02.02.2016

Seinabo Sey ja Average White Band Pori Jazziin

Pori Jazzin ensi kesän ohjelmisto täydentyy kuudella esiintyjällä. Kirjurinluodon konserteissa nähdään heinäkuussa muun muassa ruotsalainen soul-komeetta Seinabo Sey, skotlantilainen soul- ja funk-yhtye Average White Band sekä norjalaiskokoonpano Jaga Jazzist.

Seinabo Sey on nopeasti noussut Ruotsin kiinnostavimpien artistitulokkaiden joukkoon. Vahvaäänisen laulajattaren pop-musiikissa kuuluvat vahvat soul-vaikutteet, ja hänen on povattu ponnistavan Ruotsin seuraavaksi maailmanlaajuiseksi tähtiartistiksi. Seinabo Sey julkaisi viime syksynä debyyttialbuminsa Pretend, jonka kypsä ote ja upeat kappaleet ovat keränneet kiitosta kansainvälisessä musiikkimediassa. Seinabo Sey esiintyy tänään tiistaina loppuunmyydyllä Helsingin Tavastialla.

Useimmat musiikkihistorian tärkeimmistä soul- ja funk-yhtyeistä ovat olleet kotoisin Yhdysvalloista, mutta skotlantilainen Average White Band on edustanut alan eurooppalaista osaamista ja lunastanut paikkansa rytmimusiikin ikonien joukosta. 1970-luvulla perustettu yhtye tunnetaan ehkä parhaiten “Pick Up The Pieces” -kappalestaan, joka nousi aikanaan Yhdysvaltain Billboard-listan kärkeen, myi miljoonia kappaleita ja varmisti sittemmin asemansa rytmimusiikin kiistattomana klassikkona. Moni myöhempien aikojen yhtye on saanut vaikutteita Average White Bandin musiikista, minkä lisäksi itseironisesti nimetyn kokoonpanon kappaleita on samplattu lukemattomilla hiphop- ja r&b-kappaleilla.

Norjalaista Jaga Jazzistia ei ole nähty ikinä Suomessa, vaikka yhtyeen The Stix -albumilta (2003) löytyy jopa kappale nimeltä “Suomi Finland”. Suomalaisia faneja Jaga Jazzist on taatusti kerännyt jo uransa alkuvuosina, jolloin yhtye tuli tunnetuksi yhtenä niin kutsutun nu-jazz-liikkeen kiinnostavimmista yhtyeistä. Läpimurtonsa Jaga Jazzist teki vuonna 2001 ilmestyneellä pitkäsoitollaan A Livingroom Hush, jonka muun muassa BBC valitsi vuoden parhaaksi jazzalbumiksi. Ninja Tune -merkille levyttävä yhtye yhdistää sävellyksissään elementtejä muun muassa jazzista, post-rockista ja elektronisen musiikin eri lajityypeistä. Jaga Jazzistin tuorein albumi Starfire ilmestyi viime vuonna.

Konserttiliput S-Etuhintaan 31.3. asti

Pori Jazzin pääkonsertit järjestetään ensi kesänä 14.-16. heinäkuuta. Uusia kiinnityksiä 51. kertaa järjestettävän festivaalin ohjelmistossa ovat myös yhdysvaltalaiskitaristi Lionel Loueke trioineen, brittikokoonpano Matthew Halsall & The Gondwana Orchestra sekä pianisti Kari Ikosen uuden Ikonostasis-projektin ensiesiintyminen, joka tuo Poriin legendaarisen yhdysvaltalaisrumpali Ra-Kalam Bob Mosesin sekä norjalaistrumpetisti Mathias Eickin. Kirjurinluodon ohjelmisto täydentyy lähiaikoina lukuisilla uusilla nimillä.

Pori Jazzin pääkonserttien pääsyliput ovat myynnissä S-Etuhintaan 31.3. asti. Lippujen hinta on toimituskuluineen alkaen 68 euroa (norm. 75 euroa), kun ostoksensa tekee S-Etukortilla. Myynnissä on myös kolmen päivän lippu, joka oikeuttaa sisäänpääsyyn kaikkiin Kirjurinluodon kolmeen pääkonserttiin. Pori Jazzin konserttiliput myy Ticketmaster Suomi.

www.porijazz.fi