04.06.2015

Seurasaaren juhannusta värittävät urbaani juhannussalko ja tulitaide

– kaupunkijuhannuksen viettoon vesibussilla Kaivopuistosta

 

Juhannuksen vietto Seurasaaressa kuuluu monen helsinkiläisen perinteisiin. Myös yhä useampi matkailija haluaa kokea tunnelmallisen kaupunkijuhannuksen. Juhannusjuhlan voi aloittaa nauttimalla merimatkasta: juhannuksena käynnistyy kauan kaivattu vesibussiliikenne Kaivopuistosta Seurasaareen.

Tänä juhannuksena Seurasaaren perinteisten juhannussalkojen rinnalle kohoaa urbaani juhannussalko. Kaikille avoin suunnittelukilpailu käynnistyi viime juhannuksena. Yhdentoista ehdokkaan joukosta finalistit ja voittajan on valinnut muotoilija Stefan Lindfors.

Juhannussalon suunnittelukilpailun voittajatyö julkistetaan tapahtumassa.

”Voittaja-ehdotuksessa on oivallisesti käytetty ennestään tuttua tekniikkaa hyväksi luomaan salolle sen tunnelman, joka on keskeinen salon pystyttämisen yhteydessä – eli tanssi. Kaunis ja selkeä suoritus! Kunniamaininnan annan suunnitelmalle, jossa yhdistyvät tekniset oivallukset, esteettinen leikkimielisyys sekä äänimaailman ja liikkeen vuorovaikutus”, paljastaa Lindfors.

Perinteisten juhannussalkojen rakentamistalkoisiin on mahdollista osallistua juhannusviikolla.

 

Tulitaidetta perinnekokkojen rinnalla

Seurasaaren perinteiset, maakunnalliset kokot rakentaa kokkomestari Väinö Hiltunen 1970-luvulla teetettyjen ohjeiden ja piirustusten mukaan. Tänä juhannuksena yhdeksän perinnekokkoa saavat rinnalleen elämystaiteilija Marika Walldénin suunnitteleman Ukkosen henki -tuliveistoksen. Lähes nelimetrisen veistoksen innoittajina ovat toimineet linnat, taruhahmot ja myyttinen kalevalaisuus.

”Tuliveistos koostuu erilaisista kierrätysmateriaaleista. Nopeasti ja hitaasti palavaa materiaalia yhdistelemällä saadaan näyttävä teos, jossa on mukana liikettä ja salamointia.”

Perinteiset kokot syttyvät klo 21 alkaen kokkorannassa, Ukkosen henkeä voi ihailla Seurasaarelle johtavan sillan kupeessa klo 22.30 alkaen. Tuliveistos palaa noin tunnin ajan.

 

Vesibussilla Kaivopuistosta Seurasaareen

Juhannuksena käynnistyy kauan kaivattu vesibussiliikenne Helsingin Merisatamasta Seurasaareen. Matka Kaivopuiston laiturista Seurasaareen taittuu 20 minuutissa. Lauttayhteys Merisataman ja Seurasaaren välillä kulkee aattona klo 15 – 23.00. Juhannusaattona bussi 24 liikennöi Helsingin keskustasta Seurasaareen tihennetyin vuoroin.

Jo kävelymatka sillan yli saareen ja juhlapaikalle on elämys. Reitin varrella on monipuolista ohjelmaa sekä lapsille että aikuisille: taontanäytöksiä, kalevalaista jäsenkorjausta, perinteisiä juhannustaikoja, leikkejä ja musisointia. Hervottomista esityksistään tunnettu Puhti, Anne-Mari Kivimäki ja Reetta-Kaisa Iles, hämmentävät juhannuksen perinteitä Midsummer Showcase -ilottelussa juhlakentällä. Tuttuun tapaan juhannusvalkeilla viettää hääjuhlaansa myös juhannuksen morsiuspari.

 

Juhannusherkkuja uusin maustein

Tänä juhannuksena urbaanit sävyt limittyvät perinteisen juhannuksen viettoon. Tämä näkyy paitsi juhannuksen ohjelmassa, myös ruokatarjonnassa. Grillattu porsaan niska saa seurakseen ketunleipää, hiillostettu lohi sillikreemiä ja tillinäkkileipää ja naposteltavat juureslastut dipataan rucolakastikkeeseen. Perinteistä makkaraa ei ole unohdettu, mutta sekin tarjoillaan uusin maustein. Uudistuneen juhannusmenun Seurasaarelle on suunnitellut helsinkiläinen Catering Ceidas.

 

Seurasaaren juhannusvalkeat 19.6.2015 klo 16.00 – 01.00

 

Hintatiedot

Aikuinen 20 €, alle 15-vuotiaat veloituksetta aikuisen seurassa.

Aikuinen + yhdensuuntainen venematka 27 €

Alle 15-vuotiaat lapset + yhdensuuntainen venematka 3,50 €

Lipunmyynti Seurasaaren sillalla aattona klo 12 alkaen, ennakkoliput ovat jo myynnissä: www.lippupiste.fi

 

Liikenneyhteydet

Bussi 24 Helsingin keskustasta Seurasaareen tihennetyin vuoroin, viimeinen vuoro lähtee Seurasaaresta klo 01.30, aikataulut HSL.fi

Vesibussi liikennöi Helsingin Merisatamasta (Kaivopuiston laituri) Seurasaareen ja takaisin klo 15-23.00 www.aavalines.fi

Seurasaareen pääsee erinomaisesti myös pyörällä.

Juhannustunnelmaan pääsee virittäytymään jo juhannusviikolla järjestettävillä juhannussalkotalkoilla, sankakokkokurssilla ja kansantanssitapahtumilla.. Alla maistiaisia Seurasaaren juhannusohjelmasta.

 

Poimintoja Seurasaaren juhannusaaton ohjelmasta:

Yksityiskohtaiset aaton sekä juhannusviikon ohjelmatiedot löytyvät osoitteesta www.seurasaarenjuhannusvalkeat.fi

Lauttakokko syttyy Seurasaaren sillan vieressä klo 18.00

Juhannussalon nosto klo 18.00 Antin aukiolla

Suvisia lauluja klo 18.30 ja klo 19.30 Karunan kirkossa

Pelimannimusiikkia klo 18.45 juhlakentällä

Suomen lippu nousee, lippulaulu klo 19.00 juhlakentällä

Urbaanin juhannussalkokilpailun voittajan julkistaminen ja palkintojen jako klo 19.10 juhlakentällä

Kansantansseja klo 19.25 alkaen juhlakentällä

Taika- ja loitsupolku klo 19.00 (su) ja 20.00 (eng)

Midsummer Showcase klo 19.50 juhlakentällä

Juhannusparin häävalssi klo 20.40 juhlakentällä

 

Ohjelma kokkorannassa klo 21.00 – 22.00 perinnekokot: virolaiset tynnyrikokot, inkeriläiset rattaanpyöräkokot, 4-sääriset sankakokot ja ristikkokokot, koivistolainen vanhapiika. Hääpari sytyttää pääkokon klo 22.00

 

Marika Walldénin tuliveistos syttyy klo 22.30

Lavatanssi ja yöjamit klo 22-01 Kahvila Mieritzin edustalla.

Viimeinen lautta Seurasaaresta Merisatamaan lähtee klo 23, bussivuoro 24 Seurasaaren pysäkiltä klo 01.30.

www.seurasaarenjuhannusvalkeat.fi

 

Seurasaarisäätiö on suomalaisen kulttuuriperinnön vaalija, edistäjä ja tukija. Säätiö on järjestänyt elämyksellisiä juhannusjuhlia Seurasaaressa jo vuodesta 1956. Seurasaaren juhannusvalkeilla vierailee vuosittain noin 7 000 kävijää, joista runsas 1 000 on lapsia.