06.03.2013

Severi Pyysalo on ensi viikolla alkavan Turku Jazz festivaalin vuoden artisti

Turku Jazz ry:n hallitus valitsee vuosittain Turku Jazz vuoden artistin, tänä vuonna kunniamaininta menee 30-vuotista taiteilijauraansa viettävälle vibrafonisti SEVERI PYYSALOLLE.

Perusteita valinnalle ei ole vaikea etsiä, Turun nykyaikojen maineikkaimman jazzmuusikon ura on ollut ainutlaatuinen ja Turku Jazz festivaalilla Pyysalo on esiintynyt useina vuosina erilaisine kokoonpanoineen. Tänä vuonna tunnustuksen ojennus tapahtuu juhla-keikalla perjantaina 15.3. toimintakeskus Vimman lavalla, tällöin Pyysalo vibrafoneineen esiintyy kitaristi Niklas Winterin ja tanskalaisen basistin, Jesper Bodilsenin kanssa.

Monien nuorempien instrumentalistikollegojen esikuvaksi ja innoittajaksi todennettu Severi Pyysalo, 45, aloitti musiikkiin perehtymisen kuusivuotiaana rummuilla. Kolme vuotta myöhemmin hän ryhtyi opiskele-maan klassista musiikkia Turun konservatoriossa. Siellä hän myös pääsi kosketukseen nykyisen pääin-strumenttinsa vibrafonin kanssa.

Kodin jazzinnostus tarttui myös nuoreen vibrafonistiin, ja niin Severi Pyysalo esiintyi jo 14-vuotiaana isolle yleisölle Pori Jazzissa 1982.

Vuonna 1984 hän soitti Porissa Kirjurinluodon lavalla Sarah Vaughanin ja Paquito D’Riveran kanssa. Vähän myöhemmin Severi oli D’Riveran rinnalla lavalla myös Yhdysvalloissa. Ja samana syksynä ilmestyi 16-vuotiaan vibrafonistin esikoisalbumi.

Vuonna 1987 Pyysalo aloitti opintonsa Sibelius Akatemiassa ja perusti ensimmäisen oman yhtyeensä, No Hope Bandin. Jo vuotta aikaisemmin vibrafonisti oli soittanut yhdessä ikätoverinsa, saksofonisti Jukka Perkon kanssa. Heidän yhteistyönsä on eri yhteyksissä, bändeissä ja projekteissa jatkunut jo 25 vuotta myös kansainvälisillä estradeilla.

Severi Pyysalo on vuosien ja vuosikymmenien saatossa tehnyt yhteistyötä lukuisten jazzartistien kanssa. Esimerkiksi ruotsalaisbasisti Anders Jormin, tanskalaispianisti Thomas Clausen, amerikkalaishuilisti James Newton ja -pianisti McCoy Tyner ovat olleet hänen projektikumppaneitaan.

Vibrafonisti on soitta-nut muun muassa UMO:n, Otra Vezin, Winter Workshopin, The Five Corners Quintetin, Kilven, Antti Sarpilan ja Kauko Röyhkän kanssa.

Pyysalon sävellyskirjo on jo pari vuosikymmentä ulottunut myös jazzin ulkopuolelle. Hän on kirjoittanut teoksia lyömäsoittimille, sinfoniaorkestereille, big bandeille ja kamariorkestereille.

Vibrafonistin vyöllä on myös tärkeä suomalainen niin sanottu kolmannen virran, jazzin ja kamarimusiikin synteesiä sisältävä levytys New Moods – New Sounds. Tämä Antti Sarpilan kanssa tehty teos on myös järjestyksessään toinen suomalainen Blue Note –albumi.

Severi Pyysalolle myönnettiin vuonna 1988 Suomen Jazzliiton Yrjö-palkinto. Viisi vuotta myöhemmin hänet valittiin Leverkusenissa vuoden 1993 eurooppalaiseksi jazzsolistiksi. Samana kesänä hän oli myös Pori Jazzin vuoden nuori taiteilija.

Vuotuinen Turku Jazz festivaali järjestetään tänä vuonna 14. – 17.3.

Etusivu