08.08.2016

Savonlinnan Oopperajuhlien tilaisuuksissa 66 000 kävijää

Savonlinnan Oopperajuhlien tilaisuuksissa kävi yhteensä 66 000 henkilöä. Omat uutuusteokset olivat Verdin Otello ja Janáčekin Kuolleesta talosta. Myös uusintatuotanto, Mozartin Don Giovanni, houkutteli uutta yleisöä Oopperajuhlille. Ravenna Festivalin oopperavierailujen, Macbethin ja Falstaffin, myötä Olavinlinnassa nähtiin kaikki Verdin Shakespeare -trilogian oopperat. Lisäksi Oopperajuhlilla vieraili myös toinen italialainen oopperatalo, Teatro Regio Torino, teoksillaan La bohème ja Norma.

”Olen tyytyväinen taiteellisiin saavutuksiin ja kesään 2016 tässä taloustilanteessa. Savonlinnan Oopperajuhlien kokonaistaiteellinen taso on mielestäni noussut askel askeleelta ja toivon kehityskulun tulevaisuudessa jatkuvan. Ensi kausi 2017 on lähtenyt virkeästi käyntiin”, summaa taiteellinen johtaja Jorma Silvasti.

”Meillä oli laaja kattaus tuotantoja tänä kesänä. Olavinlinnan seitsemän tuotannon lisäksi Savonlinnasalissa esitettiin Punahilkka-ooppera koko perheelle sekä useita konsertteja. Yleisö löysi tästä kokonaisuudesta suosikkinsa ja palaute on ollut hyvin positiivista”, lisää festivaalijohtaja Jan Strandholm.

Savonlinnan Oopperajuhlien neljän viikon juhlakausi sisälsi 32 esitystä, joista 24 oli oopperanäytöstä, viisi konserttia ja kolme lasten oopperaesitystä. Punahilkka-ooppera toteutettiin yhteistyössä Etelä-Savon Musiikkiteatteri- ja Oopperayhdistys ESMO ry:n kanssa. Tuotannot saivat lähes poikkeuksetta kriitikoilta hyvän vastaanoton.

Erityisesti ”Janáčekin Kuolleesta talosta -ooppera herätti kansainvälistä kiinnostusta. Toinen oma uutuustuotanto, Otello, tehtiin yhteistyössä Chorégies d´Orange -festivaalin kanssa. Myös uusintatuotanto Don Giovanni sai hyvän vastaanoton. Italialaiset vieraat täydensivät ohjelmistoa hienosti ja kiinnostivat yleisöä”, tarkentaa Silvasti.

Janáčekin Kuolleesta talosta -näytökset taltioitiin 26.7. ja 28.7. Japanin NHK:n ja Suomen yleisradioyhtiöiden Ylen toimesta. Se on nähtävänä Yle Areenassa vuoden ajan (http://areena.yle.fi/1-3491110). Oopperajuhlien Kuolleesta talosta -tuotanto ja dokumentti Savonlinnasta lähetetään myös Japanin yleisradioyhtiön NHK:n kanavalla 31.10.2016.

Savonlinnan Oopperajuhlien oheistapahtumat, Oopperapäivän avaukset ja oopperanäytöksiä edeltävät teosesittelyt lisäsivät suosiotaan. Oopperajuhlien PR-päällikkö Aarno Cronvall juonsi Oopperapäivän avaukset Savonlinnan satamapuistossa jokaisena juhlakauden aamuna. Juhlien taiteilijakuntaan kuuluvia laulajia ja asiantuntijoita kävi vieraina kulttuurin, talouden ja politiikan alalta. Yhteistyössä Savonlinnan Kesäyliopiston kanssa toteutettiin 24 teosesittelyä, jotka pidettiin Maakuntamuseossa. Esittelijöinä toimivat Minna Lindgren, Jan Granberg, Tapani Länsiö, Uljas Pulkkis ja Eija Tolpo. Verdin ja Shakespearen juhlavuoden kunniaksi Minna Lindgren esitelmöi Verdin ja Shakespearen liitosta. Pianotaiteilija Ralf Gothóni esitteli Winterreise-teoksen.

”Erityistä iloa tuottivat ansioituneiden taiteilijoiden, Jorma Hynnisen, Ralf Gothónin ja Jaakko Ryhäsen esiintymisen Oopperajuhlilla. Siitä kiitos heidän monikymmenvuotiselle sitoutumiselle Savonlinnan Oopperajuhliin. Taiteilijakunnassa on tapahtumassa sukupolvenvaihdos, joka on tietenkin väistämätöntä, mutta toisaalta se antaa mahdollisuuden nuoremman polven esittäytymiselle”, pohtii johtaja Silvasti.

Festivaalikauden 2017 avajaisviikonloppuna juhlistetaan 100-vuotiasta Suomea

Suomen juhlavuoden kantaesitys on Aulis Sallisen Linna vedessä. Oma oopperatuotanto Sallisen Kullervo palaa ohjelmistoon. Ylioppilaskunnan Laulajat ja Tapiolan lapsikuoro esittävät kansallisromanttisen ajan teoksia Kerimäen kirkossa. Juhlakauden 2017 uutuusoopperat ovat Mozartin Ryöstö seraljista ja Verdin Rigoletto. Oopperajuhlille saapuu kaksi vierailevaa oopperataloa. Moskovan Bolshoi-teatteri tuo Olavinlinnaan kaksi Tšaikovskin teosta: Jolanta-oopperan ja Jevgeni Oneginin konserttiversion. Espanjalaisen Madridin kuninkaallisen oopperan (Teatro Real Madrid) vierailuooppera on Bellinin bel canto –ooppera Puritaanit. Madridin oopperan orkesteri ja -kuoro toteuttavat yhdessä Savonlinnan Oopperajuhlakuoron kanssa Santtu-Matias Rouvalin johtaman Sibeliuksen Kullervo-konsertin solisteinaan Ville Rusanen ja Johanna Rusanen-Kartano.

Beethovenin Missa solemnis kuullaan juhlakonsertissa 23.7. Olavinlinnassa. Konsertin johtaa Radion sinfoniaorkesterin ylikapellimestari Hannu Lintu. Timo Mustakallio -laulukilpailu käydään yksipäiväisenä 16.7. Savonlinnasalissa. Oopperajuhlien festivaalikausi alkaa 7.7. ja päättyy 4.8.

”On ollut mukava huomata, että myös ensi kauden ohjelmisto kiinnostaa vieraitamme. Onhan kyseessä juhlavuosi sekä Suomelle että Oopperajuhlille, kun festivaali on yhtäjaksoisesti toiminut jo 50 vuotta. Tästä on oikein hyvä jatkaa!”, toteaa johtaja Strandholm.

www.operafestival.fi