17.10.2023

Savonlinnan Oopperajuhlien yleisön ja henkilökunnan taloudellinen vaikutus alueelle noin 20 miljoonaa euroa

Tapahtumakyselyn mukaan vuonna 2023 Oopperajuhlille lipun ostaneiden matkailijoiden välitön matkailukulutus oli noin 17,3 miljoonaa euroa. Oopperajuhlilla työskentelee kahden kuukauden ajan lähes 1000 kausityöntekijää, joista useat muuttavat kesäksi muualta Savonlinnaan ja tuovat myös perheen mukanaan. He tuovat kaupunkiin myös merkittävästi taloudellista hyötyä.

Välitön 17,3 miljoonan euron matkailukulutus jakaantui seuraavasti: yöpyneet 14 808 000 € ja päiväkävijät 2 522 000 €. Eniten rahaa matkailijat käyttivät majoitus- ja ravintolapalveluihin pääsylippujen lisäksi. Kun huomioidaan matkailukulutuksen lisäksi kausityöntekijöiden rahankäyttö, voidaan festivaalin tulovaikutuksen arvioida olleen noin 20 miljoonaa euroa.

”Kyselyn tulokset osoittavat sen, että Oopperajuhlien vetovoima ja vaikuttavuus talousalueella ovat kesä-heinäkuussa merkittävät. Tiivis yhteistyö kaupungin sekä majoitus- ja ravintolayritysten kanssa myös tulevaisuudessa auttaa saamaan parhaan tulovaikutuksen seutukunnalle. Meillä on tällä saralla vielä paljon saavutettavaa yhdessä, esimerkiksi matkailijan viipymää pidentämällä ja ulkomaalaisten matkailijoiden määrää kasvattamalla”, Oopperajuhlien kaupallinen johtaja Mika Nevalainen kertoo.

Oman taloudellisen vaikutuksen kaupunkiin tuovat myös sadat festivaalin kausityöntekijät, jotka muuttavat Savonlinnaan kesäksi ja osa tuo perheen mukanaan. Kausihenkilökunnan kulutusta ei ole tutkittu, mutta Oopperajuhlat arvioi sen olevan merkittävä, sillä kausityöntekijät asuvat ja kuluttavat perheineen parin kuukauden ajan Savonlinnassa.

Savonlinnan Oopperajuhlilla kävi viime heinäkuussa noin 62 000 vierasta. Oopperajuhlat saavutti myyntitavoitteensa ja euromääräinen myynti oli historian korkein. Ulkomaisten lipunostajien määrä kasvoi noin 10 % ja oli hieman yli 8 % kokonaiskävijämäärästä. Eniten kansainvälistä yleisöä tuli Pohjoismaista, Iso-Britanniasta ja Saksasta. Näyttää siltä, että näistä maista kiinnostus on suurta myös ensi kesän ohjelmistoa ja festivaalia kohtaan.

”Ohjelmiston tehtävänä on osaltaan innostaa matkailijoita viipymään pidempään sekä houkuttelemaan lisää ulkomaalaisia matkailijoita heinäkuussa Savonlinnaan”, taiteellinen johtaja Ville Matvejeff painottaa. ”Oopperajuhlien toiminta rahoitetaan yli 85-prosenttisesti lipputuloilla, yrityskumppanuuksilla ja lahjoituksilla, kun ainoastaan noin 13 % kokonaistuotoista tulee avustuksina valtiolta (noin 720 000 € vuonna 2023) sekä Savonlinnan kaupungilta (noin 330 000 € vuonna 2023). Oopperajuhliin sijoitetuille verorahoille on saatu vastinetta monin kerroin”, Matvejeff sanoo.

Välitön matkailukulutus on saatu yhdistämällä tapahtumakävijöiden rahankäyttötiedot sekä Oopperajuhlien lipunostajien määrät. Rahankäyttötieto saatiin Salmi Platform Oy:n Eventlizer-palvelulla kerätystä tapahtumakyselystä. Kävijämäärätieto saatiin lipunmyyntilastosta ja tämä tieto laajennettiin yöpyneiden matkailijakävijöiden osalta vierailuvuorokausiksi kertomalla tapahtumakyselystä saadulla keskimääräisellä viipymällä. Laskennassa ei ole otettu huomioon ulkomaalaisia matkatoimistojen kautta tulleita ryhmiä, vaan asiakaskyselyyn vastasivat kansainväliset omatoimimatkailijat.

Savonlinnan Oopperajuhlat on kansainvälisesti tunnetuin suomalainen kulttuuritapahtuma ja yksi merkittävimpiä matkailukohteitamme. Kuukauden mittaisella festivaalilla käy vuosittain jopa 70 000 oopperavierasta. Ooppera Savonlinnassa on kokonaisvaltainen kokemus. Kansainvälisesti korkeatasoiset esitykset ja konsertit, Olavinlinnan tunnelma ja kesäilta Saimaan äärellä kuuluvat erottamattomasti yhteen.  Oopperajuhlia on järjestetty vuodesta 1912 Olavinlinnassa. Festivaalilla työskentelee noin 1000 kausityöntekijää ja sen tulovaikutus Savonlinnan talousalueelle oli vuonna 2022 noin 20 miljoonaa euroa. Tapahtuman merkittävin tulonlähde on oma varainhankinta ja lipunmyynti, jonka osuus liikevaihdosta on noin 85 % Oopperajuhlien tuotannosta, lipunmyynnistä ja markkinoinnista vastaa voittoa tavoittelematon Savonlinnan Oopperajuhlien Kannatusyhdistys ry. Oopperajuhlia vietetään 5.7.–4.8.2024. oopperajuhlat.fi

Festivaalin sivuille

Lisää aiheesta

29.11.2023

Ohjaaja-valokuvaaja Viivi Huuska toteutti Savonlinnan Oopperajuhlien festivaali-ilmeen ensi kesälle

Ohjaaja ja valokuvaaja Viivi Huuska toteutti Oopperajuhlien kesän 2024 ilmeen yhdessä meikkaaja-maskeeraaja Saara Sarvaksen kanssa. Ilmeen teemana on ”ooppera tulee iholle”. Kahden ihmisen kasvoille on kuvitettu Olavinlinna, Nabuccon kasvoja korostaa salama, Myyty morsian on täynnä iloa…

15.11.2023

Enston hallituksen puheenjohtaja Marjo Miettinen jatkaa Savonlinnan Oopperajuhlien valtuuston puheenjohtajana

Savonlinnan Oopperajuhlien Kannatusyhdistyksen uusi, lokakuussa nimetty valtuusto on valinnut keskuudestaan puheenjohtajakseen Ensto Oy:n hallituksen puheenjohtajan Marjo Miettisen, joka jatkaa tehtävässä. Miettinen toimi tehtävässä myös valtuuston edellisen kauden kaksi viimeistä vuotta, kun hänen edeltäjänsä Johanna Lamminen valittiin Oopperajuhlien…

06.11.2023

Karita Mattila ja Prahan kansallisooppera esiintyvät yhteisessä konsertissa Savonlinnan Oopperajuhlilla ensi kesänä

Kesän 2024 vierailija Prahan kansallisooppera esittää oopperakonsertissa Olavinlinnassa keskiviikkona 31.7.2024 tšekkiläisen oopperan keskeisiä teoksia. Prahan solistikunta täydentyy konsertissa upealla tavalla, kun Karita Mattila, eräs sukupolvensa merkittävimmistä Janáček-sopraanoista, tulkitsee Jenufa-osuudessa Kostelnička Buryjovkan dramaattista roolia, nyt ensi…