26.02.2010

Seitsemän kirjan kisa Lasten LukuVarkaus 2010 -palkinnosta

Tänä vuonna Lasten LukuVarkaus –esiraadin tehtävä oli kummallisen helppo, sillä vuonna 2009 raadin läpikäymän yli 70 suomenkielisen lastenkirjan joukosta ehdokkaaksi valikoituneet teokset ikään kuin tipahtivat pöydälle. Raati tosin piti vuoden 2009 kirjallista satoa hyvänä ja laajana, joten lista olisi helposti voinut olla aivan toisenlainenkin. Ehdokaskirjoista kolme on Tammen, kaksi Otavan, yksi Gummeruksen ja yksi WSOY:n kustantamia, mikä osaltaan kuvastaa, että kustantajatkin pitävät laajasti lastenkirjallisuutta arvossa. LukuVarkaus-palkinto jaetaan jo kymmenennen kerran.

Lasten LukuVarkaus 2010 -ehdokkaina ovat seuraavat kirjat:
Mari Kujanpää: Minä ja Muro (Otava)
Paula Noronen: Emilian päiväkirja – Supermarsu pelastaa silakat (Gummerus)
Elisabeth Aho: Aadan aikaikkuna (Otava)
Marja-Leena Lempinen: Pelastuspartio Reppu (WSOY)
Annika Eräpuro: Benin kulmilla (Tammi)
Timo Parvela: Ella ja jättipotti (Tammi)
Ritva Toivola: Tuomas karhumieli (Tammi)

3500 euron palkinnosta päättävässä lapsiraadissa istuvat varkautelaiset Kuoppakankaan koulun oppilaat Rasmus Hahtala 10 v, Ervo Halonen 11 v ja Sini Pelkonen 11 v sekä Kangaslammin koululaiset Elina Kallio 9 v, Santeri Immonen 10 v ja Ella Nilsen 12 v.

Esiraatiin kuuluivat Anu Ruotsalainen (osastovastaava, Suomalainen Kirjakauppa, Varkaus), lasten- ja nuortenosaston johtaja Katriina Leväinen (Varkauden kaupunginkirjasto), tiedotuspäällikkö Tarja Kiviluoto (Stora Enso Varkauden tehtaat), kulttuurisuunnittelija Petri Pietiläinen (Kotkan kulttuuriasiainkeskus) ja kulttuurisihteeri Anne Puurunen (Varkauden kaupungin kulttuuritoimisto).

Voittanut lastenkirja julkistetaan keskiviikkona 16.6.2010 klo 12.00 Varkauden kaupunginkirjaston auditoriossa Vekara-Varkaus Lasten kesätapahtuman yhteydessä.

Aiemmin on palkittu Tomi Kontion Keväällä isä sai siivet, Jorma Kurvisen Susikoira Roi ja kioskimurto, Marja Luukkosen Kivi joka tahtoi takaisin järveen, Silja Kiehelän Sofia ja karhunkynsi, Virpi Saarisen Sudenkesyttäjä, Tuulia Ahon Kuikansulka, Marika Uskalin Pietari, Nella ja kulmakunnan kauhu, Eppu Nuotion Koko saaren Kingi ja Mike Pohjolan Kadonneet kyyneleet.

Valtakunnallisen Lasten LukuVarkaus -palkinnon perustivat vuonna 2001 Stora Enso Oyj ja Varkauden kaupunki.

Vekara-Varkaus järjestetään 14.-20.6.2010.

KIRJAT JA KIRJAILIJAT

Mari Kujanpään Minä ja Muro (Otava) on surumielinen kaikkien tarina pienen tytön ja lemmikkinallen ystävyydestä. Kirjan sankari ei ole maailman reippain sankari, mutta tarina pistää miettimään lasten maailmaa uudesta näkökulmasta, missä lapsi on yksin, eivätkä edes omat vanhemmat kuuntele.
Mari Kujanpää (ent. Tammi) on syntynyt 16.10.1976 Paimiossa. Hän on valmistunut maatalous- ja metsätieteiden maisteriksi Joensuun yliopistosta vuonna 2000. Hän on myös opiskellut kirjastoalaa ja toimii nykyisin kirjastonjohtajana Oripään kunnan kirjastossa. Kujanpäällä on ilmiömäinen kyky katsoa maailmaa lapsen silmin. Tämä näkyy hänen lastenkirjoissaan. Minä ja Muro on voitti 2009 Finlandia Junior –palkinnon.www.otava.fi

Paula Norosen Emilian päiväkirja – Supermarsu pelastaa silakat (Gummerus) on hulvattoman hauska tarina, jonka jaksavat monenikäiset lukea, koska siinä eivät juonenväänteet lopu. Supermarsu-sarjan tässä osassa nostetaan esiin huoli ympäristöstä, mikä teki tästä osasta erityisen mielenkiintoisen.
Paula Noronen (s. 1974) on helsinkiläinen kirjoittaja sekä tv- ja radiotyöläinen. Noronen on tullut tunnetuksi hulvattomista hahmoistaan, kuten Sartsa, Räkkäri Marketin Tarja Kulho ja Mirva. Noronen on kunnostautunut myös stand-up -koomikkona. Hän opiskelee Taideteollisen korkeakoulun elokuvataiteen osastolla käsikirjoittamista.

Norosen esikoisromaani Emilian päiväkirja – Supermarsu lentää Intiaan valittiin vuonna 2007 Finlandia Junior -ehdokkaaksi. Norosen kolmas lastenromaani Emilian päiväkirja – Supermarsu pelastaa silakat oli Finlandia Junior ehdokkaana vuonna 2009.
www.gummerus.fi

Elisabeth Ahon Aadan aikaikkunassa (Otava) päähenkilö pääsee erikoiselle matkalle 1960-luvulle. Aada kulkee ajassa oman koti-ikkunansa kautta. Tarina on fantasiaelementistään huolimatta hyvin realistinen kuvaus menneeseen maailmaan.

Keskeinen ajatus tarinassa on se, mitä yhdeksänvuotias Aada kokee tavatessaan omat sukulaisensa pieninä ja niin kovin erilaisina kuin nykypäivänä.
Elisabet Aho on syntynyt 14.9.1954 Helsingissä. Hän on opiskellut Suomen Liikemiesten Kauppaopistossa ja Markkinointi-instituutissa ja työskennellyt mm. koulutussihteerinä ja Vantaan sosiaali- ja terveysviraston tiedottajana. Vuodesta 1986 lähtien Aho on julkaissut useita historiallisia romaaneja sekä lastenromaaneja. Hän on kirjoittanut työn ja opiskelun ohella, välillä vapaana kirjailijana. Elisabet Ahon nuortenkirjan Aadan aikaikkuna oikeudet on myyty Serbiaan. www.otava.fi

Marja-Leena Lempisen Pelastuspartio Reppu (WSOY) kuvaa, miten pienen koulun vähän vilkkaat pojat tarttuvat toimeen pelastaakseen kyläkoulunsa lopettamiselta. Kirjassa on lasten kannalta tärkeät pulla-ainekset: lähikoulun lopettamishuoli, aikuisten toimettomuus ja lasten liiallinenkin toimeliaisuus, joka purkautuu välillä jälki-istunnoiksi saakka. Lempisen kirja on vauhdikas ja hauska kuvaus erilaisesta kouluarjesta.

Marja-Leena lempinen on asunut Tuusniemen Kosulassa vuodesta 1967 lähtien. Vapaana kirjailijana hän on ollut vuodesta 1974 lähtien, jolloin esikoisteos ilmestyi. www.wsoy.fi

Annika Eräpuron Benin kulmilla (Tammi) kuvaa koirien elämää koirien näkökulmasta. Koiramaailmassa pahan mahdollinen alkuperä voi tietysti olla vain kissa, mutta kaikenlaista sattuu ennen kuin kissat ja koirat voivat puhua rehellisesti toisilleen. Kirja on vertauskuvallinen ja hellyttävä kertomus koirien maailmasta, jossa on suuri ripaus meidän maailmaamme.

Annika Eräpuro on syntynyt vuonna 1962 Kemissä ja asuu Rovaniemellä. Eräpuro on opiskellut Tampereen ja Helsingin yliopistoissa yleistä kirjallisuustiedettä, draamakirjallisuutta ja puheoppia sekä kirjoittamista ja käsikirjoittamista Oriveden opistossa. www.tammi.fi

Timo Parvelan Ella ja jättipotti (Tammi) tuo lukijan eteen tutun koulun tutut lapset. Vaikka kyseessä on jo sarjan 14. kirja, niin vauhtia riittää, kun lapset löytävät lottokupongin, joka nyt sattuu olemaan jättipottikuponki. Taas kerran lapset opettavat aikuisille, mitä oikeastaan on tärkeätä elämässä, mutta tarina kietoutuu jalkoihinsa mainiolla ja yllättävällä tavalla.

Kirjailija Timo Parvela valmistui luokanopettajaksi Jyväskylän Opettajankoulutuslaitoksesta vuonna 1988. Erilaisia opettajantöitä hän teki kuusi vuotta, viimeksi Espoossa 1990-luvun puolivälissä. Siitä lähtien hän on Lukuisten lasten- ja nuortenromaanien lisäksi Timo Parvela on julkaissut romaanin Pelkotiloja sekä yhdessä Markku Ropposen kanssa kahden isän kirjeenvaihtoa sisältävän teoksen Isän kädestä.

Kirjojen kirjoittamisen ohella Parvela on tehnyt myös CD-romppujen käsikirjoituksia sekä televisio- ja radiokäsikirjoituksia. www.tammi.fi

Ritva Toivolan Tuomas karhumieli (Tammi) yhdistää historiallista seikkailutarinaa perinteiseen fantasiaan ja käyttää hienosti hyväkseen suomalaista uskomusperinnettä. Tuloksena on jännittävä, vauhdikas ja ajatuksia herättävä seikkailutarina, joka jää mieleen.

Ritva Toivola on syntynyt Mikkelissä ja asuu nykyään miehensä kanssa Helsingissä. Toivola on opiskellut yleistä kirjallisuustiedettä, ja hän on koulutukseltaan humanististen tieteiden kandidaatti. Nykyään Toivola on vapaa kirjailija ja suomentaja – aiemmin hän on työskennellyt lastenlehtien toimittajana ja toimitussihteerinä sekä kustannustoimittajana. Ritva Toivolan esikoisteos ilmestyi vuonna 1974, minkä jälkeen häneltä on julkaistu yli kolmekymmentä lasten- ja nuortenkirjaa. Satu ja fantasia ovat Toivolan ominta alaa.
www.tammi.fi

Etusivu