08.06.2023

Seurasaaren juhannusvalkeilla tehdään elävää kulttuuriperinnettä näkyväksi!

Seurasaaressa juhlitaan jälleen keskikesää juhannusaattona 23.6. ja tehdään elävää kulttuuriperinnettä näkyväksi. Juhannusvalkeiden ohjelmistoon haetaan inspiraatiota myös ”Arkistojen ääreltä”, joka on kansanmusiikin ja kansantanssin tämän vuoden teema.

Opetus- ja kulttuuriministeriö on nimennyt Elävän perinnön kansalliseen luetteloon kohteita vuodesta 2017 saakka, joita on tällä hetkellä luettelossa 64. Seurasaarisäätiö on järjestänyt Seurasaaren juhannusvalkeita jo vuodesta 1956 saakka ja Elävän perinnön kansallisen luettelon kohteista useita on esitelty juhannusvalkeilla eri vuosina. Säätiötä voikin näin ollen pitää edelläkävijänä elävän kulttuuriperinnön eteenpäin viemisessä. Juhlassa on esitelty esimerkiksi kanteleen soittoa, sahansoittoa, kaustislaista viulunsoittoa, nukketeatteria, menuettia Suomen ruotsinkielisiltä alueilta, runolaulua, kansallispuvun valmistamista, Heinämaan pitsin kutomista, kyykän peluuta, tukkilaiskisoja, kalevalaista jäsenkorjausta ja kengän käsityömäistä valmistusta. Seurasaaren juhannusvalkeiden toivotaan pääsevän seuraavassa haussa Elävän perinnön kansalliseen luetteloon.

Tänäkin kesänä juhlassa voi seurata taitavien käsityöläisten työnäytöksiä ja värikkäissä kansallispuvuissa esiintyviä kansantanssijoita sekä osallistua itsekin tanssin pyörteisiin. Pelimannisoitosta ja kokkojen roihusta nautitaan Suomen lippujen liehuessa. Oman kukkaseppeleen teko onnistuu työpajassa.

Keskikesän juhlassa luvassa Luomuduon virtuoottista yhteissoittoa, Lauluyhtye Leinan esittämää Sabrina Ljungbergin musiikkia Eino Linon runoihin, Lapua-Uusi-Guinean uteliasta ja rönsyilevää pelimannisoittoa, kanteletaiteilija Hanna Ryynäsen Saarijärven kanteleen sävyrikasta sointia, Kansantanssiyhtye PRO:n vahvaa tanssin tulkintaa ja Ketaleen varmaotteista juhannustanssien tahditusta.

Pienille juhlavieraille on myös paljon omaa ohjelmaa: nukketeatteriesitys Ukkosen poika, kasvomaalausta, Kettu Käreittären taikapolku, juhannussalon koristelua, hevosajelua ja poniratsastusta. Juhlakentällä lapset pääsevät tanssimaan poloneesia ja sieltä siirrytään yhdessä kulkueena ihailemaan lasten omaa kokkoa.

Seurasaaren juhannusvalkeat 23.6.2023 kello 17–01

Liput käsittelykuluineen 28 €, alle 12-vuotiaat maksutta: ticketmaster.fi

Lisätietoja: juhannusvalkeat.fi

Juhannusviikolla ilmaista oheisohjelmaa

Juhannusviikko käynnistyy Helsinki City Folkilla Espan lavalla 19.6. kello 18, kun pääkaupunkiseudun kansantanssijat ja pelimannit tuovat juhannustervehdyksensä kaupunkilaisille ja turisteille.

Kettu Käreittären johdolla lapset pääsevät kulkemaan taikapolulla Seurasaaressa (Karunan kirkon edusta) 20.6. ja 21.6. kello 14.

Juhannussalkotalkoot pidetään 21.6. ja 22.6. kello 12-16 Seurasaaressa Antin aukiolla. Föglön saaren (Ahvenanmaa) mallin mukainen juhannussalko nostetaan juhannusaattona Seurasaaren juhannusvalkeilla (pääsymaksullinen tapahtuma).

Ohjelmamuutokset mahdollisia.

Festivaalin sivuille