23.06.2011

Savonlinnan Oopperajuhlien Opera By You -nettiyhteisö kirjoitti oopperaan mustaa huumoria

Vuosi sitten alkaneen työn ensimmäinen osa on saatu päätökseen, kun Opera By You -nettiyhteisön luoman oopperan libretto eli käsikirjoitus on valmistunut. Tähän mennessä oopperan tekemiseen on osallistunut noin 400 ihmistä ympäri maailmaa.

Opera By You on Savonlinnan Oopperajuhlien toukokuussa 2010 käynnistämä projekti, jossa kuka tahansa voi osallistua oopperan luomiseen. Sadat ihmiset ympäri maailmaa ovat osallistuneet oopperan työstämiseen ja dramaturgina on toiminut teatterikorkeakoulussa dramaturgiaa opiskeleva Iida Hämeen-Anttila. Projektilla on tuhansia seuraajia.

– Prosessi on ollut jatkuvaa oppimista. Koska tällaista ei ole aikaisemmin tehty, piti vain kokeilla ja erehtyä, ennen kuin löytyi sopiva tapa edetä. Lopputulos on mielestäni eheä, mutta samaan aikaan riemastuttavan runsas tarina, Hämeen-Anttila kertoo.

Librettoon kerättiin materiaalia verkossa keskustelu- ja kirjoittamistehtävien kautta ja lopuksi dramaturgi yhdisti eri ihmisten tekstit toimivaksi kokonaisuudeksi.

Epätavanomainen ooppera

Free Will -oopperassa jumala on lähettänyt maan päälle edesmenneitä neroja, joiden on tarkoitus mullistaa tiede, taide sekä luoda maailmanrauha. Kyseessä on siis perinteinen hyvän ja pahan valtataistelu, mutta Hämeen-Anttilan mukaan ooppera poikkeaa selvästi tavanomaisesta.

– Ei-ammattilaisuus on mielestäni tuonut tarinankerrontaan epätavanomaisia ratkaisuja. Toisin kuin useimmat oopperat, se ei ole päähenkilökeskeinen huolimatta siitä, että henkilöiden joukossa on historiallisia hahmoja. Epätavanomaista on myös melko hienovireinen musta huumori, jonka soveltumisen oopperanäyttämölle näkee lopullisesti vasta Savonlinnassa.

Kesän 2012 Savonlinnan Oopperajuhlilla ensi-iltansa saavassa oopperassa tarkastellaan yhteiskunnallisia kysymyksiä globalisaatiosta ilmastonmuutokseen. Huumori on vahvasti läsnä koko tarinan rakenteessa ja kepeässä tavassa käsitellä vakavia aiheita.

Oopperan sävellyksen, visualisoinnin ja muiden osa-alueiden työstäminen jatkuu yhä Wreckamovie-alustalla osoitteessa http://www.wreckamovie.com/operabyyou

Lisätietoja:
Kaikki halukkaat pääsevät mukaan luomaan oopperaa osoitteessa www.wreckamovie.com/operabyyou

Savonlinnan Oopperajuhlat lyhyesti
Savonlinnan Oopperajuhlat on kansainvälisesti tunnetuin suomalainen kulttuuritapahtuma ja yksi merkittävimpiä matkailukohteitamme. Kuukauden mittaisilla festivaaleilla käy 60 000 vierasta, joista runsaat 10 prosenttia on ulkomaalaisia. Savonlinnan Oopperajuhlat on oopperamaailman moderni edelläkävijä, joka klassisten oopperaesitysten ohella panostaa uudenlaisiin oopperatuotantoihin. Ooppera Savonlinnassa on kokonaisvaltainen elämys, joka muodostuu korkeatasoisista oopperaesityksistä ja konserteista, keskiaikaisen Olavinlinnan ainutlaatuisesta tunnelmasta ja kesäisestä Savonlinnasta luonnonkauniine ympäristöineen. Oopperajuhlien rahoituksesta noin 70 prosenttia tulee pääsylipputuloista ja loput Opetusministeriön ja Savonlinnan kaupungin toiminta-avustuksista sekä yritysyhteistyösopimuksista.

Tänä vuonna Savonlinnan Oopperajuhlat järjestetään 1.-27.7.

Etusivu