09.02.2017

Seinäjoen Tangomarkkinoiden tangovuosi 2017 on avattu

Seinäjoen Tangomarkkinat avaa 33:nnen tapahtumavuotensa. Suomen 100-vuotis -juhlavuoden kunniaksi tangovuosi kantaa teemaa ”Tango Finlandia”.

Tangovuosi alkaa Tangolaulukilpailun esikarsinnoilla sekä Tangon sävellys- ja sanoituskilpailun avaamisella, josta suomalainen tango johdattelee vuoden lukuisiin Tangomarkkinat-tapahtumiin.

Seinäjoen Tangomarkkinat -päätapahtuma sykkii elämyksiä ja suomalaisen tangon tunnelmaa 5.–9.7.2017.

 

TANGOLAULUKILPAILU

Tangolaulukilpailun esikarsinnat maalis-/huhtikuussa ympäri Suomen

– yleisön pyynnöstä – esikarsinnat palaavat huvipaikkoihin ympäri Suomen!
– esikarsintakiertue toteutetaan maalis-/huhtikuussa

– esikarsintakiertueen vetäjinä Tangokuninkaalliset Susanna Heikki ja Marko Maunuksela
– osallistuminen kisaan on mahdollista myös videoilmoittautumisella

Vuoden 2017 Tangokuningasta ja Tangokuningatarta lähdetään etsimään maaliskuussa, kun Tangolaulukilpailun esikarsintavaihe käynnistyy. Kilpailuun on mahdollista osallistua esikarsintatilaisuuksissa, jotka palaavat takaisin huvipaikkoihin ympäri Suomen. Esikarsinnat ovat yleisölle avoimia viihteellisiä ja tanssintäyteisiä tilaisuuksia, joita luotsaavat Tangokuninkaalliset Susanna Heikki ja Marko Maunuksela.
Tangolaulukilpailun esikarsintaan voi lisäksi osallistua mukaan videoilmoittautumisen muodossa, lähettämällä videoklipin laulusuorituksestaan järjestäjän antamin ohjein.
 

Semifinaali – Tangomaratoni toukokuussa

Esikarsintaan osallistuneista kilpailijoista, Tangolaulukilpailun tuomaristo valitsee 32 nais- ja 32 mieslaulajaa jatkoon lauantaina 27.5. järjestettävään Semifinaaliin eli Tangomaratoniin.  Paikkatiedot julkaistaan myöhemmin.

 

Finaalin karsinta kesäkuussa

Tangomaratonista tuomaristo valitsee Finaalin karsintaan 8 nais- ja 8 mieslaulajaa. Finaalin karsinta järjestetään lauantaina 17.6. ja lähetetään suorana tv- sekä radiolähetyksenä. Finaalin karsinnasta tuomaristo valitsee 6 nais- ja 6 miesfinalistia Seinäjoen Tangomarkkinoilla käytäviin finaalihuipennuksiin. Finaalin karsinnan paikkatiedot julkaistaan myöhemmin.

 

Yleisön suosikki -äänestys ja Meritango-risteily

Finalistien välinen Yleisön suosikki -äänestys käynnistyy keskiviikkona 21.6. ja päättyy keskiviikkona Seinäjoen Tangomarkkinoiden avajaispäivänä 5.7. Yleisön suosikki –äänestyksen voittajat julkaistaan Tangokadulla, avajaisjuhlallisuuksien yhteydessä.

Juhlavalla Meritangot-risteilyllä 19.6.  M/S Baltic Princessillä (lähtö Turusta) esiintyvät kaikki 12 Tangolaulukilpailun valittua finalistia. Artistitapaamisessa yleisö voi kysellä finalisteilta  kysymyksiä ja risteilymatkan huipennukseksi valitaan Meritangojen Tangokuninkaallissuosikit.

Tangofinalistit tähdittävät myös Nurmijärven Ruusulinnan juhannustansseja 24.6.

 

Finaalihuipennukset Seinäjoen Tangomarkkinoilla heinäkuussa

Tangokuningatar Finaali kilpaillaan Seinäjoen Tangomarkkinoiden Kisa-Areenalla torstaina 6.7. klo 19 alkaen. Finaalikonsertin päätteeksi tuomaristo valitsee Tangokuningattaren 2017. Tangokuningatar saa viereensä Tangokuninkaansa lauantaina 8.7. klo 19 alkavassa miesfinalistien mittelössä kirkkaimmasta kruunusta. Molemmat finaalikonsertit nähdään ja kuullaan suorina tv- sekä radiolähetyksinä.

 

Tangolaulukilpailun mediayhteistyökumppanit

Vuoden 2017 mediayhteistyösopimukset on solmittu AlfaTV:n ja Järviradion kanssa.

Vuonna 2013 toimintansa aloittanut AlfaTV on koko perheen mainosrahoitteinen yleiskanava, joka lähettää mm. elokuvia, viihdettä, kulttuuria, ajankohtais-, asia-, keskustelu- ja teemaohjelmia. AlfaTV:n omistaa Brilliance Communications Oy. AlfaTV:n näkyvyys tavoittaa 99 % Suomen talouksista. AlfaTV näkyy myös internetin kautta suoratoistona ympäri maailmaa osoitteessa alfatv.fi

Vuonna 1987 perustettu Järviradio (Järviradio Oy) on täysin kotimainen kaupallinen alueradio, joka keskittyy tarjonnassaan vahvasti suomalaiseen iskelmämusiikkiin. Järviradio tavoittaa noin 270 000 kuuntelijaa viikossa ja on Suomen kuunnelluin paikallisradio.

AlfaTV lähettää suorina tv- ja nettilähetyksinä Tangolaulukilpailun Finaalin karsinnan sekä Tangokuningatar- ja Tangokuningas Finaalit. AlfaTV taltioi myös Tango Finlandia -juhlakonsertin joka lähetetään myöhemmin ilmoitettavana ajankohtana. Järviradio seuraa vahvasti Tangolaulukilpailua sekä Seinäjoen Tangomarkkinoiden tunnelmia läpi vuoden. Järviradiossa kuullaan myös suorana Finaalin karsinta sekä Finaalilähetykset.

 

Finaalikilpailujen juontajat

Juontajana Finaalin karsinnassa sekä Finaaleissa nähdään Tangokuningatar Susanna Heikki. Järviradio aloittaa 8.2. kilpailun, jossa yleisöllä on mahdollisuus vaikuttaa ja äänestää juontajaparia Susannan rinnalle. Tangolaulukilpailujen kapellimestarina toimii Mika Toivanen.

 

Tangolaulukilpailun tuomaristo

– monipuolinen joukko suomiviihteen vaikuttajia

  • Laulaja-näyttelijä-laulunopettaja Hanna-Riikka Siitonen
  • Radio- ja televisiotoimittaja Tarja Närhi
  • 20-vuotista Tangokuningasvuottaan juhliva Matti Korkiala
  • Säveltäjä-muusikko Esa Nieminen
  • Seinäjoen Tangomarkkinoiden taiteellinen johtaja ja Tangolaulukilpailun tuomariston puheenjohtaja Martti Haapamäki

 

Tangomarkkinoiden ja Helsingin Psykoterapiainstituutin yhteistyö jatkuu

– ratkaisukeskeiset valmentajat jälleen mukana

Helsingin Psykoterapiainstituutin kouluttajat Kati Kärkkäinen ja Mika Lindfors ovat jälleen antamassa henkistä valmennusta tangofinalisteille. Yhteistyö Tangomarkkinoiden ja Helsingin Psykoterapiainstituutin välillä aloitettiin kesällä 2016, ja kilpailijat kokivat sen erittäin hyödylliseksi.

Valmentaja Kati Kärkkäinen kuvaili viime vuoden tangorupeamaa intensiiviseksi:

”Moni finalisteista tuntui saavan paljon irti keskusteluista ja joillekin oli merkityksellistä myös ”turvaverkkomainen” takavasemmalla oleminen.”

Ratkaisukeskeiset valmentajat pohtivat kilpailijoiden kanssa suorituksen sekä hyvän olon kannalta olennaisia tekijöitä. Tutustuttuaan finalisteihin yksilöinä ja ryhmänä, he tukevat jatkopaikan saaneiden laulajien valmistautumista Seinäjoen Tangomarkkinoiden finaalihuipennuksiin.

Harjoitteiden ja keskustelujen tavoitteena on auttaa kilpailijoita tunnistamaan voimavaransa ja antaa valmiuksia tiukkojen tilanteiden kohtaamiseen. Valmennus on suunniteltu esiintyvän artistin työtä silmällä pitäen.

”Ratkaisukeskeisyys soveltuu loistavasti valmennustilanteisiin kovan paikan edessä. Kilpailija kokee lyhyessä ajassa monia tunteita, joita me kaikki kohtaamme työelämässä, kuten esiintymisjännitys, epäonnistumisen pelko sekä mahdollisten pettymysten käsittely ja niistä palautuminen. Kokeneet ja koulutetut valmentajamme valmistavat kilpailijoita parhaaseen mahdolliseen suoritukseen ja onnistumisen hetkiin sekä elämänmuutokseen. Olemme innolla kulkemassa kilpailijoiden rinnalla heidän huippuhetkissään,” kertoo koulutusjohtaja John Pihlaja Helsingin Psykoterapiainstituutista.

 

Tangokuninkaallisten tapahtumatäyteinen kruunuvuosi

Seinäjoen Tangomarkkinoiden jälkeisellä viikolla vastavalitut Tangokuninkaalliset aloittavat keikkailunsa ympäri Suomen. Myös debyyttisinglet julkaistaan vielä heinäkuun aikana.

Ensimmäisille keikkakuukausille on jo nyt tehty lukuisia esiintymisvarauksia, ja lista kasvaa koko ajan. Perinteisesti Tangokuninkaalliset ovat tehneet noin 20-25 keikkaa kuukaudessa ensimmäisen puolen vuoden aikana.

Lisäksi Tangokuninkaalliset nähdään lokakuussa 30-vuotista juhlavuottaan viettävällä Sinitaivas-juhlakonserttikiertueella, jota palaa isännöimään Tangokuningas Risto Nevala. Musiikista vastaa Finlanders-juhlakokoonpano.

Joulukuussa Tangokuninkaallisilla on vuorossa Kuninkaallinen Joulukonsertti -kiertue.

Säännöt, tarkemmat ohjeet ja tiedot kilpailun kulusta: www.tangomarkkinat.fi

 

TANGON SÄVELLYS- JA SANOITUSKILPAILU

Tangon Sävellys- ja sanoituskilpailu on kulttuurisesti merkittävä kilpailu, jonka myötä on Suomeen synnytetty lähes 6000 uutta tangoa. Kilpailun kautta suomalainen tango elää vahvasti ajan hengessä ja mahdollistaa sen uudistumisen. Materiaalin käsitteleminen tuomaroinnissa nimettömänä on tuonut esiin tunnettujen lauluntekijöiden lisäksi merkittävän joukon tuntemattomia ja uusia tekijöitä.

Tämän vuoden kilpailuun pääsee mukaan osallistumalla järjestäjän ohjeiden mukaisesti 28.4. mennessä. Tangon sävellys- ja sanoituskilpailun aihe on vapaa.

 

Tangon Sävellys- ja sanoituskilpailun tuomaristo

Mika Toivanen, Tangolaulukilpailun kapellimestari ja säveltäjä-tuottaja

­– Jorma Hietamäki, Yle Radio Suomen musiikkipäällikkö

Jenna Bågeberg  Tangokuningatar 2007

Wemppa Koivumäki, tuomariston pj, Seinäjoen Tangomarkkinoiden edustaja

 

Säännöt, tarkemmat ohjeet ja tiedot kilpailun kulusta:

www.tangomarkkinat.fi

 

LAVATANGON SM-KILPAILU

Seinäjoen Tangomarkkinoilla järjestetään vuosittain lavatangon suomenmestaruus-tanssikilpailut. Kilpailussa tanssitaan suomalaista, tanssilavoilta tuttua tangoa. SM-kilpailut käydään amatööritanssijoiden avoimena kilpailuna.

Tämän vuoden kilpailu tanssitaan perjantaina 7.7. Seinäjoen Tangomarkkinoiden suurella Tanssitalon parketilla livemusiikin tahdissa. Musiikista vastaa Taisto Lunkan tango-orkesteri vaihtuvine solisteineen. Musiikki on perinteistä suomalaista tangoa ja kisan aikana tullaan kuulemaan monta hienoa tangotulkintaa. Kilpailun juontaa Antti Törmänen.

 

Tuomaristossa nähdään tunnettuja tanssin ammattilaisia

Tuomaristoon on valittu tanssiammattilaisia ympäri maata. Tunnetuimpia nimiä suuren yleisön keskuudessa ovat varmasti Tanssii Tähtien kanssa -tähtiopettaja Sami Helenius sekä tuomariston itseoikeutettu Tangokuningatar ja tanssinopettaja Johanna Pakonen. Seuratanssin ammattilaisista mukaan valittiin pitkällä kokemuksella ja näkemyksellä varustetut tanssinopettajat Jari Aaltonen Oulusta, Kati Kainulainen Porista, Matti Heikkilä Vaasasta sekä Kaisa Huunonen Raumalta. Seinäjoen Tangomarkkinat Oy:n puolesta tuomariston puheenjohtajana toimii Timo Kosonen. Kilpailun johtajana toimii Niina Huhtala.

 

SEINÄJOEN TANGOMARKKINOIDEN OHJELMISTO
–  juhlavuoden kunniaksi yhteensä 100 tuntia ilmaista ohjelmaa!

– mukana lähes 400 esiintyjää, pääpaino Tangokuninkaallisissa kautta aikojen
– maineikas Tanssiorkestereiden SM -kilpailu SMORK järjestetään Tangomarkkinoilla
– yleisölle vapaa pääsy Tangokadulle to-la klo 12-16

Suomalaisen tangon tunnelma nousee huippuunsa, kun tangovuoden päätapahtuma, Seinäjoen Tangomarkkinat avaa ovensa keskiviikkona 5.7.  viiden päivän ajaksi. Tapahtuman ainutlaatuisen tunnelman, yleisön viihtyvyyden ja heille kohdennetun ohjelmiston ytimessä ovat Tangokuninkaalliset kautta aikojen. Yhteensä ohjelmaa toteuttamassa on lähes 400 esiintyjää. Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi  Seinäjoen Tangomarkkinat tarjoaa yleisölleen sata tuntia ilmaista ohjelmaa!

 

Tanssiorkestereiden SM-kilpailu SMORK Tangokadun kolmepäiväisenä kilpailutapahtumana!

Seinäjoen Tangomarkkinat on saanut ohjelmistoonsa myös maineikkaan Tanssiorkestereiden SM-kilpailun (SMORK). SMORK:n Semifinaalit ja Finaalikilpailut tullaan näkemään Tangokadun katulavalla päivätapahtumina torstaista lauantaihin. Musiikintäyteiseen kilpailuun on yleisöllä mahdollisuus osallistua ilmaiseksi, sillä Tangokadulle on vapaa pääsy torstaista lauantaihin klo 12-16 välillä.

SMORK:n tarkoituksena on löytää ja tuoda esille monipuolisia ja persoonallisia tanssiorkestereita. Kilpailun tavoitteena on myös edistää paritanssikulttuuria, nostaa esiin tanssittavaa elävää musiikkia sekä nostaa tanssiorkestereiden tasoa ja lisätä niiden työtilaisuuksia. Kilpailu on avoin kaikille 4-6 hengen tanssiorkestereille.

SMORK-kilpailun voittava orkesteri saa upean työtilaisuuden ja lähtee säestämään vuoden 2017 Tangokuninkaallisia huvipaikoissa ympäri Suomen. Tämän lisäksi voittavalle orkesterille levytetään single radiosoittoon, joten näkyvyys ja kuuluvuus on taattu. Voittava orkesteri nähdään myös konserttiorkesterina joulukuussa Kuninkaallinen Joulukonsertti -kiertueella.

SMORK-kilpailun järjestää yhteistyössä Gramofoni Oy, Seinäjoen Tangomarkkinat Oy ja Ylläs Soikoon ry.

 

Monipuolinen tapahtumakeskusten kokonaisuus

Seinäjoen Tangomarkkinoiden ytimen muodostaa kolme päätapahtuma-aluetta: Tangokatu,  Kisa-Areena ja Tanssitalo. Tangokadulla juhlitaan keskiviikosta lauantaihin ja sen neljä lavaa tarjoaa laadukasta ja monipuolista viihdettä. Kisa-Areena (Seinäjoki Areena) antaa puolestaan mahtavat puitteet Tangolaulukilpailun Finaaleihin ja Tango Finlandia -juhlakonsertille.

Tanssitalossa tanssikansan suosikkiorkesterit Kuninkaallisin solistivieraineen takaavat mitä parhaimmat puitteet jättiparketillaan. Tanssitalossa järjestetään tanssien lisäksi supersuosittu Tanssileiri sekä Lavatangon SM-kilpailu.

Vaihtoehtoista ohjelmaa tarjoaa puolestaan Virittämö, joka tarjoilee tapahtuman rokimmat tangot.

 

Suomen Onni – uusi musiikki-iloittelu Seinäjoen kaupunginteatteriin!

Itsenäisen Suomen 100-vuotisen taipaleen kunniaksi Seinäjoen Tangomarkkinat tuottaa revyyhenkisen musiikki-iloittelun Suomen Onni. Kantaesityksenä nähtävä Suomen Onni saa ensi-iltansa Tangomarkkinoiden aikaan Seinäjoen kaupunginteatterissa.

Suomen Onnin käsikirjoittaa ja ohjaa Heikki Paavilainen ja musiikista vastaa Jari Puhakka orkestereineen. Pääosissa nähdään Tangokuninkaalliset Marko Maunuksela ja Jenna Bågeberg sekä viihdetaiteilijat Pasi Vainionperä, Jessica Uussaari, Janus Hanski ja Ilkka Vainio. Suomen Onni nähdään myös marraskuussa konserttisaleissa ympäri Suomen.

 

Tanssileirillä opitaan tanssimaan ja kehittämään tanssitaitoja
– kurssitasoja aloittelijasta kokeneemmalle

Tanssileiri tuo Tangomarkkinoiden aikaan Seinäjoelle tanssin iloa, liikettä, energiaa ja naurua. Huippuopettajien johdolla harjoitellaan perinteisiä suomalaisia tanssilajeja ja uusia tuttavuuksia.  Tanssileirille voit osallistua rennolla tangomarkkinafiiliksellä yksin tai parin kanssa.

Suomen satavuotisjuhlallisuuksien kunniaksi keskiviikkona 5.7. sekä perusteet että keskitason kaksi ensimmäistä tuntia ovat maksuttomia kaikille! Silloin kaikki pääsevät tutustumaan suomalaiseen tangoon sekä fuskuun, reippaaseen, helppoon ja hauskaan kädenalitanssiin.

Mukana menossa ovat Suomen eturivin seuratanssiopettajat. Esimerkiksi television tähtitanssiohjelmassa keväällä opettavat tähdet Sami ja Jutta Helenius. Argentiinalaista tangoa opettaa kansainvälisesti menestyneet Pasi ja Maria Lauren ja West Coast Swingiin olemme valinneet Pohjois-Euroopan kärkinimistä Hanna Ojanahon ja Ville Immosen. Seuratanssin lumoa leirille tuovat pedagogiikan huippuosaajat Kati ja Joonas Kainulainen sekä Antti Törmänen ja monia muita.

 

Tangokadun Kruunu – viihteellinen ruoka- ja seurusteluravintola

Tangomarkkinat on kehittänyt viime vuosina ravintolavalmiuksiaan ruokapalvelujen tarjoamisessa. Tänä vuonna Tangokadulle avataan viihteellinen ruoka- ja seurusteluravintola Kruunu, jossa runsas pitohenkinen noutopöytä on katettuna tangokansalle torstaista lauantaihin neljän kattauksen voimalla. Tangonnälkää ei tarvitse Kruunussa nähdä, sillä jokainen kattaus on kuorrutettu Tangokuninkaallisten esiintymisillä.

Päivän kattausten jälkeen Kruunu muuttuu tangontäyteiseksi seurusteluravintolaksi, josta löytyy monipuolista ohjelmaa yön pikkutunneille.

 

Tango Finlandia -juhlakonsertti

Yksi tapahtuman monista kohokohdista on Tango Finlandia -juhlakonsertti Kisa-Areenalla perjantaina 7.7. Konsertin solisteina nähdään Tangokuningatar 2017, Tangokuningasfinalistit 2017 sekä Tangokuninkaalliset Erika Vikman, Marco Lundberg, Arja Koriseva, Jari Sillanpää, Amadeus Lundberg, Heidi Pakarinen, Kyösti Mäkimattila ja Teemu Roivainen.

Musiikista vastaa Puolustusvoimien varusmiessoittokunta kapellimestarinaan Tommi Suutarinen. AlfaTV taltioi konsertin ja se nähdään myöhemmin ilmoitettavana ajankohtana.

 

Tango Finlandia -palkinto

Perjantain juhlakonsertin yhteydessä jaetaan myös Tango Finlandia -palkinto. Tango Finlandia myönnetään tunnustuksena Suomen kansalaisen tai yhteisön ansiokkaasta toiminnasta tangokulttuurin kehittämisessä.

 

Aiemmat Tango Finlandia – palkitut:

2013 – Markus Allan
2012 – Mika Toivanen

2011 – Reijo Taipale

2010 – Heikki Hietamies

2009 – Finlanders

2008 – Jarmo Tinkala

2007 – Åke ja Leena Blomqvist

2006 – Arja Koriseva

2005 – Jari Sillanpää

2004 – Atso Almila ja Seinäjoen Kaupunginorkesteri

 

Tangomarkkinoiden ohjelmisto on kokonaisuudessaan nähtävillä osoitteessa: www.tangomarkkinat.fi

 

JUHLARAHA SUOMALAISELLE TANGOLLE

Kesäkuussa suunnitellaan julkaistavan hopeinen juhlaraha suomalaiselle tangolle. Suomen valtion omistama Suomen Rahapaja lyö juhlarahan valtiovarainministeriön päätöksestä.

”Juhlaraha on osa Suomi100-ohjelmaa ja ehdotamme ministeriölle juhlavuoden teeman mukaisesti yhdessä rakentunutta rahan ilmettä. Suomalaiset äänestivät viime kesänä suomalaisen suosikkitangon, jonka pohjalta juhlarahan design muotoillaan. Suosikkitangoksi valikoitui ylivoimaisella äänimäärällä Satumaa”, sanoo Suomen Rahapajan viestintäjohtaja Henna Karjalainen.

Juhlarahasta aiotaan julkaista samalla ilmeellä nimellisarvoltaan 10 euroa ja 20 euroa olevat versiot. Suomalainen tango -juhlarahan ilme julkaistaan toukokuussa. Juhlarahat ovat suomalaista työtä ja niillä on Avainlipputunnus.

 

www.tangomarkkinat.fi

www.facebook.com/seinajoentangomarkkinat