07.06.2022

Seurasaaren juhannusvalkeat järjestetään kahden vuoden tauon jälkeen juhannusaattona 24.6.2022

Seurasaaren juhannusvalkeat järjestetään taas kahden vuoden tauon jälkeen juhannusaattona 24.6. kello 17–01. Juhla järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1954, ja nyt pääsemme taas nauttimaan juhannustunnelmasta Seurasaaren kulttuurihistoriallisessa ympäristössä. Luvassa on ohjelmaa ja tekemistä koko perheelle Seurasaaren vehreässä kansanpuistossa kauniissa museomiljöössä.

Juhannusvalkeiden ohjelma

Lapsille

Koirien Karjala -musiikkinäytelmä kertoo koirien ja ihmisten yhteiselosta sekä ystävyydestä Suomessa ja Karjalassa 11 000 vuoden ajalta. Kettu Käreittären taikapolulla perheen pienimmät pääsevät tutustumaan juhannustaikoihin. Illan aikana saarelle pystytetään myös kakarasalko, jonka koristeluun lapset saavat osallistua. Lasten poloneesia tanssitaan Juhlakentällä, jonka jälkeen syttyy lasten oma kokko. Lisäksi luvassa on paljon muutakin nähtävää ja koettavaa, kuten perinnekeinuja ja hevosajelua.

Esiintyjät

Juhlakentän ohjelma käynnistyy alkusoitolla, jonka kajauttaa ilmoille alansa ammattilaisista koostuva Ketale. Yhtyeen säestyksellä tanssitaan myös illan juhannustansseissa. Kaustislaista viulunsoittoa esittävä Tallari on suomalaisen juurimusiikin liekkiä ylläpitävä yhtye. Kaustislainen viulunsoittoperinne nimettiin Unescon Ihmiskunnan aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon joulukuussa 2021. Suomalaisen juurimusiikin perinteitä vaaliva yhtye tuo mukanaan yhdistelmän sekä uutta että vanhaa musiikkiperinnettä. Vuonna 2015 perustettu Sabrina ja Saarten tyttäret laulavat Kantelettaren teksteihin sävellettyjä rakkausaiheisia, kesäisiä lauluja. Yleisö pääsee kuulemaan Sytyttää-esityksessä sekä yhtyeen aiempia hittejä että uudempaa tuotantoa. Seurasaaren kansantanssijat on yli 50-vuotias tanssiryhmä, joka perustettiin Seurasaarisäätiön aloitteesta. Heidän tanssiesityksistään päästään nauttimaan juhannusvalkeilla, ja he ohjaavat lasten
poloneesin. Viuluyhtye Polenta koostuu kolmesta viulistista ja kitaristista. Yhtye voitti vuonna 2019 Konsta Jylhä -kilpailun. Yhtyeeltä kuullaan sekä omaa että perinteistä pelimannimusiikkia. Yleisön tanssituksesta ja juhannusyönpoloneesin vetämisestä vastaa Tanhu-Visa. Heidän opastuksessaan noviisitkin pääsevät tanhuamisen makuun.

Kokot

Juhannusillan kruunaavat juhannuskokot. Tänä vuonna pääkokko on koivistolainen vanhapiika, joka antaa valoa ja lämpöä juhannuksen juhlintaan kesäyössä. Lapsille on luvassa oma havukokko.

Muuta ohjelmaa

Lisämaksusta halukkaat pääsevät saunomaan kärrysaunaan. Hallan pirtissä voi ihastella Vihreä pirtti -installaatiota, ja Karunan museokirkossa lauletaan yhdessä. Saunomista kaipaaville alueelta löytyy kärrysauna (saunamaksu 5 €). Lisäksi saarella voi tutustua Seurasaaren upeaan luontoon ja suomalaiseen kulttuurihistoriaan.

Liput

Lippuja Seurasaaren juhannusvalkeille voi ostaa verkosta osoitteesta
https://www.lippu.fi/artist/seurasaaren-juhannusvalkeat/ . Lipun hinta on 27,50 €, alle 12-vuotiaat pääsevät tapahtumaan ilmaiseksi.

Muuta

Muutokset juhannusvalkeiden ohjelmaan ovat mahdollisia. Metsäpalovaroituksen aikana kokkoja ei polteta. Suosittelemme saapumaan paikalle julkisilla liikennevälineillä, sillä parkkipaikkoja on hyvin rajoitetusti. Bussi 24 kulkee juhannusaattona tihennetyin vuoroin Asema-aukion ja Seurasaaren välillä.

juhannusvalkeat.fi
Facebook-tapahtuma

Festivaalin sivuille