16.07.2012

Savonlinnan Oopperajuhlien vuoden taiteilija Leena Astikainen innostaa lapsia laulamaan klassista

Savonlinnan Oopperajuhlien vuoden taiteilijan 2012 työ on kuulunut Olavinlinnan lavalla vuodesta 1991. Siitä kesästä lähtien Leena Astikainen on valmentanut joka kesä Oopperajuhlien lapsilaulajia. Pitkäjänteistä työtä Savonlinnan lapsi- ja nuorisokuorojen johtajana Astikainen on tehnyt vuodesta 1985.

Tulevan oopperakesän teoksia kuorot harjoittelevat kevätkaudella muun konserttitoiminnan ohessa.

”Oopperajuhlat on kuoron kauden kohokohta, kun saa laulaa ja näytellä huippuammattilaisten kanssa. Se innostaa harjoittelemaan säännöllisesti myös talvikautena.”

Leena Astikaisen mielestä on tärkeää, että kuorossa on mukana myös monivuotisia oopperakuorolaisia.

”Tätä ei voi tehdä niin, että otetaan joka syksy täysin uusi porukka. Myös lapsilla ja nuorilla säännöllinen laulaminen ja esiintyminen ovat kehittymisen edellytys. Siten syntyvät valmiudet esittää näitä vaativia teoksia.”

Astikainen pitää itseään etuoikeutettuna lapsi- ja nuorisokuoron johtajana. ”Se pitää itselläkin motivaation korkealla, kun kuoro laulaa äänellisesti ja musiikillisesti haastavaa klassista musiikkia eri kielillä. Olen hyvin iloinen, että lapset haluavat laulaa Oopperajuhlilla! Se pitää yllä innostusta klassiseen lauluun ja osaamisen tasoa korkealla. Monet haluavat laulaa vain viihteellisiä kappaleita, mutta klassisen laulaminen auttaa siinäkin.”

Vuoden taiteilija on otettu tunnustuksestaan. ”Tämä on yksi huippuhetkistä kuoronjohtajan urallani. Hieno palaute työstä, jota olen tehnyt yhdessä lapsi- ja nuorisokuoron kanssa”, Astikainen sanoo. Juhlakonsertissa kuullaan lapsi- ja nuorisokuoron tähtihetkiä oopperoista. ”Carmen on varmasti lasten suosikki, sillä siinä on eniten laulettavaa. Toinen ooppera, joka itselleni on jäänyt erityisesti mieleen, on Isän tyttö, jossa on hyvin kaunis tyttökuoro-osuus.”

Konsertissa esiintyy solisteina monia entisiä Oopperajuhlien lapsi- ja nuorisokuorolaisia.

”Monista ’laululapsistani’ on kehittynyt lupaavia nuoria ammattilaisia. Konsertissa solisteina laulavat Tiia Jaatinen, Karoliina Kallio, Susanna Laukkanen, Liisu Mikkonen, Päivi Niskanen ja Mikko Nuopponen.”

Juhlakonsertista Astikainen odottaa iloista ja värikästä koko perheen tapahtumaa. ”Lava on täynnä lapsia ja nuoria, ja luvassa on myös hauskoja yllätyksiä!”, Leena Astikainen lupaa.

Vuoden taiteilija 2012:

Leena Astikainen ja Oopperajuhlien lapsi- ja nuorisokuoro

Juhlakonsertti ”Uuteen aikaan”

Savonlinnasali pe 20.7.2012 klo 15.00

Esiintyjinä:
Iloinen lapsikuoro, Poikakuoro Juventus ja Nuorisokuoro Linnanneidot, sekä joukko Oopperajuhlilla lapsi- ja nuorisokuoroissa vuosien varrella laulaneita kuorolaisia.

Konsertin solisteina kuoron kasvatteja: Tiia Jaatinen, Karoliina Kallio, Susanna Laukkanen, Liisu Mikkonen, Päivi Niskanen ja Mikko Nuopponen

Johtaa: Leena Astikainen

Säestäjinä:
Ilkka Vesioja, piano ja sello
Susanna Mieskonen-Makkonen, viulu
Mariorvokki Marangi, viulu
Sakari Tervo, alttoviulu

Juontaja: Aarno Cronvall

Ohjelmassa lapsikuorokohtauksia mm. oopperoista Turandot, Carmen, Mefistofele, Isän tyttö, Aika ja uni, Seitsemän koiraveljestä ja Taikahuilu. Lisäksi ooppera-aarioita ja -duettoja.

Liput 20€

Savonlinnan Oopperajuhlat järjestetään 5.7.-4.8.2012

Etusivu