05.07.2017

Savonlinnan Oopperajuhlilla avajaisviikonloppu – Lipunmyynti kesälle 2018 alkaa torstaina

Oopperajuhlat käynnistyy perjantaina Savonlinnassa. Festivaalin avaavat Mozartin hyväntuulinen Ryöstö seraljista ja Aulis Sallisen uusi vokaaliteos Linna vedessä, kronikka lausujalle, laulajille, orkesterille – ja Olavinlinnalle. Kauden kolmas uutuus on Rigoletto Sir David McVicarin hengästyttävän rohkeana ohjauksena. Runsaan ohjelmiston rinnalla avautuu myös lipunmyynti todellisten klassikoiden oopperakesään 2018.

Juhlat avaa Katariina Lahden uusi ohjaus Mozartin oopperasta Ryöstö seraljista perjantaina 7.7. Rooleissa nähdään kiinnostavia solistivierailta, kuten Mirella Bunoaica, Hulkar Sabirova, Lucrezia Drei, Claire de Sévigné ja Sebastian Wirnitzer, sekä vahvassa kansainvälisessä nousussa olevat Tuomas Katajala ja Jussi Myllys. Esitykset johtaa Christoph Altstaedt.

Avajaisviikonloppuna juhlitaan satavuotiasta Suomea. Aulis Salliselta kuullaan uusi vokaaliteos, järjestyksessään jo neljäs kantaesitys Oopperajuhlilla (8.7.). Linna vedessä on Lassi Nummen tekstiin perustuva kronikka, kunnianosoitus Suomelle ja Olavinlinnalle. ”Olavinlinna niin kuin kaikki linnat ovat osa meidän itsenäisyyttämme. Itsenäisyytemme ei ole mikään itsestäänselvyys, vaan sen eteen on tehty paljon ja sitkeästi työtä. Sen uskon olevan päälauseita tässä teoksessa”, Sallinen kuvaa. Katso myös Aulis Sallisen haastattelu videolta täällä.

Ville Matvejeffin johtamassa konsertissa laulavat Tiina-Maija Koskela, Tuija Knihtilä, Jussi Myllys ja Tommi Hakala. Kertojana esiintyy näyttelijä Jukka-Pekka Palo. Katso videolta, mitä Tommi Hakala kertoo teoksen nostattamista tunnoistaan. Ohjelmistoon palaa 8.7. myös Sallisen väkevä Kullervo, joka vangitsi yleisön viimeksi vuonna 2014.

Skotlantilaisen ohjaajan Sir David McVicarin Rigolettosta on luvassaraivokas ja rohkea tulkinta. 10.7. alkavat esitykset johtaa ranskalainen Philippe Auguin, ja päärooleissa laulavat Kiril Manolov, Claudio Otelli, Rame Lahaj ja Ivan Magri sekä suomalaistähdet Tuuli Takala, Hanna Rantala, Mika Kares ja Petri Lindroos.

Omien tuotantojen ohella juhlilla nähdään Suomessa harvinaisia oopperahelmiä kahden vierailevan oopperatalon esityksinä. Moskovan Bolshoi-teatterin ja Madridin Teatro Realin myötä Savonlinnan Oopperajuhlat tulee järjestäneeksi ulkomaisten huipputalojen vierailuja Olavinlinnassa jo 30 vuoden ajan.

Oopperan ohella kesäilloissa kuullaan keveämpiä konsertteja. Iiro Rantala ottaa varaslähdön juhlille 6.7. ja juhlat päättyvät J. Karjalaisen konserttiin Olavinlinnassa 6.8.

Tutustu Oopperajuhlien koko ohjelmistoon täällä.

Kesä 2018 hellii oopperanystäviä

Ensi vuonna Oopperajuhlilla nähdään aivan uusi, romantiikan ajan Pietariin sijoittuva Tšaikovskin Patarouva.  ”Olavinlinnaan syntyy tyylikkään kaunis ja viihdyttävän visuaalinen esitys. Hieno musiikki antaa mahdollisuuden tuoda mukaan yllätyksellisyyttä ja myös aivan erityistä näyttävyyttä”, kertoo ohjaaja Jere Erkkilä. Katso ohjaajan koko haastattelu täällä. Esitykset johtaa Alexander Vedernikov, joka on hiljattain nimitetty Tanskan kuninkaallisen oopperan ylikapellimestariksi 2018 alkaen.

Vahvat tarinat jatkuvat Vilppu Kiljusen ohjaamassa Faustissa, joka syntyy uudelleen 16 vuoden tauon jälkeen, ja Otellossa, jonka johtaa Hannu Lintu. Ohjelmistossa nähdään myös Oopperajuhlien rakastettu Madama Butterfly.

Ensi kesän vieras on italialainen Festival Puccini Toscanasta, säveltäjän kotiseudulta. Todelliset Puccini-asiantuntijat tuovat näyttämölle verevää draamaa, Toscan ja Turandotin.

Lipunmyynti kesän 2018 esityksiin käynnistyy Lippupisteen verkkokaupassa ja toimipaikoissa sekä Oopperajuhlien omassa lipunmyynnissä torstaina 6.7. klo 9.

Savonlinnan Oopperajuhlat on kansainvälisesti tunnetuin suomalainen kulttuuritapahtuma ja yksi merkittävimpiä matkailukohteita. Oopperajuhlat on yli sadan vuoden aikana kasvanut kuukauden mittaiseksi kansainväliseksi festivaaliksi. Sen kävijämäärä on noin 60 000 vierasta vuodessa, siitä runsaat 10 prosenttia tulee ulkomailta. Ooppera Savonlinnassa on kokonaisvaltainen elämys, joka muodostuu korkeatasoisista oopperaesityksistä ja konserteista, keskiaikaisen Olavinlinnan ainutlaatuisesta tunnelmasta ja kesäisestä Savonlinnasta luonnonkauniine ympäristöineen. Savonlinnasta on tullut käsite oopperanystävien keskuudessa kautta maailman. Vuonna 2017 budjetti on n. 8 M€, noin 84 % on omarahoitusta ja 16 % avustuksia (Opetus- ja kulttuuriministeriö, Savonlinnan kaupunki).

Savonlinnan Oopperajuhlat järjestetään 7.7.-4.8.2017.