15.01.2013

Seinäjoen Tangomarkkinoiden vuosi 2013 on uudistusten vuosi

”Tango Suomessa 100 vuotta”

– Uutuutena tangolaulukilpailussa miesten ja naisten sarjan kaksi eri finaalia
– Laulukilpailun tuomaristossa mm. Kirsi Ranto ja Eeva Kontu
– Tapahtumalogon suunnitellut taiteilija Johanna Oras

Seinäjoen festivaalitapahtuma uudistuu ja muuttuu nelipäiväiseksi. Festivaalitunnelmaa koetaan keskiviikosta lauantaihin 10.-13.7. Tangomarkkinat haluaa tänä vuonna tuoda estradeilleen pääosin juuri suomalaista tangoa tutuksi tehneitä taiteilijoita. Esiintyjinä nähdään tangokuninkaallisista mm. Jari Sillanpää, Arja Koriseva, Marita Taavitsainen, Saija Tuupanen, Mika Pohjonen ja Amadeus sekä useiden muiden tangokuninkaallisten lisäksi mm. Juha Tapio, Matti & Teppo, Lea Laven ja Kake Randelin. Perinteisesti festivaaleilla on esiintynyt yhteensä yli 700 artistia, juontajaa ja muusikkoa, eikä tänä vuonna panna yhtään huonommaksi. Täydellinen esiintyjäkaarti päivitetään kevään aikana www.tangomarkkinat.fi -sivuille.

Tangomarkkinoiden tämän vuoden teema on ”Tango Suomessa 100 vuotta” ja se näkyy monella eri osa-alueella. Sekä uusia että ikimuistoisia, vanhoja tangoja kuullaan festivaalien eri estradeilla ja myös tangolaulukilpailussa. Teema on vahvasti esillä Seinäjoen festivaalien perjantaina 12.7. ”Tango Suomessa 100 vuotta” -suurkonsertissa, jossa nähdään tangon kirjoa monilta eri vuosikymmeniltä ja konsertin esiintyjiksi on valittu ainoastaan Seinäjoella kruunattuja tangokuninkaallisia. Yle TV1 ja Radio Suomi taltioivat konsertin.

Tämän vuoden tapahtumalogon on maalannut taiteilija Johanna Oras. Teoksen nimi on ”Kahden tango” ja se kuvaa kahta kallaa tunteikkaan tangon pyörteissä. Yhteistyö jatkuu myös itse festivaaleilla, jossa hänen maalaamiaan tauluja suomalaisesta tangosta ja kappaleista tullaan näkemään.

TANGOLAULUKILPAILUSSA VALITAAN SEKÄ TANGOKUNINGAS ETTÄ -KUNINGATAR

Tangomarkkinoiden lippulaiva, Tangolaulukilpailu, uudistuu. Laulukilpailun ikärajat poistuvat ja myös nuoret tangolaulajat pääsevät näyttämään taitonsa. Laulukilpailun uutuutena on kaksi eri finaalia, eli kilpailu jaetaan miesten ja naisten sarjaan. Torstaina 11.7. Seinäjoen Tangomarkkinoilla nähdään naisten finaali, jonka voittaja kruunataan Tangokuningattareksi 2013. Miesten finaali kilpaillaan lauantaina 13.7. ja voittaja julistetaan Tangokuninkaaksi 2013. Tangokuningatar- ja Tangokuningas-finaalit juontavat Piia Pasanen ja Mikko ’Peltsi’ Peltola. Yle TV1 ja Radio Suomi lähettävät molemmat finaalit suorina.

Tangolaulukilpailun esikarsintakiertue starttaa huhtikuun 9. päivä. Ylen maakuntastudioilla pidettävät esikarsinnat järjestetään yhdellätoista paikkakunnalla:

ti 9.4. OULU
ke 10.4. ROVANIEMI
to 11.4. JYVÄSKYLÄ
pe 12.4. SEINÄJOKI
ti 16.4. KUOPIO
ke 17.4. KAJAANI
to 18.4. LAHTI
pe 19.4. LAPPEENRANTA
ti 23.4. TURKU
ke 24.4. TAMPERE
to 25.4. HELSINKI

Esikarsintojen esitysten perusteella tuomariston valitsema parhaimmisto, 60 laulajaa, etenee yle.fi/tangomarkkinat -sivustolla toukokuun loppupuolella käynnistyvään yleisöäänestykseen. Laulajista karsitaan noin puolet pois kun yleisö valitsee jatkoon 16 ja tuomaristo 16 laulajaa. Nämä laulajat jatkavat Turussa 15.6. järjestettävään karsintatapahtumaan. Finalistit esiintyvät myös erillisessä Yle Tv1:n suorassa esittelyohjelmassa kesäkuun lopulla. Seinäjoella nähdään kuusi mieskilpailijaa ja kuusi naiskilpailijaa, joista valitaan voittajat. Tarkemmat kilpailuun liittyvät aikataulut löytyvät nettisivuilta www.tangomarkkinat.fi

TANGOLAULUKILPAILUN TUOMARISTO

Tangolaulukilpailun tuomaristossa ovat mukana tänä vuonna laulaja Kirsi Ranto, joka valittiin Tangokuningattareksi vuonna 1998 ja muusikko ja musiikin monitaituri Eeva Kontu, joka on tuttu myös Tartu mikkiin -ohjelman kapellimestarin roolista. Tuttuun tapaan tuomaristossa istuvat myös tuottaja Ilkka Vainio ja Radio Suomen musiikkipäällikkö Jorma Hietamäki. Tuomariston puheenjohtajana toimii Martti Haapamäki, joka on myös Seinäjoen Tangomarkkinoiden taiteellinen johtaja.

Seinäjoen Tangomarkkinat järjestetään 10.-14.7.2013.

http://www.tangomarkkinat.fi