21.04.2015

Semperoper Dresden vierailee ensi kertaa Suomessa Savonlinnan Oopperajuhlilla

Yksi Saksan johtavista oopperataloista, Semperoper Dresden, tuo heinäkuussa Olavinlinnan lavalle Dresdenissä kolme viikkoa aikaisemmin ensi-iltansa saavan uutuusohjauksen Wolfgang Amadeus Mozartin oopperasta Figaron häät. Vierailun kiinnostavuutta lisää erityisesti, että Semperoperin mukana Savonlinnaan saapuu Sächsische Staatskapelle Dresden, joka lukeutuu maailman arvostetuimpiin orkestereihin.

Vuonna 1548 perustettua Staatskapellea ovat johtaneet muun muassa Carl Maria von Weber ja Richard Wagner, ja orkesterin legendaarista asemaa musiikin historiassa kuvaa, että se on kantaesittänyt yhdeksän Richard Straussin 15 oopperasta. Orkesterin ylikapellimestarina toimii vuodesta 2012 Christian Thielemann.

Terävästi syntyaikansa luokkayhteiskuntaa irvailevan Figaron häät johtaa israelilainen Omer Meir Wellber ja ohjaa saksalainen nousevaa uraa tekevä Johannes Erath. Ohjaus, lavasteet ja puvustus leikittelevät Mozartin ja Ranskan suuren vallankumouksen ajan eri teatterilajeilla. Luvassa on näytös näytökseltä kehittyvä ja muuntuva kokonaisuus, jossa on niin burleskin commedia dell’arte -katuteatterin, terävän ja älykkäästi replikoivan rokokookomedian kuin 1800-lukuun viittaavan porvarillisen tragedian elementtejä.

Figaron häät -oopperan esitykset Olavinlinnassa 13.7., 14.7., 16.7. ja 17.7. klo 19.

 

Lisätiedot:

http://www.oopperajuhlat.fi/fi/Ohjelmisto/Ohjelmisto-2015/Figaron-haat

https://www.semperoper.de/spielplan/stuecke/stid/___/60641.html#a_23904

Savonlinnan Oopperajuhlat on kansainvälisesti tunnetuin suomalainen kulttuuritapahtuma ja yksi merkittävimpiä matkailukohteita. Oopperajuhlat on yli sadan vuoden aikana kasvanut kuukauden mittaiseksi kansainväliseksi festivaaliksi. Sen kävijämäärä on noin 60 000 vierasta vuodessa, siitä runsaat 10 prosenttia tulee ulkomailta. Ooppera Savonlinnassa on kokonaisvaltainen elämys, joka muodostuu korkeatasoisista oopperaesityksistä ja konserteista, keskiaikaisen Olavinlinnan ainutlaatuisesta tunnelmasta ja kesäisestä Savonlinnasta luonnonkauniine ympäristöineen. Savonlinnasta on tullut käsite oopperanystävien keskuudessa kautta maailman.

Oopperajuhlien vuoden 2015 budjetti on 8,4 M€, noin 82 % on omarahoitusta ja 18 % avustuksia (Opetusministeriö ja Savonlinnan kaupunki).

Savonlinnan Oopperajuhlat järjestetään 3.7.-2.8.2015.