20.07.2023

Savonlinnan Oopperajuhlille on myönnetty Ekokompassi-sertifikaatti

Savonlinnan Oopperajuhlien ympäristötyölle on myönnetty Ekokompassi-sertifikaatti 20.7.2023. Ekokompassi on Suomen luonnonsuojeluliiton ympäristöjärjestelmä, joka keskittyy organisaation konkreettisiin toimenpiteisiin ympäristökuormituksen vähentämiseksi.

Ekokompassi perustuu kymmeneen kriteeriin, jotka organisaation tulee täyttää. Ekokompassi myönnetään organisaatiolle, joka on tunnistanut merkittävimmät ympäristövaikutuksensa, laatinut ympäristöohjelman ja toteuttaa sitä. Ekokompassin avulla voidaan vähentää ja seurata organisaation ympäristövaikutuksia.

”Olemme näiden kymmenen kriteerin kautta muun muassa kartoittaneet ympäristöasioidemme nykytilan ja tunnistaneet ne kohdat, joista syntyy suurimmat ympäristövaikutukset. Lisäksi olemme laatineet ympäristöohjelman, jossa näkyy asettamamme tavoitteet ja toimenpiteet ympäristövaikutusten minimoimiseksi”, kertoo Oopperajuhlien vastuullisuustyötä koordinoiva Johanna Lahtinen.

Savonlinnan Oopperajuhlat on ympäristöohjelmassaan sitoutuneet muun muassa pienentämään hiilijalanjälkeä, suosimaan paikallisia tuotteita ja palveluita sekä seuraamaan ympäristötyölle asetettuja tavoitteita.

”Oopperajuhlien välitön lipunostajien kautta syntynyt tulovaikutus oli vuonna 2022 Savonlinnan talousalueelle noin 20 miljoonaa euroa. Tuomme siis alueelle paljon hyvää, mutta on selvää, että kuukauden kestävä festivaali aiheuttaa myös kuormitusta. Sertifikaatti on hieno tunnustus tekemällemme vastuullisuustyölle sekä erityisen tärkeä työkalu ympäristötyömme kehittämiseen ja jatkamiseen”, Oopperajuhlien kaupallinen johtaja Mika Nevalainen.

Hyviä esimerkkejä Oopperajuhlien ympäristöteoista on muun muassa se, että käytössä olevat tilat lämpenevät kaukolämmöllä, josta noin 85 % tuotetaan uusiutuvalla, paikallisen ja lähialueen metsätalouden sivutuotteena syntyvällä hakkeella.

Puvustuksessa ja lavastuksessa käytettävien materiaalien vähentämiseksi kaikki mahdollinen pyritään hyödyntämään joko valmiina kappaleina tai kierrättämällä materiaalia. Kankaiden hukkapalat lahjoitetaan päiväkodeille ja kouluille askartelumateriaaliksi. Myös esimerkiksi myynnissä olevat oheistuotteet on vastuullisesti valittu, ja paperiset esitteet ja käsiohjelmat painetaan joutsenmerkitylle paperille.

Kaikissa alihankkija- ja kumppanivalinnoissa kiinnitetään huomiota toimijoiden omaan vastuullisuuteen.

Oopperajuhlien verkkosivuilla oleva vastuullisuussivu on kesän aikana uudistettu ja kaikki vastuullisuustiedot ja –teot ovat nyt helposti asiakkaiden ja kumppaneiden luettavissa täällä.

Savonlinnan Oopperajuhlat on kansainvälisesti tunnetuin suomalainen kulttuuritapahtuma ja yksi merkittävimpiä matkailukohteitamme. Kuukauden mittaisella festivaalilla käy vuosittain jopa 70 000 oopperavierasta. Ooppera Savonlinnassa on kokonaisvaltainen kokemus. Kansainvälisesti korkeatasoiset esitykset ja konsertit, Olavinlinnan tunnelma ja kesäilta Saimaan äärellä kuuluvat erottamattomasti yhteen.  Oopperajuhlia on järjestetty vuodesta 1912 Olavinlinnassa. Festivaalilla työskentelee noin 1000 kausityöntekijää ja sen tulovaikutus Savonlinnan talousalueelle oli vuonna 2022 noin 20 miljoonaa euroa. Tapahtuman merkittävin tulonlähde on oma varainhankinta ja lipunmyynti, jonka osuus liikevaihdosta on noin 85 % Oopperajuhlien tuotannosta, lipunmyynnistä ja markkinoinnista vastaa voittoa tavoittelematon Savonlinnan Oopperajuhlien Kannatusyhdistys ry. Oopperajuhlia vietetään 1.–30.7.2023. oopperajuhlat.fi

Festivaalin sivuille

Lisää aiheesta

19.06.2024

Olavinlinna täyttää pian 550 vuotta – Savonlinnan Oopperajuhlien 2025 ohjelmistossa huippuhetkiä eri vuosikymmeniltä

Olavinlinna on maailman pohjoisin meidän päiviimme säilynyt keskiaikainen linna. Se on korvaamatonta kulttuuriperintöä ja ainutlaatuinen oopperanäyttämö. Kesällä 2025 linna seisoo parrasvaloissa Savonlinnan Oopperajuhlilla: Olavinlinnan 550 vuotisjuhlavuoden ohjelmistossa nähdään suosikkituotantoja edellisiltä vuosikymmeniltä. Paluun tekevät mm. Viimeiset…

26.03.2024

Savonlinnan Oopperajuhlat: Waltteri Torikan juhlakonsertti Olavinlinnassa 3.8.2024

Waltteri Torikka juhlistaa 40-vuotispäiväänsä Olavinlinnassa Savonlinnan Oopperajuhlien yhteydessä lauantaina 3.8. kello 16. Ainutlaatuisessa juhlakonsertissa Torikan kanssa lavalle nousevat Kuopion kaupunginorkesteri kapellimestarinaan James Sherlock sekä yllätysesiintyjiä. “Luvassa on takuulla ainutkertainen ilta ja unohtumaton konserttielämys meille kaikille!…

19.03.2024

Tšekkiläisen kulttuurin superkesä Savonlinnan Oopperajuhlilla – ooppera-, valokuva- ja olutkulttuuria

Savonlinnassa on ensi kesänä mahdollista nauttia tšekkiläisestä kulttuurista monipuolisesti. Savonlinnan Oopperajuhlilla vieraileva maineikas Prahan kansallisooppera tuo Olavinlinnaan yhden tšekkiläisen oopperakulttuurin merkittävimmistä teoksista, sekä konsertoi muun muassa sopraano Karita Mattilan kanssa. Tšekkiläisen kulttuurin päivän voi päättää…