07.07.2016

Seinäjoen Tangomarkkinat: Tangotuomariston tunnelmia Tangokuningas Finaalin alla

– Tangokuningas 2016 kruunataan tänään torstaina Seinäjoen Tangomarkkinoilla

Seinäjoen Tangomarkkinoiden Tangolaulukilpailun tuomaristo kokoontui varhain torstaiaamuna Tangotoimistolle avaamaan tunnelmiaan illan Tangokuningas Finaalista, sen kokelaista sekä tuomarointityön haasteista. Hyväntuulinen joukko odotti selkeän innostuneesti iltaa ja siellä koettavia esityksiä, sillä varmaa voittajaehdokasta ei kisan erittäin korkean tason vuoksi ole vielä löytynyt.

Laulaja-näyttelijä Hanna-Riikka Siitonen totesi, että vasta tänään on varsinainen näytön paikka: ”Vaikka esimerkiksi lavan takana käydyillä henkilöhaastatteluilla on oma vaikutuksensa, ei tuomariston ja kilpailijoiden välillä vallitseville henkilökemioille voi antaa liikaa tilaa, sillä kuningas valitaan kuitenkin koko kansalle.”

Muusikko-maagikko-mentalisti Noora Karma oli Siitosen kanssa samoilla linjoilla, mutta muistutti Kuninkaan valinnan perustuvan heistä muodostuneeseen kokonaiskuvaan: ”Kuninkaan on pystyttävä esiintymään kokonaisvaltaisesti ja ottamaan tila ja yleisö haltuun niin laululavalla kuin sen ulkopuolellakin. Näimme eilen kaikki finalistit Paviljongissa ja laulutaitoa suuremmat vaihtelut huomasimme juuri yleisökontaktitilanteissa. Tuomariston valinta ei perustu pelkästään televisiossa nähtyyn muutaman laulun esitykseen.”

”Televisiokatsojat näkevät kilpailijoiden taipaleesta murto-osan tuomaristoon verrattuna. Tämä luo ristipainetta katsojien ja tuomariston välille myös siksi, että ammattituomariston kyky kuulla esimerkiksi laulajien vire- ja fraseeraustaitoja on hyvin erilainen kuin tavallisella musiikinkuluttajalla. Lisäksi tuomareiden pitää arvioida kenen henkinen kantti soveltuu musiikkibisnekseen ylipäätään. On syytä odottaa, että tuomaristoäänet eivät tule noudattamaan tarkoin eilen julkaistuja yleisösuosikkiääniä. Toivon, että meitä ei tuomita meidän tuomioistamme”, analysoi säveltäjä-tuottaja Esa Nieminen.

Vuoden 1996 Tangokuningas Tomi Markkola muistutti myös alueraatien osuudesta valintaprosessissa: ”On mahdollista, että alueraadit pudottavat superfinaalista pois tuomariston suosikit.”

Estraditaiteilija Helena Lindgren ei ole huolissaan, etteikö ryhmästä löytyisi tuomaristolle mieluista Tangokuningasta, mutta muistuttaa että kyse ei ole pelkästään vain tästä yhdestä illasta ja kilpailusta:

”Tuomaristo valitsee Tangokuninkaan, mutta vasta myöhemmin yleisö ratkaisee tuleeko hänestä todellinen megatähti.”

Tuomariston puheenjohtaja ja Tangomarkkinoiden taiteellinen johtaja Martti Haapamäki on tyytyväinen tuomaristoonsa: ”Tällä porukalla on paljon erilaista kokemusta, näkemystä ja vankkaa ammattitaitoa. Kaikilla on vahvoja näkemyksiä ja uskallusta esittää niitä ääneen. Tuomaristomme pyrkii olemaan rehellinen ja oikeudenmukainen, kuten jo sopimuksessakin edellytetään. Vaikka tuomaristo kuuntelee myös yleisön tuntemuksia, on tärkeää, että se noudattaa omaa visiotaan.”

Seinäjoen Tangomarkkinat Oy:n hallituksen puheenjohtaja Kalle Lähdesmäki arvioi, että Haapamäellä on kova työ jo pelkästään hallituksen kriteerit täyttävän tuomariston kokoamisessa: ”Hallituksemme miettii jatkuvasti tuomariston kehittämistä ja haluamme raadin, joka on osaamisalueeltaan riittävän monipuolinen.

Lisäksi ammattimaisuudesta emme tingi.” Lähdesmäki muistuttaa myös, että laulajien kehittymisen seuraaminen ja sen tukeminen on tärkeä osa tuomariston tehtäviä pelkän arvostelun sijaan: ”Arvostamme kokemusta, ja kehitystä pitää tapahtua ihan niin kuin vaikkapa urheilussa. Tilastojen valossa keskimäärin 3,7 kertaa pitää kilpailuihin osallistua, jotta kruunu tulee.”

Tiedotustilaisuuden päätteeksi julkaistiin pitkän linjan Tangomarkkinavaikuttajan, Ilkka ”Ile” Vainion uusi levy Villi Pyhäpoika.

Vainio viihdytti kuulijakuntaansa elämänmakuisilla tarinoillaan eri vaiheistaan Seinäjoella, joista ei jäänyt epäselväksi musiikin monitoimimiehen rakkaus kaupunkia ja festivaalia kohtaan. Mukana säestämässä oli myös levylläkin kuultava Janus Hanski.

Vainio antoi täyden tukensa tuomaristolle ja muistutti tehtävän olleen kunniatehtävä esimerkiksi Kari Tapiolle, joka jätti usein oman keikkakalenterinsa tyhjäksi päästäkseen tuomaroimaan Seinäjoelle.

Oman uutuuslevynsä hän arvioi lopuksi naurahtamalla sen olevan ”Yksinkertaisesti helvetin hyvä levy”.

Seinäjoen Tangomarkkinat 6. – 10.7.2016

– Tangokuningas Finaali 7.7.

– Liikuttava Tango – juhlakonsertti 8.7.

– Tangokuningatar Finaali 9.7.

www.tangomarkkinat.fi

www.facebook.com/seinajoentangomarkkinat