03.08.2023

Savonlinnan Oopperajuhlilla kävi noin 62 000 vierasta – Romeo ja Julia nousi yleisön suosikiksi

Savonlinnan Oopperajuhlien kävijämäärä oli kesällä 2023 noin 62 000, mikä oli vuoden 2022 tasolla. Euromääräisessä lipunmyynnissä tehtiin uusi ennätys. Kesän odotetuin teos oli uudistettu Taikahuilu. Romeosta ja Juliasta kehkeytyi oma ilmiönsä, joka herätti erityistä huomiota sosiaalisessa mediassa. Outi Tarkiaisen A Room of One´s Own -teos sai Suomen ensiesityksensä Savonlinnassa.  

Savonlinnan Oopperajuhlilla kävi kesällä 2023 noin 62 000 vierasta, mikä sisältää niin Olavinlinnan esitykset, konsertit, päivänavaukset kuin muutkin tapahtumat. Oopperaesityksiin myytyjen lippujen määrä nousi edellisestä kesästä. Oopperajuhlien päivänavausten ja Timo Mustakallio -laulukilpailun loppukilpailun striimilähetykset keräsivät heinäkuun aikana yhteensä 75 000 katselukertaa. Ulkomaisten lipunostajien määrä kasvoi noin 10 % ja oli hieman yli 8 % Oopperajuhlien kokonaiskävijämäärästä. Eniten kansainvälistä yleisöä tuli Pohjoismaista, Iso-Britanniasta ja Saksasta.  

“Savonlinnan oopperajuhlakesä 2023 sujui erinomaisesti. Tuotannot onnistuivat suunnitelmien mukaan ja yhteishenki henkilökuntamme keskuudessa oli erityisen hieno. Korona-ajan haasteet sairastumisineen ja muine epävarmuuksineen ovat nyt jääneet taakse. Taloudellisesti vuoden 2023 hyvä lipunmyyntitulos sekä ennätyksellisen vauhdikas ennakkomyynti vuodelle 2024 antavat meille luottavaiset tulevaisuuden näkymät. Vahvistimme tänä kesänä lukuisia taiteellisia ja strategisia tavoitteitamme, mikä näkyy niin kansainvälisen yleisön kasvuna, kansainvälisen yhteistyön lisääntymisenä muiden oopperatoimijoiden kanssa kuin kansainvälisten huipputaiteilijoiden sitoutumisena Oopperajuhlille”, toteaa taiteellinen johtaja Ville Matvejeff.  

Kesän 2023 ohjelmistossa nähtiin Charles Gounod’n Romeo ja Julia Amy Lanen ohjauksena, W. A. Mozartin Taikahuilu Erik Söderblomin uudistamana sekä Kari Heiskasen ohjaus Gioacchino Rossinin Sevillan parturista. Viimeisellä viikolla Oopperajuhlilla vieraili Theater Hagen, jonka tuotantoina olivat klassikkomusikaali Viulunsoittaja katolla sekä kahden oopperan ilta: Béla Bartókin Herttua Siniparran linna ja Outi Tarkiaisen A Room of One´s Own.  

Kuluneen kesän huippuhetkiin kuului oopperan maailmantähti Lisette Oropesan esiintyminen pääroolissa Romeossa ja Juliassa. Tämän hetken ylistetyimpiin oopperalaulajiin lukeutuva Oropesa piti myös oman soolokonsertin Olavinlinnassa. Konserttitarjontaan sisältyi myös Samu Haberin konsertti big bandillä laajennetun orkesterin kanssa. 

Oopperajuhlat koetaan suurena elämyksenä 

Oopperajuhlat saavutti myyntitavoitteensa vuonna 2023. Euromääräinen myynti ylittyi viime vuodesta. Omien tuotantojen täyttöaste oli korkea, yli 80 %, ja vierailunäytännöistä erityisesti Viulunsoittaja katolla myi hyvin. 

“Oopperajuhlien euromääräinen myynti oli historian korkein, vaikka kuluttajien ostokäyttäytyminen on pandemian jälkeen muuttunut. Oopperajuhlien lipunmyynti oli poikkeuksellisen vilkasta etenkin juhlakaudella, kun osa yleisöstä teki kesälomasuunnitelmansa viime hetkellä. Matkatoimistot ja kanta-asiakkaamme ostavat kuitenkin lippunsa edelleen hyvissä ajoin. Asiakkaiden suositteluhalukkuutta mittaava Net Promoter Score oli lähes 80, mikä tarkoittaa, että Oopperajuhlat koetaan suurena ja muillekin suositeltavana elämyksenä”, toteaa kaupallinen johtaja Mika Nevalainen. 

Oopperajuhlien kävijöistä matkailijoiden osuus oli 88 %. Savonlinnassa yöpyneitä oli 65 % ja päiväkävijöitä 23 %. Paikallisen yleisön osuus oli 12 %. Oopperajuhlien tulovaikutus Savonlinnan talousalueelle saadaan arvioitua syyskuuhun mennessä.  

Outi Tarkiainen nousi Olavinlinnan lavalle ensimmäisenä naispuolisena oopperasäveltäjänä 

Mozartin Taikahuilu on Oopperajuhlien sukupolvikokemus, jonka 50-vuotiaan suomenkielisen ohjauksen on nähnyt nyt jo yli 250 000 ihmistä. August Everdingin vuonna 1973 ohjanneen teoksen uudelleenohjasi tänä kesänä Erik Söderblom, ja esitykset johti Oopperajuhlilla debyyttinsä tehnyt kapellimestari Sakari Oramo. Rooleissa esiintyivät kotimaiset kärkinimet Tuuli Takala, Mika Kares, Waltteri Torikka, Tuomas Katajala, Anu Komsi sekä nuoren polven tähdet Johan Krogius, Iris Candelaria ja Markus Suihkonen

Amy Lanen ohjaama Romeo ja Julia nousi yleisön ja median suosikiksi. Visuaalisesti näyttävän ja koskettavan ohjauksen kuvat levisivät sosiaalisessa mediassa runsaasti. Teosta on esitetty Suomessa aiemmin harvoin. Kanadalaiskapellimestari Yves Abelia kiiteltiin tyylinmukaisesta tulkinnasta, ja Savonlinnan omaa Oopperajuhlaorkesteria ja -kuoroa ylistettiin. Päärooleissa loistivat sopraanot Lisette Oropesa ja Marjukka Tepponen sekä tenorit Amitai Pati ja Antonio Poli. 

Ohjelmistoon palannut Rossinin Sevillan parturi nauratti ja hauskuutti jälleen. Vuonna 2019 ensi-iltansa saaneen tuotannon on ohjannut Kari Heiskanen ja puvut suunnitellut Teemu Muurimäki. Tuotannon kapellimestarina toimi Michele Gamba, jonka sairastuttua viimeisen esityksen johti lyhyellä varoitusajalla Oopperajuhlien taiteellinen johtaja, kapellimestari Ville Matvejeff. 

Saksasta vieraillut oopperatalo Theater Hagen toi Olavinlinnaan Oopperajuhlien historian ensimmäisen musikaalin Viulunsoittaja katolla. Ukrainaan sijoittuva klassikkoteos oli nykytapahtumien valossa erityisen ajankohtainen. Hagenilaiset tarjosivat myös säveltäjä Outi Tarkiaisen vuonna 2022 kantaesitetyn esikoisoopperan A Room of One’s Own (Oma huone) Suomen ensiesityksen. Kyseessä oli ensimmäinen naisen säveltämä ooppera Oopperajuhlilla. Lisäksi kahden oopperan illassa nähtiin Béla Bartókin Herttua Siniparran linna

Osana Oopperajuhlia järjestettiin 32. kerran nuorille suomalaisille klassisen laulun opiskelijoille suunnattu valtakunnallinen Timo Mustakallio -laulukilpailu. Suurta potentiaalia ja tulevaisuuden kykyjä etsivän kilpailun voitti sopraano Iirisilona Segerstam. Suomen Kulttuurirahaston Eero Rantalan rahaston palkinnon sai baritoni Gabriel Kivivuori Sereno

Oopperajuhlilla muistettiin kesäkuussa edesmennyttä suomalaista mestarisäveltäjä Kaija Saariahoa. Muistokonsertissa kuultiin Saariahon laulu-, soolo- ja kamarimusiikkiteoksia muun muassa Anu Komsin, Anssi Karttusen, Silja Aallon ja Sakari Oramon tulkitsemina. Oopperajuhlat oli mukana myös ensimmäisen Olavinlinna Goes Pride -tapahtuman järjestämisessä. 

Suuri oopperakesä 2024 – Nabuccoon ja Lohengriniin poikkeuksellisen suuri kysyntä 

Ensi kesänä Savonlinnan Oopperajuhlia vietetään 5.7.–4.8.2024. Suuren oopperakesän uutuustuotanto on Giuseppe Verdin menestysooppera Nabucco, jonka ohjaa palkittu Rodula Gaitanou. Merkittävistä kuoro-osuuksistaan tunnetun oopperan päärooleissa loistavat oman Oopperajuhlakuoron ohella Gabriele Viviani, Angela Meade, Oksana Dyka ja Mika Kares. 

Paluun ohjelmistoon tekee Wagnerin Lohengrin, jossa Karita Mattila tekee oopperaroolidebyyttinsä Oopperajuhlilla. Ennakkokysyntä Nabuccoon sekä Mattilan tähdittämään Lohengriniin on ollut poikkeuksellisen suurta, ja heinäkuun loppuun mennessä jo 25 % lipuista oli varattu. Kesällä 2024 nähdään myös klassikkotuotanto Mozartin Don Giovannista. Pääroolissa laulavat ukrainalaistaustainen Yuriy Yurchuk ja Waltteri Torikka

Vierailevat oopperatalot tulevat Ruotsista ja Tsekistä. Norrlandsoperan tuo Olavinlinnaan Kaija Saariahon Adriana Materin. Prahan kansallisooppera tarjoilee kaksi merkkiteosta: Leoš Janáčekin säveltämän ja oopperamaailman radikaalin Calixto Bieiton ohjaaman Katja Kabanovan sekä 200-vuotisjuhlaansa viettävän Bedřich Smetanan Myydyn morsiamen. 

Konsertoimaan Olavinlinnaan saapuu unkarilainen pianotähti Peter Bence, jonka kansainvälinen suosio räjähti Youtubessa ilmiöksi muodostuneiden virtuoosisten ja loop-pedaaleita hyödyntävien Michael Jackson -sovitusten myötä. 

Savonlinnan Oopperajuhlien 2024 liput ovat nyt myynnissä -5-10 % ennakkohintaan osoitteessa lippu.fi. 

Festivaalin sivuille

Lisää aiheesta

29.11.2023

Ohjaaja-valokuvaaja Viivi Huuska toteutti Savonlinnan Oopperajuhlien festivaali-ilmeen ensi kesälle

Ohjaaja ja valokuvaaja Viivi Huuska toteutti Oopperajuhlien kesän 2024 ilmeen yhdessä meikkaaja-maskeeraaja Saara Sarvaksen kanssa. Ilmeen teemana on ”ooppera tulee iholle”. Kahden ihmisen kasvoille on kuvitettu Olavinlinna, Nabuccon kasvoja korostaa salama, Myyty morsian on täynnä iloa…

15.11.2023

Enston hallituksen puheenjohtaja Marjo Miettinen jatkaa Savonlinnan Oopperajuhlien valtuuston puheenjohtajana

Savonlinnan Oopperajuhlien Kannatusyhdistyksen uusi, lokakuussa nimetty valtuusto on valinnut keskuudestaan puheenjohtajakseen Ensto Oy:n hallituksen puheenjohtajan Marjo Miettisen, joka jatkaa tehtävässä. Miettinen toimi tehtävässä myös valtuuston edellisen kauden kaksi viimeistä vuotta, kun hänen edeltäjänsä Johanna Lamminen valittiin Oopperajuhlien…

06.11.2023

Karita Mattila ja Prahan kansallisooppera esiintyvät yhteisessä konsertissa Savonlinnan Oopperajuhlilla ensi kesänä

Kesän 2024 vierailija Prahan kansallisooppera esittää oopperakonsertissa Olavinlinnassa keskiviikkona 31.7.2024 tšekkiläisen oopperan keskeisiä teoksia. Prahan solistikunta täydentyy konsertissa upealla tavalla, kun Karita Mattila, eräs sukupolvensa merkittävimmistä Janáček-sopraanoista, tulkitsee Jenufa-osuudessa Kostelnička Buryjovkan dramaattista roolia, nyt ensi…