen Breitkopf & Härtelille säveltäjä vaati sitä takaisin kirjoittaen, että sävellyksen sisältö on hyvä, mutta sovituksen tulee olla toisenlainen.” Kolmannen sinfonian sävellysprosessin myöhäisessä vaiheessa – kun partituuri oli jo lähetetty puhtaaksikirjoittajalle – Sibelius tarkisti teoksen toisen osan. ”Vaikka temaattisessa materiaalissa ja yleismuodossa ei olekaan eroja, äänenvärien kirjo on kustannettuun versioon nähden vähäisempi”, Barnett kuvailee ja toteaa: ”Huomiota herättävimmät korjaukset tulevat osan loppua kohti tultaessa, mm. toinen kustannetun version jäähyväisfraaseista puuttuu.”
Sinfonia Lahden Sibelius-festivaali 2014
Sinfonia Lahden 15. kansainvälinen Sibelius-festivaali järjestetään orkesterin ylikapellimestarin ja festivaalin taiteellisen johtajan Okko Kamun johdolla 4.–7.9.2014. Musiikkimaailma valmistautuu vuoteen 2015, jolloin tulee kuluneeksi 150 vuotta Sibeliuksen syntymästä, ja syyskuun 2014 festivaali johdattaa kuulijansa suureen juhlavuoteen säveltäjämestarin teosten harvoin kuultujen alkuperäisversioiden myötä.
Festivaalin avauskonsertin torstai 4.9. ohjelmistossa on harvoin kuultu, aikoinaan suurta huomiota herättänyt Sibeliuksen viulukonserton virtuoosinen alkuperäisversio. Tämä solistille äärimmäisen haastava viulukonsertto kuullaan mm. aikanaan Paganini-kilpailun kaikki palkinnot voittaneen taiturin Ilja Gringoltsin tulkintana. Lauantain orkesterikonsertin 6.9. pääteoksena on niin ikään useamman kehitysvaiheen nähnyt viides sinfonia, nyt alkuperäisessä muodossaan.
Orkesterikonsertteja täydentävät jälleen kaksi muuta konserttia. Lauantai-iltapäivällä kuullaan Folke Gräsbeckin esittämänä pianoteosten alkuperäisversioista koostuva konsertti, ja ohjelmassa on mm. tunnetuimman pianoimpromptun (op. 5 nro 5) esitys hiljattain löydetystä, aidosta käsikirjoituksesta. Festivaalin päätöksenä kuullaan festivaalilla ennen esittämättömiä teoksia viulisti Jaakko Kuusiston ja pianisti Paavali Jumppasen tulkintoina.
Festivaalikonserttien lipunmyynti on käynnissä Lippupalvelussa ja Sibeliustalon lipunmyynnissä.
Sibelius-festivaalin historiaa
Sibelius-tulkinnoistaan niin levytysten kuin kiertueiden myötä runsaasti kansainvälistä tunnustusta saanut Sinfonia Lahti järjestää vuosittain syyskuussa kansainvälisen Sibelius-festivaalin säveltäjämestarin nimeä kantavassa Sibeliustalossa. Festivaali on järjestetty vuodesta 2000 eli Sibeliustalon valmistumisesta lähtien. Festivaalin ajatuksena on tarjota Jean Sibeliuksen musiikin ystäville ympäri maailman pitkä viikonloppu (torstai-sunnuntai) monipuolisella, säveltäjän musiikkia eri näkökulmista peilaavalla ohjelmalla parhain esittäjävoimin. Siinä missä Bayreuthin maineikkaalla festivaalilla kuullaan ainoastaan Wagnerin musiikkia, Sinfonia Lahden Sibelius-festivaalin ohjelma koostuu puhtaasti Sibeliuksen musiikista. Festivaali on herättänyt kansainvälistä mielenkiintoa koko historiansa ajan niin sillä vierailleen yleisönsä kuin lehtimiestensä puolesta, ja mm. arvovaltainen itävaltalainen Die Presse -sanomalehti nimitti vuonna 2003 festivaalia lajissaan tärkeimmäksi maailmassa.