06.08.2009

Savonlinnan Oopperajuhlilla vieraili noin 65 000 kävijää

Savonlinnan Oopperajuhlien tilaisuuksissa vieraili noin 65 000 kävijää, joista maksullisissa esityksissä yli 53 000.

Oopperajuhlat jäi hieman lipunmyyntitavoitteestaan, vaikka konserttien täyttöaste nousi peräti 30 prosenttia ja oopperoidenkin täyttöaste ylitti 85 prosenttia. ”Myynnin hienoinen jättämättä aiheutui lähinnä yritysryhmien kokojen pienenemisestä. Kesä- ja heinäkuun aikana teimme kaikkien aikojen myyntiennätyksen ja pääsimme hyvin lähelle budjettitavoitettamme. Oopperajuhlien 2009 onnistuneella taiteellisella toteutuksella oli tässä keskeinen rooli. Kauden lopullinen tulos selviää syksyn aikana kun kulurakenteen toteuma selviää”, kommentoi oopperanjohtaja Jan Hultin.

Oopperajuhlakauden uutuustuotannon, Puccinin Madama Butterflyn näki lähes 16 000 katsojaa. Muina omina tuotantoina kuultiin Arrigo Boiton Mefistofele, Puccinin Turandot ja Donizettin Lucia di Lammermoor. Kauden vierailutalo oli Palermon Teatro Massimo, joka esitti teosparin Cavalleria rusticana & Pajatso sekä Bellinin oopperan Puritaanit.

Oopperajuhlat kiinnosti myös tiedotusvälineitä. Juhlille akkreditoitui peräti 224 median edustajaa, joista 46 oli ulkomaalaisia. Keskieurooppalaisen median lisäksi erityisen paljon toimittajia vieraili Venäjältä ja Kiinasta. Kiinalaistoimittajien runsaus selittyy osin Savonlinnan Oopperajuhlien vierailulla ensi syksynä Beijing Music Festivalilla, jonne Oopperajuhlat vie Verdin Macbeth-oopperan.

Savonlinnan Oopperajuhlat järjestetään ensi vuonna 2.–31.7.2010. Juhlakauden uutuusooppera on Puccinin Tosca, nimirooliossa Oopperajuhlien Vuoden taiteilija Kristin Lewis. Muina omina oopperatuotantoina kuullaan Bizet’n Carmen, Madama Butterfly ja Lucia di Lammermoor.

Kesällä 2010 järjestetään myös ensimmäinen Savonlinnan Oopperajuhlien kansainvälinen laulukilpailu. Kilpailun tuomaristo koostuu kansainvälisten oopperatalojen johtajista ja ohjelmistossa on ainoastaan ooppera-aarioita. Kilpailun ensimmäisen palkinnon suuruus on 20 000 euroa.

Ensi kesän konserttitarjonnassa on Vuoden taiteilijan konsertin lisäksi Lucia Alibertin konsertti Savonlinnasalissa sekä Elina Garančan konsertti Olavinlinnassa 11.7. Kesän 2010 vierailutalo on Tukholman Kuninkaallinen ooppera, joka esittää Mozartin oopperan Figaron häät sekä Straussin Elektran.

Savonlinnan Oopperajuhlat lyhyesti
Savonlinnan Oopperajuhlat on kansainvälisesti tunnetuin suomalainen kulttuuritapahtuma ja yksi merkittävimpiä matkailukohteitamme. Savonlinnan Oopperajuhlat on vuosien saatossa kasvanut kuukauden mittaiseksi kansainväliseksi festivaaliksi. Juhlien kävijämäärä on yli 60 000 vierasta vuodessa, siitä runsaat 10 prosenttia on ulkomaalaisia.

Etusivu