03.02.2020

Savonlinnan Oopperajuhlilla hiukset nostattava kesä – ruotsalaisen muotoilijan visiossa kesän ilme luotiin hiuksista

”Hius on kiinnostava. Se voi olla niin uskomattoman kaunis ja samaan aikaan ällöttävä ja epämiellyttävä”, sanoo Martin Bergström. Mm. Voguelle, Volvolle, Ikealle ja Fiskarsille työskennellyt ruotsalainen suunnittelija on luonut ilmeen Savonlinnan Oopperajuhlien kesälle 2020. Hän muotoili peruukista Olavinlinnan.

Ruotsissa ja Suomessa työskentelevä Martin Bergström on alun perin muotisuunnittelija, mutta hän on luonut myös visuaalisia toteutuksia, lavastuksia, printtejä, sisustussuunnitelmia ja installaatioita. Hiusten lisäksi häntä ovat innoittaneet myös mm. hedelmät, hajoavat kankaat, mustetahrat ja unohdetut käsityötekniikat.

”Kuten kaikissa töissäni, tässäkin minulle oli tärkeää luoda Olavinlinna aitona ilman retusointeja tai kuvanmuokkausta, ja se oli haastavaa. Visioni toteuttaminen vaati valtavan määrän testausta. Malli istui lopulta linna päässään lähes kahdeksan tuntia”, Bergström kertoo.

Myös jokainen Savonlinnan Oopperajuhlilla ensi kesänä esitettävistä oopperateoksista sai oman ilmeensä. Lähtökohtana oli luoda jotakin yhtä hiuksia nostattavaa ja ajatuksia kohottavaa kuin hyvä oopperakokemus itse. ”Kuuntelin musiikkia uudelleen ja uudelleen, etsin olennaista lukemalla ja tutkimalla. Lopulta suodatin kaiken symboleiksi. Mukana on sekä klassisia yhdistelmiä, kuten Carmen punaisessaan, että abstrakteja tulkintoja, kuten Kuningas Rogerin naamio”, Bergström sanoo.

Savonlinnan Oopperajuhlia vietetään tänä kesänä 3.7.–1.8. Ohjelma on festivaalin tuoreen taiteellisen johtajan Ville Matvejeffin ensimmäinen. Matvejeff tuo Oopperajuhlille uuden polven tekijöitä, kuten palkitun puolalaissyntyisen ohjaajan Krystian Ladan sekä kiinnostavia nuoria kapellimestareita ja laulajia, jotka vierailevat Savonlinnassa ensimmäistä kertaa. Ohjelmiston uutuus on maailmalla nouseva Kuningas Roger, joka esitetään nyt ensimmäistä kertaa näyttämöllä Suomessa. Olavinlinnassa nähdään myös barokkiooppera Julius Caesar ja Werther, klassikot Carmen, La traviata ja Sevillan parturi sekä Karita Mattilan 60-vuotisjuhlakonsertit ja pohjoismaisesta mystiikasta ammentava, Vikings-sarjasta tuttu Wardruna. Vieraileva oopperatalo on Kroatian kansallisooppera Euroopan kulttuuripääkaupungista Rijekasta.

Bergströmin hiustaide jatkaa maineikkaiden suunnittelijoiden visualisointeja, joissa tiivistyvät kunkin oopperakesän ohjelmisto ja teemat. Viime vuonna muotoilija Laura Väinölä loi ilmeen kukista.

Katso video: https://youtu.be/0eQx8_0VDYU

Savonlinnan Oopperajuhlat 2020: operafestival.fi