29.07.2009

Seurasaari soi! -kansanmusiikkiviikko Helsingin Seurasaaressa elokuun alussa

Seurasaaren ulkomuseossa voi tutustua suomalaisen kansanmusiikin ja -laulun vaiheisiin 3.-9.8. Historia herää elämään, tupien hämärät nurkat ja pihatienoot täyttyvät musiikilla.

Museotaloissa pidettävissä konserteissa kuullaan muun muassa runolaulua, balladeja ja polskaa. Esillä ovat vanhimmat soittimemme kuten kanteleet, jouhikko ja paimensoittimet sekä pelimannisoittimia kuten viulu, mandoliini ja yksirivinen haitari. Soivalla opastuskierroksella kansanmusiikki sijoitetaan historialliseen ympäristöönsä oppaan ja elävien esitysten johdattamana. Musisointiin pääsee itsekin osallistumaan työpajoissa ja laulukulkueissa. Lapsille on viikon aikana omaa ohjelmaa kuten leikkiä, laulua, soitinten kokeilua ja lastenkonsertteja sekä uutuutena lasten soiva opastus.

Seurasaari soi! -tapahtuman järjestää kansanmusiikin esittäjistä ja tutkijoista koostuva työryhmä yhdessä Seurasaaren ulkomuseon kanssa, nyt kolmannen kerran. Yhteistyökumppaneita ovat Sibelius-Akatemian kansanmusiikin osasto, Seurasaarisäätiö ja Helsingin evankelis-luterilainen seurakuntayhtymä. Tapahtumaa rahoittavat tänä vuonna Alfred Kordelinin säätiö, Kalevala Korun Kulttuurisäätiö ja Museovirasto.

Vuoden 2009 tapahtumaa ovat olleet suunnittelemassa musiikin tohtorit Anna-Kaisa Liedes ja Maari Kallberg, filosofian maisteri Kati Heinonen ja maat. metsät. maisteri Virpi Sahi, jotka myös esiintyvät tapahtumassa. Esiintyjiä ovat lisäksi mm. paimensoittaja Kristiina Ilmonen, kantelisti Essi Olkanen, laulaja-haitaristi Sirkka Kosonen, runonlaulu-kanteleduo Ilona Korhonen ja Pauliina Syrjälä, kansanmusiikkiyhtye FREIJA (Arto Anttila, Maija Karhinen-Ilo, Matti Laitinen, Lassi Logrén), lastenorkesteri MIKKO PERKOILA & PURULUU, kansanlauluyhtye INEHMO (Riitta Bergroth, Mirja Metsola, Pipa Paljakka, Virpi Sahi), kansanmusiikkiyhtye HIITE (Anne-Mari Hakamäki, Matti Hakamäki, Kirsi Ojala ja Sanne Tschirpke). Tapahtumassa kuullaan myös Sibelius-Akatemian kansanmusiikin osaston tutkintokonsertteja, esiintyjinä Heidi Haapoja, Lotta Hagfors ja Lotta Virkkunen.

Kaikki esitykset sisältyvät Seurasaaren ulkomuseon pääsymaksun hintaan.

Ulkomuseon pääsymaksu 6/4 €, yhteislippu Urho Kekkosen museoon 8/7 €. Alle 18-vuotiaat ilmaiseksi. Maksuton sisäänpääsy Helsinki-kortilla. Koska museotaloihin mahtuu rajallinen määrä kuulijoita, kannattaa konsertteihin saapua hyvissä ajoin.

Seurasaarisäätiö järjestää joka vuosi myös Seurasaaren juhannusvalkeat -festivaalin.

Lisätiedot:

Seurasaaren ulkomuseo: Seurasaari, 00250 Helsinki, PL 913, 00101, Helsinki puh. (09) 4050 9660, s-posti: seurasaarenulkomuseo@nba.fi, www.seurasaari.fi

Seurasaari soi! –työryhmä: työryhmän puolesta lisätietoja antaa Virpi Sahi puh. 040 571 0453, s-posti seurasaarisoi@seurasaarisoi.fi

Lehdistökuvat 27.7. alkaen ladattavissa Seurasaaren ulkomuseon verkkosivuilta osoittesta www.seurasaari.fi

http://www.seurasaarisoi.fi