08.07.2010

Seinäjoen Tangomarkkinoiden Tango Finlandia -palkinto Heikki Hietamiehelle

Vuoden 2010 Tango Finlandia -palkinto myönnetään toimittaja-juontaja-kirjailija Heikki Hietamiehelle. Monien meriittien mies ja viihteen grand old man Hietamies toimi Tangomarkkinat-laulukilpailun juontajana vuosina 1985-1999.

Tango Finlandia myönnetään tunnustuksena Suomen kansalaisen tai yhteisön ansiokkaasta toiminnasta tangokulttuurin kehittämisessä. Palkinto on 10 000 euron suuruinen. Palkintosumman lahjoittaa Seinäjoen seudun elinkeinokeskus.

Palkinto jaetaan Tangomarkkinat-laulukilpailun Finaalin karsinnassa tänään torstaina 8.7. Ylen suorassa lähetyksessä, ja sen luovuttavat elinkeinojohtaja Mauri Hietala ja Seinäjoen kaupunginhallituksen puheenjohtaja Irene Turenius.

Tango Finlandian voittaja on voitostaan ilahtuneen yllättynyt: ”Kuka ei olisi tästä kunniasta hämmentyneen iloinen. Olen ollut Tangomarkkinoilla juontajan ominaisuudessa 15 vuotta, ja nähnyt, että tällä alalla olisi paljon palkittavia.”

”Itse olen pitänyt ohjenuoranani Yleisradion ajanvieteohjelmien pitkäaikaisen toimittajan ja esimiehen, Antero Alpolan neuvoa; Juontajan pitää muistaa, että hän on lavalla sivuhenkilö, ei tapahtuman päätähti. Mutta olen ollut tangolle ja Tangomarkkinoille uskollinen kaikki nämä vuodet, ja nyt tango palkitsi uskollisuuden,” Hietamies summaa.

”Olen alkanut ymmärtää miten tärkeää tango suomalaiselle viihteelle, meille suomalaisille ja varsinkin suomalaisille miehille on. Täällä ollaan mykkiä mököttäjiä, ja tango puhuu puhumattoman miehen puolesta. Tanssilavalla tangon aikana saa ottaa tytön syliin, ja artisti esittää tunteet tanssijan puolesta,” Hietamies kuvaa suhdettaan tangoon.

Huomenna perjantaina Seinäjoen Tangomarkkinoilla nähdään Suomalaisen Tangon Suurkonsertti, jossa juhlitaan kotimaisen tangon lisäksi Heikki Hietamiestä. Konsertissa kuullaan Hietamiehen suosikkitangoja, mm. Toivo Kärjen, Unto Monosen ja Olavi Virran tuotantoa.

”Tähän konserttiin on pyritty valitsemaan noin sadasta tangosta sellaiset, jotka ovat olleet pitkäikäisiä ja suosittuja kappaleita, mutta monesti ”vanhanaikaisina” syrjään jääneitä. Tähän konserttiin olen valinnut mukaan nimenomaan tanssittavia tangoja, niin vanhoja klassikoita kuin uudempia, klassikoiksi muodostuvia kappaleita,” summaa Hietamies konsertin sisältöä.

Heikki Hietamies on suomalainen toimittaja, juontaja, kirjailija ja koomikko. Hän on ollut vuosikymmenien ajan Apu-lehden toimittaja, ja sitä ennen televisiotoimittaja.

Hietamies tuli tunnetuksi Lauantaitanssien juontajana 1977-1985. Samoihin aikoihin hän veti toimittaja Esko Mustosen kanssa myös Lappeenrannan humppafestivaaleja. Silloin hänestä tuli koko kansan ”Humppa-Heikki”.

Hän on myös juontanut useita kilpailuja kuten Tangomarkkinoita ja Vihreät Niityt -iskelmätapahtuman yhteydessä käytävää Toivo Kärki -laulukilpailua.

Tango Finlandia – palkitut
2010 – Heikki Hietamies
2009 – Finlanders
2008 – Jarmo Tinkala
2007 – Åke ja Leena Blomqvist
2006 – Arja Koriseva
2005 – Jari Sillanpää
2004 – Atso Almila ja Seinäjoen Kaupunginorkesteri

Palkinnon jakajat
2010 – Seinäjoen seudun elinkeinokeskus
2007-2009 – Seinäjoen Energia Oy
2004-2006 – Härmän Kuntoutus Oy

Suomalaisen tangon taikaa…
– Seinäjoen Tangomarkkinat 7. – 11.7.2010

http://www.tangomarkkinat.fi